Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serkan Akgün

Serkan Akgün
@serkanakgun
Bilim ve felsefe ile ilgili kitaplar okur, ilgisini çeken romana da hayır demez.
Öğrenci
7 okur puanı
Şubat 2022 tarihinde katıldı
88 syf.
7/10 puan verdi
Evrim kuramına giriş yapmak isteyenler için çerezlik bir kitap. Ortaya atıldığı günden beri hakkında tartışmalar yürütülen evrim kuramını 6 soruda yüzeysel olarak ele alıyor. Kitabı anlamanız için lise seviyesinde biyoloji bilginiz olması yeterli ama olmasa da olur. Bazı başlıklar altında verilen cevapları yetersiz bulduğumu belirteyim ya da daha önce evrim okumaları yaptığımdan dolayı bana öyle gelmişte olabilir. Başlangıçta da belirttiğim gibi giriş seviyesinde çerezlik bir kitap. Evrime inanmıyorsanız okuduktan sonra “Vay be benim dedelerim ve maymunların dedeleri ortakmış demek.” gibi bir tepki vermeyeceksiniz muhtemelen o yüzden de çok şey beklemeyin okuyun ve daha kapmsamlı eserlere geçin efendim.
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021149 okunma
Reklam
208 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Modern bilimin öncülerinin nasıl bir ortamda dünyaya geldiğini, çalışmalarında hangi yöntemleri kullandığını ve onları bilimin öncüsü kılan çalışmalarını ele alan ilgi çekici bir eser. Yazarın müslüman olan bilimin öncüleri sayılabilecek bazı kişilerden de bahsetmesini beklerdim. Örneğin bilimsel yöntemi kullanan ilk kişilerden biri sayılan modern optiğin babası İbni Heysem'den bahsedilebilirdi. Yazarımız kitap başında arapların (müslümanların) bilimde özgün atılımlar yapmadığını İlk Çağ kaynaklarını yorumlama ve aktarma tutumu içinde kaldıklarını iddia ediyor. Bu söylem genelde bilim için değil felsefe için söylenir İslam Orta Çağı için ki bu söylem bile yanlışken Müslümanların bilimde yorumlama ve aktarma tutumu içinde kaldığı doğru değildir. Müslümanlar yorum ve aktarmadan daha fazlasını yapmış ve modern bilimin temelini atmamışsalar bile o zemini Avrupalılar için hazırlamıştır. Yazarın kitapta taraflı bir tutumu sergilediğini düşünüyorum. Sürekli bilimin önündeki dinsel bağnazlıktan söz ederken (Özellikle Galileo ve Darwin kısımlarında) bilim camiasının bağnazlığını fazla değinmiyor. Örneğin Kilise Galileo'yu sadece kutsal metinlerle değil dönemin bilim adamlarının çalışmaları ile de eleştiriyor. Yine Darwin'in evrim kuramını eleştiren dönemin bir çok bilim insanı vardı. Bunlar bilim tarihi hakkında yazan birinin bilemeyeceği şeyler değil. Bilim tarihi bu tür olaylarla dolu(bkz: Bilim Susunca). Bunları bir yana bırakırsak kitap bilim ile ilgilenen gençlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Dehaların hikayeleri yüzeysel ama ilham verici şekilde aktarıldığını düşünüyorum.
Bilimin Öncüleri
Bilimin ÖncüleriCemal Yıldırım · Bilim ve Gelecek Kitaplığı · 2007161 okunma
302 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Oxford Üniversitesi' nde matematik profesörü olan matematikçi ve felsefeci John Lennox tarafından yazılan eserin içeriği adından da anlaşılacağı gibi Tanrı lehine argümanlardan ve ateist biyolog Richard Dawkins' e eleştirilerden oluşuyor. Yazar özellikle biyoloji (genel olarak evrim) üzerinden Tanrı' nın varlığına dair yapılan eleştirileri “Hayatın Kökeni” ve “Genetik Kod ve Kökeni” başlıklarında ele alıyor. Özellikle bu iki bölüm ve “Tasarlanan Evren” bölümünü anlamak için kozmolojik ve biyolojik terimleri bilmeniz gerekir bu sebeple bu kısımlarda duraklayıp araştırmalar yapmanız gerekebilir. Bunları bir kenara bırakırsak gayet güzel ve anlaşılabilir bir dille yazılmış. Eğer ben bir ateist olsaydım bu kitabın beni teizme ikna edebileceğini söyleyemem ama en azından Tanrı fikri üzerine daha fazla düşünmemi sağlayabilirdi. Kitap bir teistin Tanrı'ya olan inancını sağlamlaştırırken bir ateistin de Tanrı fikri üzerine daha derin düşünmesini sağlayabilir ya da en azından bilimin Tanrı fikri için herhangi bir tehlike arz etmediğini aksine destekleyebileceğini göreceğini düşünüyorum.
Aramızda Kalsın Tanrı Var
Aramızda Kalsın Tanrı VarJohn C. Lennox · Ufuk Kitapları · 201373 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
287 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İnsan Genom Projesi gibi büyük bir projeye öncülük yapan doktor-genetikçi Francis Collins tarafından yazılan eserde genel olarak yazar ateizmden teizme (Hristiyanlığa) yönelme sürecini anlatıyor. Teistik evrimci görüşü benimseyen yazar evrimin Tanrı' nın varlığı için bir tehlikle oluşturmadığını ve Tanrı' nın yaratımı ile çelişmediğini savunuyor ve bunun yanında da din bilim ilişkisine de değiniyor. Hristiyan olması sebebi ile evrim ve kutsal kitap ilişkisini ele alıyor ve genelde Hristiyanların benimsediği “Genç Dünya Yaratılışçılığı” ve “Akıllı Tasarım” gibi görüşleri de eleştiriyor. Kitabın sonlarına doğru ise “Genetik-tıbbi uygulamalar ve Etik” konusuna değiniyor. Bilim ve din veya evrim ve yaratılış gibi konulara ilgiliyseniz(değilseniz aşırı sıkıcı olur sizin için), basit denilen ama dili ağır olan kitapların aksine (ör: Zamanın Kısa Tarihi) gayet anlaşılır ve basit bir dille yazılmış tam size göre bir kitap.
Tanrı'nın Dili
Tanrı'nın DiliFrancis S. Collins · Yeni Yaşam Yayınevi · 200932 okunma