Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Serkan Akgün

Serkan Akgün
@serkanakgun
Bilim ve felsefe ile ilgili kitaplar okur, ilgisini çeken romana da hayır demez.
Öğrenci
7 okur puanı
Şubat 2022 tarihinde katıldı
302 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Oxford Üniversitesi' nde matematik profesörü olan matematikçi ve felsefeci John Lennox tarafından yazılan eserin içeriği adından da anlaşılacağı gibi Tanrı lehine argümanlardan ve ateist biyolog Richard Dawkins' e eleştirilerden oluşuyor. Yazar özellikle biyoloji (genel olarak evrim) üzerinden Tanrı' nın varlığına dair yapılan eleştirileri “Hayatın Kökeni” ve “Genetik Kod ve Kökeni” başlıklarında ele alıyor. Özellikle bu iki bölüm ve “Tasarlanan Evren” bölümünü anlamak için kozmolojik ve biyolojik terimleri bilmeniz gerekir bu sebeple bu kısımlarda duraklayıp araştırmalar yapmanız gerekebilir. Bunları bir kenara bırakırsak gayet güzel ve anlaşılabilir bir dille yazılmış. Eğer ben bir ateist olsaydım bu kitabın beni teizme ikna edebileceğini söyleyemem ama en azından Tanrı fikri üzerine daha fazla düşünmemi sağlayabilirdi. Kitap bir teistin Tanrı'ya olan inancını sağlamlaştırırken bir ateistin de Tanrı fikri üzerine daha derin düşünmesini sağlayabilir ya da en azından bilimin Tanrı fikri için herhangi bir tehlike arz etmediğini aksine destekleyebileceğini göreceğini düşünüyorum.
Aramızda Kalsın Tanrı Var
Aramızda Kalsın Tanrı VarJohn C. Lennox · Ufuk Kitapları · 201373 okunma
Reklam
302 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Aramızda Kalsın Tanrı Var
Aramızda Kalsın Tanrı VarJohn C. Lennox
7.3/10 · 73 okunma
TASARIM ARGÜMANI
DNA'dan çıkarımla kurulan tasarım argümanları klasik öncüllerinden çok daha kuvvetlidir bunun sebebini Stephen Meyer şu sözlerle ifade eder: "DNA, bir insan diline ya da software programına benzer özelliklerinden dolayı akıllı bir tasarımcı olması gerektiğine işaret etmez. O, zekice tasarlanmış insan ürünü kitapların ve bilgisayari dillerinin sahip olduğu bir özelliğin aynısına (yani bilgi içeriğine) sahip olduğu için akıllı bir tasarımcı olması gerektiğini gösterir...”
Sayfa 239 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Doğruya giden tek yolun bilim olduğu iddiası, nihayetinde bilimin kendisine göre bile anlamsızdır. Nobel ödüllü Sir Peter Medewar Advice to a Young Scientist adlı muhteşem kitabında bu hususa değiniyor: "Bir bilim adamının, kendisinin ve mesleğinin itibarını lekelemesi için en kestirme yol; (özellikle hiçbir türden açıklama istenmediği durumlarda) bilimin tüm sorulara, hatta sadece ahmak hocaların cevaplandırabileceği ve ancak saf insanların sorabileceği türden, soru özelliği bile taşımayan ama 'soruimiş gibi gözüken' ve bilimsel bir cevabını bulmanın mümkün olmadığı sorulara dahi cevap verdiğini veya ileride vereceğini ilan etmesidir."
Sayfa 55 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Bilimin Sınırları
Bilim size, birinin içeceğine sitrikinin koyduğunuzda onun öleceğini söyleyebilir. Fakat bilim, mirasına konmak için büyük annenizin içeceğine sitrikinin koymanın etik olarak doğru olup olmayacağını söyleyemez.
Sayfa 54 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Din ve Bilim
Colin Russell, ulaştığı şu sonucu açıklamaktan kaçınmaz: "Genel kabul gören bir anlayışa göre son üç asırda bilim ve din arasındaki ilişki derin ve kalıcı bir husumet olarak kaydedilmiştir. Oysa bu kabul, tarihsel bir yanlış olmanın da ötesinde öylesine bir komedi ve saçmalıktır ki; buna bunca süre nasıl inanılabildiği gerçekten açıklanmaya muhtaç. "
Sayfa 36 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
Din ve Bilim
“Bilimden çok az şey bilenler ile dinden çok az şey bilenler gerçekten de kavgaya tutuşurlar ve bakanlar bilim ile din arasında bir çatışma olduğunu düşünürler, oysa bu iki farklı cehalet türü arasındadır.”* Robert Millikan *[“A Scientist's God”, in Collier's, The National Weekly. October 24. Collier's Publishing Company.]
Din ve Bilim
Din ile bilim arasında bir çatışmadan söz edilecekse, bu durum, onların kendi özlerinden değil, mensuplarından, yorumcularından kaynaklanır.
Sayfa 168 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Plantinga naturalizmin yarı-din olma niteliğinden hareketle şu tespitte bulunur: “Naturalizmin en azından yarı-din olması göz önüne alınırsa, gerçekten bir bilim-din çatışması vardır; ancak bu bilim ve teistik din arasında değil, bilim ve naturalizm arasındadır.”
Sayfa 171 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Bilimci naturalizm tezi, kendisi empirik bilimlere dayanmadığı halde, empirik bilimlere dayanmayan varlıkların ve metotların reddedilmesini istiyorsa, ancak kendisini iptal eden, çürüten bir tez olabilir.
Sayfa 174 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Hipotetik ateizm anlamına gelen metodolojik naturalizm varsayılmazsa ve bifiil ateizm anlamına gelen felsefi/ontolojik/metafizik naturalizm varsayılmazsa, bilim ve din çatışmaz, uzlaşır, pek çok konuda ahenkli görünür.
Sayfa 180 - İz YayıncılıkKitabı okudu
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Naturalizm Çıkmazı
Naturalizm ÇıkmazıKemal Batak
8.2/10 · 35 okunma
287 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İnsan Genom Projesi gibi büyük bir projeye öncülük yapan doktor-genetikçi Francis Collins tarafından yazılan eserde genel olarak yazar ateizmden teizme (Hristiyanlığa) yönelme sürecini anlatıyor. Teistik evrimci görüşü benimseyen yazar evrimin Tanrı' nın varlığı için bir tehlikle oluşturmadığını ve Tanrı' nın yaratımı ile çelişmediğini savunuyor ve bunun yanında da din bilim ilişkisine de değiniyor. Hristiyan olması sebebi ile evrim ve kutsal kitap ilişkisini ele alıyor ve genelde Hristiyanların benimsediği “Genç Dünya Yaratılışçılığı” ve “Akıllı Tasarım” gibi görüşleri de eleştiriyor. Kitabın sonlarına doğru ise “Genetik-tıbbi uygulamalar ve Etik” konusuna değiniyor. Bilim ve din veya evrim ve yaratılış gibi konulara ilgiliyseniz(değilseniz aşırı sıkıcı olur sizin için), basit denilen ama dili ağır olan kitapların aksine (ör: Zamanın Kısa Tarihi) gayet anlaşılır ve basit bir dille yazılmış tam size göre bir kitap.
Tanrı'nın Dili
Tanrı'nın DiliFrancis S. Collins · Yeni Yaşam Yayınevi · 200932 okunma
37 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.