I doubt because I seek the truth. Doubt has served me well. I constantly sought knowledge and truth, and it became my belief that for gaining access to the effulgence and closeness to God, there is no better way than that of searching for truth and knowledge. “If learning the truth is the scientist's goal… then he must make himself the enemy of all that he reads. ” -Scientist Ibn Al-Haytham
296 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Düşünen Makineler Bu kitaba başladığımda gündemi meşgul eden; Robot Sophia ile televizyon programcısı Oğuzhan Uğur arasında geçen bir sohbet vardı. Hatırladığım kadarıyla o sohbette, Sofia "Siz zavallı insanlar," diyerek programda küstahça bir tavır sergiliyordu. Programın yapımcısı
Düşünen Makineler
Düşünen MakinelerNew Scientist · Say Yayınları · 202117 okunma
İşte tanıdık gelebilecek bir tahmin:
Üç ila sekiz yıl içinde, ortalama bir insanın genel zekasına sahip olan bir makinemiz olacak. Shakespeare okuyabilen, araba cilalayabilen, ofis entrikalarına dahil olan, fıkra anlatan, kavga eden bir makineden bahsediyorum. Bu noktada makine kendini fantastik bir hızda eğitmeye başlayacaktır. Birkaç ay içinde dahi seviyesine gelecek ve bundan birkaç ay sonra da gücü hesaplanamaz olacaktır.
Sayfa 262Kitabı okudu
Makinelerin zekada bizi geçmesinden korkmak için pek çok sebep vardır. İnsanlar büyük oranda çok zeki oldukları için gezegenin baskın türü haline geldi. Pek çok hayvan bizden büyük, hızlı veya güçlüdür. Ancak aletler, tarım ve buhar makineleri, elektrikli motorlar ve akıllı telefonlar gibi göz kamaştırıcı teknolojileri icat etmek için zekamızı kullandık. Bunlar yaşamlarımızı dönüştürdü ve gezegene hükmetmemizi sağladı. Bu yüzden düşünen, belki de bizden bile iyi düşünen makinelerin bizi tahtımızdan etmekle tehdit etmesi şaşırtıcı değildir. Filler, yunuslar ve pandaların varlıklarını sürdürebilmek için bizim iyi niyetimize bağlı olmaları gibi, kaderimiz bu üstün düşünen makinelerin kararlarına bağlı olabilir.
Sayfa 257Kitabı okudu
Makineler zeki olabilirler mi?
Eğer hayvan zekası açısından konuşuyorsak hayır demek zorundayım. Benim için yapay zeka, yaşayan sistemleri modellemeye yardımcı olan, ancak onların yerini almayan olağanüstü mühendislik başarılarının alanıdır. Zeki olan, algortimaları tasarlayan ve makineyi programlayan insandır, makinenin kendisi değil.
Sayfa 253Kitabı okudu
Dünya Makinelere mi Kalacak:
On yıllar boyunca bizden hızlı hesaplama yapabilen makinelerimiz oldu. Ancak yapay zekanın şu anki hızlı ilerleyişi ve başarılı bir şekilde uygulandığı görevlerin yaygınlığı bizi hazırlıksız yakaladı. Bazı insanlar için makinelerin kısa süre içerisinde bizden daha zeki hale gelmesi kaçınılmazdır. Bu süper zeki makineler iklim değişikliğinden sağlığa ve sosyal hizmetlere kadar her şeyde devrim yapabilir. Ancak yükselişleri teknojiden türümüzün geleceğine kadar her şey hakkında karmaşık sorular doğuruyor.
Sayfa 227Kitabı okudu
Bir yapay zeka hikaye yazabiliyor veya resim yapabiliyorsa o zaman bir hikayeyi eleştirebilir de. Bu, bir şeyler yaratmak isteyen ancak nereden başlayacağını bilmeyen veya bazı konularda zorluk yaşayan kişiler için asistan görevi görebilecekleri anlamına gelir. Cook bilgisayarların daha iyi yardım sağlayabileceği örnekler olarak yazım denetleyicileri ve fotoğraf düzenleme yazılımlarındaki araçlara işaret ediyor. "Şu anda düşük bir seviyede katkı yapıyorlar," diyor. "Aynı anda hem eğiten, hem ilham perisi hem de dinleyici olabilen bir yazılım geliştirmek istiyoruz."
Sayfa 196Kitabı okudu
Bilgisayarla Yaratılmış Altı Şaka (midem bulandı, başım döndü resmen)
1. Bir kolla bir yolu çaprazladığınızda ne elde edersiniz? Ana kol. 2. Bir kaynananın sıcaklığı nedir? Kaynana noktası. 3. Hangi sandalyenin midesi bulanır? Sallanan sandalyenin. 4. Siyah tere ne nedir? Karakter. 5. Pencereden bağırmaya ne ad verilir? Bilgisayar çığlığı. 6. Matematik bilen deterjan ne derede kullanılır? Otomatik çamaşır makinesi
Say Yayınları - New Scientist (2017)
Makineler, Matrix (1999) (ikonik yapay zekalardan biridir)
Makineler insanların tamamını gerçek dünyanın neredeyse mükemmel bir simülasyonunda yaşadıkları Matrix'e bağlamıştır; burada insanların vücutlarının ısısı ve enerjisi hasat edilir.
Say Yayınları - New Scientist (2017)
Elon Musk neden yapay zekaya para döküyor diyenler geleceği göremeyenlerdir
Yapay zekanın şu andaki esas problemi, girişimcilerin altına hücumu karşılamak için yeteri kadar hızlı para basamamasıdır. Ama sonra uyarılmadık demeyin.
Say Yayınları - New Scientist (2017)
250 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.