Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Herzaman gizemli olan bir sınır, herzaman uğraşmamız gereken birşeyler vardır. Bu, doğanın bir özelliği olabilir veya olmayabilir; ancak, bugün bildiğimiz bütün yasalarda ortak olan bir özelliktir. Belki de yalnızca bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.
Sayfa 30 - TÜBİTAKKitabı okudu
Günümüzde fizik teorileri, fizik yasaları birbirleriyle tam da uyumlu olmayan bir bölümler ve parçalar yığınıdır. Herşeyin kendisinden mantıksal olarak çıkarılabileceği tek bir yapı bulunamamıştır.
Sayfa 26 - TÜBİTAKKitabı okudu
Reklam
Yaşadığımız dünya gerçekten inanılmaz bir dünya; bilimdeki gelişmeler yalnızca, 2.000 yıldır süregelen saçmalığın devam etmesine yaramaktadır.
Sayfa 22 - TÜBİTAKKitabı okudu
Galaksiyi birarada tutan şey yıldızlar arasındaki çekim kuvvetidir.
Sayfa 20 - TÜBİTAKKitabı okudu
Her yeni keşif, bir yenisine daha yol açan araçları da beraberinde getirir.
Sayfa 13 - TÜBİTAKKitabı okudu
Gezegenleri Güneş çevresinde hareket ettiren şey nedir? Kepler'le aynı dönemde yaşamış bazı kişiler bu soruyu şöyle yanıtlıyordu: Melekler kanatlarını çırparak gezegenleri arkadan yörünge boyunca iterler. Daha sonra göreceğiniz gibi bu yanıt gerçeğe pek de uzak sayılmaz. Tek fark, meleklerin farklı yönlerde oturup kanatlarını içeriye doğru çırpıyor olmalarıdır.
Sayfa 6 - TÜBİTAKKitabı okudu
Reklam
Belki 'daha yeni'den sözedilebilir; ama 'daha modern'den sözedilemez.
Sayfa 2 - TÜBİTAKKitabı okudu
Bazı kimselerin, evrenin merkezinin insan olduğunu hayal etmeleri, belki de ufuklarının bu şekilde sınırlı olmasından kaynaklanmaktadır.
Her konuda uzmanlaştığımız şu günlerde iki bilim alanında birden derin bilgisi olup da kendisini alanların ikisinde de gülünç duruma düşürmeyecek pek az insan var.
Reklam
207 syf.
·
Puan vermedi
Richard Feynman adını duyduğum lakin tanımadığım bir fizikçiydi. Bir gün YouTube'da maddenin katı, sıvı ve gaz hallerindeyken; özellikle bir halden diğerine geçişte atomların hareketleri üzerine yaptığı bir konuşmada kendisine denk geldim ve hayran kaldım. Hayran kalmamın sebebi anlatımı, anlatırken yaşadığı mutluluk, ve anlattığına olan hayranlık idi. Bu olaydan birkaç ay sonra ise kütüphanede elime geçirdim bu kitabı. Fizik yasaları üzerine eğlenceli bir anlatı diyebilirim. Karmaşıklığı ve matematikselliği dolayısıyla insanı sıkma potansiyeli fevkalade yüksek olan Fizik ve konuları, Feynman'ın anlatımı ile bir hikaye, bir masal havası kazanıyor. Peki kitapta neleri anlatıyor? Mesela yer çekimi yasası. Bunun kuantum yasalarına uymadığını söylüyor. Hiçbir yasaya yüzde yüz doğrudur gözüyle bakamayacağımızı anlatıyor. Elektromanyetikten, yansımaya, ışıktan enerjinin korunumuna birçok yasayı irdeleyip günlük hayata endekslemeye çalışarak okurda bir farkındalık ve bilinç oluşturma derdinde Feynman. Aklımda kalan en sarsıcı nokta ise şu oldu: Diyor ki üstad, neden evrenin çok küçük bir yerinde, çok kısa bir anında gerçekleşenleri anlamak ve çözümlemek için sınırsız sayıda bilgisayar mantık ve hesaplamalarına ihtiyacımız var ki? Neden böyle bir şey oluyor? Düşünmek lazım. Neden acaba?
Fizik Yasaları Üzerine
Fizik Yasaları ÜzerineRichard P. Feynman · Tübitak Yayınları · 1998441 okunma
Yeni durumları öğrenmemizi sağlayacak sezgisel bir önyargımız olmadan en iyi seçimi önceden bilemeyiz.
Bütün teoremler uslamlama yoluyla birbiriyle bağıntılı iseler, "en temel aksiyomlar şunlardır" demek için bir neden yoktur; çünkü farklı bir şeyler söylendiğinde siz de başka türlü muhakeme yürütebilirsiniz. Bu, çok parçalı ve çok bağlantılı bir köprüye benzer; bazı parçalar düşmüşse onları farklı bir şekilde tekrar bağlayabilirsiniz. Günümüzdeki matematiksel yaklaşım şöyledir: Bir çeşit ön anlaşmayla aksiyom olarak seçilmiş fikirlerden yola çıkarak yapıyı kurmak.
Eğer bir yasa doğru ise başka bir yasanın bulunmasına da yol açabilir. Eğer bir yasaya güveniyorsak, ona ters bir şeyin ortaya çıkması bizi başka bir olguya doğru yöneltir. Kütleçekim yasasını bilmeseydik Jüpiter'in aylarından ne bekleyeceğimizi de bilemezdik; ışığın hızını ölçmek ise çok daha sonralara atılmış olurdu. Bu süreç adeta bir keşifler çağına yol açtı. Her yeni keşif, bir yenisine daha yol açan araçları da beraberinde getirir. Dört yüz yıldan beri süregelen ve büyük bir hızla sürmeye devam edecek olan bu çağ, işte bu şekilde başlamıştır.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.