Puanım 4/5 (%80/100)
Nasıl Hoşunuza Giderse anlam veremediğim bir şekilde değeri bilinmeyen bir kitap. Othello, Macbeth, Hamlet veya Fırtına ile karşılaştırılamayacak olsa da kesinlikle okunması gereken ve benim en sevdiğim komedilerden.
"Bütün dünya bir sahnedir,
Kadın, erkek bütün insanlar da oyuncular.
Her birinin giriş ve çıkış zamanları vardır.
Her insan kısa ömrü içinde çeşitli roller oynar."
Aşk.
Aşk kitapta en çok işlenen ve en belirgin tema. Rosalind ve Orlando'nun aşkı ön planda olsa da birçok kişinin ilişkisini ve duygularını da görmek mümkün. Hikaye daha çok Rosalind'in etrafında dönüyor. Orlando gerçek hislerini Ganymede'e (Kılık değiştirmiş Rosalind) açıklıyor. Rosalind bu şekilde Orlando'nun aşkının gerçek olduğundan emin oluyor ve onunla birlikte olmaya hazır oluyor. Çoban kız Phebe ise Ganymede'e aşık olmuştur. Silvius ise Phebe'ye deli gibi aşık olan başka bir çobandır. Soytarı Touchstone ise Audrey ile evlenir. Celia ve Oliver çabucak birbirlerine aşık olurlar. Kısacası hikayede birbirinden ayrı birçok ilişki vardır ve ilginç bir şekilde kitabın sonunda herkes istediği kişiyle birlikte olma şansını yakalar. (Tragedya olsaydı herkes ölürdü tabi ki orası ayrı.)
"Sakın bana aşık olayım deme,
Çünkü şarapla edilen yeminlerden daha yalanım ben."
Aldatmaca ve Kılık Değiştirme.
Kitap işlenen önemli bir diğer tema ise Aldatmaca. Her şey Rosalind'in Ganymede, Celia'nın da Aliena (İngilizcede ALIENAted kelimesi yabancılaşmak anlamına gelir ki Celia'ya olan şey de budur.) olmasıyla başlar. Rosalind ormanda Orlando ile karşılaşınca kimliğini saklamaya devam eder. Orlando'nun onu sevdiğinden emin olmak için Ganymede kılığında kalır. Hatta oyunun çoğunda Rosalind Ganymede olarak karşımıza çıkıyor. Phebe Rosalind'in kılık değiştirmiş hali olan Ganymede'e aşık