Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Serkan Akgün

Serkan Akgün
@serkanakgun
Bilim ve felsefe ile ilgili kitaplar okur, ilgisini çeken romana da hayır demez.
Öğrenci
7 okur puanı
Şubat 2022 tarihinde katıldı
Felsefe Aracılığıyla Düşünme
Felsefe Aracılığıyla DüşünmeEmrys Westacott
8.3/10 · 165 okunma
Reklam
Bilim, hiç şüphesiz, insanı ve toplumları bugünkü uygarlık düzeyine getirmiştir, ama insan, sadece bilim üreten bir varlık değildir. İnsan, bilimin yanı sıra felsefi, sanatsal ve dinsel bilgilere de sahiptir. İnsan, bu bilgilerin bütünlüğü içinde, felsefesi, sanatı ve dini inançları ile tam bir insan olur.
Sayfa 90 - Bilimsel Bilginin Diğer Bilgi Türleriyle Tamamlanmasının GerekliliğiKitabı okudu
216 syf.
·
Puan vermedi
Felsefeye Giriş
Felsefeye Girişİsmail Tunalı
8.1/10 · 85 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Rod Davies alıntısı
Evrenin kökeninin araştırılması kanımca hem bilimsel hem de dinsel bir keşif yolculuğudur: Bilimseldir; zira keşif ve çıkarsama gibi bilimsel yöntemleri kullanırız. Dinseldir; zira huşu ve hayret unsurları içermekte ve amaç ve gaye sorgulamaları yapmaktadır.
Sayfa 20 - Fol YayınlarıKitabı okudu
Reklam
88 syf.
7/10 puan verdi
Evrim kuramına giriş yapmak isteyenler için çerezlik bir kitap. Ortaya atıldığı günden beri hakkında tartışmalar yürütülen evrim kuramını 6 soruda yüzeysel olarak ele alıyor. Kitabı anlamanız için lise seviyesinde biyoloji bilginiz olması yeterli ama olmasa da olur. Bazı başlıklar altında verilen cevapları yetersiz bulduğumu belirteyim ya da daha önce evrim okumaları yaptığımdan dolayı bana öyle gelmişte olabilir. Başlangıçta da belirttiğim gibi giriş seviyesinde çerezlik bir kitap. Evrime inanmıyorsanız okuduktan sonra “Vay be benim dedelerim ve maymunların dedeleri ortakmış demek.” gibi bir tepki vermeyeceksiniz muhtemelen o yüzden de çok şey beklemeyin okuyun ve daha kapmsamlı eserlere geçin efendim.
Ben Maymun muyum?
Ben Maymun muyum?Francisco J. Ayala · Fol Kitap · 2021148 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Modern bilimin öncülerinin nasıl bir ortamda dünyaya geldiğini, çalışmalarında hangi yöntemleri kullandığını ve onları bilimin öncüsü kılan çalışmalarını ele alan ilgi çekici bir eser. Yazarın müslüman olan bilimin öncüleri sayılabilecek bazı kişilerden de bahsetmesini beklerdim. Örneğin bilimsel yöntemi kullanan ilk kişilerden biri sayılan modern optiğin babası İbni Heysem'den bahsedilebilirdi. Yazarımız kitap başında arapların (müslümanların) bilimde özgün atılımlar yapmadığını İlk Çağ kaynaklarını yorumlama ve aktarma tutumu içinde kaldıklarını iddia ediyor. Bu söylem genelde bilim için değil felsefe için söylenir İslam Orta Çağı için ki bu söylem bile yanlışken Müslümanların bilimde yorumlama ve aktarma tutumu içinde kaldığı doğru değildir. Müslümanlar yorum ve aktarmadan daha fazlasını yapmış ve modern bilimin temelini atmamışsalar bile o zemini Avrupalılar için hazırlamıştır. Yazarın kitapta taraflı bir tutumu sergilediğini düşünüyorum. Sürekli bilimin önündeki dinsel bağnazlıktan söz ederken (Özellikle Galileo ve Darwin kısımlarında) bilim camiasının bağnazlığını fazla değinmiyor. Örneğin Kilise Galileo'yu sadece kutsal metinlerle değil dönemin bilim adamlarının çalışmaları ile de eleştiriyor. Yine Darwin'in evrim kuramını eleştiren dönemin bir çok bilim insanı vardı. Bunlar bilim tarihi hakkında yazan birinin bilemeyeceği şeyler değil. Bilim tarihi bu tür olaylarla dolu(bkz: Bilim Susunca). Bunları bir yana bırakırsak kitap bilim ile ilgilenen gençlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Dehaların hikayeleri yüzeysel ama ilham verici şekilde aktarıldığını düşünüyorum.
Bilimin Öncüleri
Bilimin ÖncüleriCemal Yıldırım · Bilim ve Gelecek Kitaplığı · 2007160 okunma
Robert Briffault'in Bilim Tarihiyle İlgili Tespitleri
Ünlü Ingiliz cerrah, antropolog ve tarihçi Dr. Robert Stephen Briffault (1874-1948), 'İnsanlığın Oluşumu (The Making Of Humanity)' adlı eserinde; "Bununla birlikte konu, bütünüyle şudur. Günümüz biliminin Arap (Müslüman) bilimine olan borcu, yalnızca göz kamaştırıcı keşifler veya devrim niteliğin deki teorilerden oluşmaz. Günümüz bilimi, (Müslüman) Arap kültürüne çok daha fazlasını, hatta varlığını borçludur. Antik çağlardaki dünya, gördüğümüz kadarıyla, bilim öncesi bir dönemde idi... Bizim Avrupa'da bilim dediğimiz şey, Yunanlılar tarafından bilinmeyen bir formda; yeni bir sorgulama ruhunun, yeni araştırma yöntemlerinin, deney, gözlem, ölçüm metotlarının ve matematiğin gelişiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. İşte bu ruh ve bu metotlar, Batı dünyası'na (Müslüman) Araplar tarafından sokulmuştur."
Sayfa 117 - Düşün YayıncılıkKitabı okudu
Hayat Üzerine Düşünceler
Hayat Üzerine DüşüncelerLev Tolstoy
8/10 · 1.125 okunma
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.