Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Endüstriyel Toplumlar
Endüstriyel toplum, fabrika üretimi düzeninin egemenliğinde bir sosyal örgütlenme biçimidir. (11) Endüstri devrimi, ünlü tarihçi Toynbee'yi izleyerek ifade edersek, ilk defa 18. yüzyılın ortalarında İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Endüstri çağı, "en çok değişen ve en çok değiştiren çağ" olarak adlandırılmıştır. Freyer'e göre İngiltere'de endüstri toplumu altı dalga halinde gelişmiştir. Bunlar: (12) -Dokuma dalgası, - Demir ve çelik dalgası, - Ulaştırma çağı dalgası, - Kimya çağı dalgası, - Elektrik endüstrisi dalgası, - Benzin motorları çağı. Daha sonra bu dalgalara yedinci olarak, atom çağını eklemek yoluna gitmiştir. (11) Hirszowicz, M.; (1985); Indrustrial Sociology, St. Martin's Press, New York, s.1 (12) Freyer, H.; İndüstri Çağı, İstanbul, 1954, s.14-17.
Sayfa 143 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Immanuel Kant
Bugün felsefe tarihinin en büyük filozoflarından biri olan Kant’ın doğum günü. 📌Immanuel Kant (1724-1804) Doğu Prusya’nın Königsberg kasabasında doğmuştur ve hep burada yaşamıştır. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirleyici olarak etkilemiştir. 📌Kant'ın büyüklüğü şöyle
Reklam
Çatışmacı Teorinin Temel Varsayımları
Çatışmacı teorinin temel varsayımları Marks'ın sınıf teorisinden gelmektedir: (54) - Bütün toplumsal sistemler, kıt ve değerli kaynaklar eşitsiz olarak dağıtırlar. - Eşitisizliklerin ve haksızlıkların sonuçları toplumda sınıflar ve çeşitli tabakalar arasında çıkar çatışması yaratır. - Bu çıkar çatışmaları, sonuçta değerli kaynakları kontrol edenler ile etmeyenler arasında çatışma doğurur. - Uzun vadede, bu çatışmalar, sosyal sistemin yeniden örgütlenmesi ile sonuçlanır. Modern endüstriyel işgücünün kapitalistler karşısında zafer kazanmasıyla, sınıfsız çatışmasız bir toplum doğacaktır. (54) Coser, Rhea, Steffan, Nock, Introduction Sociology, HBJ., 1983, s. 17.
Sayfa 50 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Platon, Aristo ve Sosyoloji
Platon, parçaları bütüne tabi olmaları çerçevesinde tanımlayarak, toplumsal organizmanın birliğini vurgularken, Aristo, toplumu, ayrı unsurların, hem bütüne katkıda bulundukları, hem de ondan bağımsız kaldıkları, farklılaşmış bir yapı olarak görmüştür... ...Her iki düşünür de, politik olan ve politik olmayan (yani toplumsal olan) arasında açık bir ayrım yapmamıştır (1). Dolayısıyla devlet ve toplum arasında net bir ayrıma gidilmemiştir. (1) Swingewood, A., Sosyolojik Düşüncenin Tarihi, Çev. O. Akınhay, Bilim ve Sanat yay. İstanbul, 1998, s.22; Abraham, J.H.; Origions and Growth of Sociology,, Pelican Books, Great Britain, 1973, s. 21.
Sayfa 23 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Sosyoloji ve Antropoloji
Antropoloji ve sosyoloji ortak entelektüel köklere sahiptir... ...Antropoloji daha çok primitif (ilkel) olduğu iddia edilen toplumları incelerken, sosyoloji ağırlıklı olarak modern toplumları incelemektedir. (51) Kültür, her iki bilim dalının ortak konusu olmakla birlikte, antropoloji kültürün içeriğine sosyoloji ise işlevine odaklanmaktadır. (51) Turner, J.H.; Sociology: Studying The Human System, Goodyear Pub., 1978, s. 8.
Sayfa 20 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Comte'un "Tahmin etmek için bilmek, kontrol etmek için tahmin etmek" sözü, (45) sosyolojiye o dönemde yüklenen işlevi son derece öz biçimde ortaya koymaktadır. (45) Coser, Rhea, Steffan, Nock, Introduction Sociology, HBJ., 1983, s. 26.
Sayfa 18 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Reklam
Sosyoloji ve Sağduyu
Sağduyu, dağınık, sistematik olmayan, genelde bağlantıları belirsiz, söze dökülmeyen bilgidir. Sosyolojik bilgiyi oluşturan her şey, sıradan insanların normal günlük hayatlarında yaşadıkları şeylerdir. (40) Sosyoloji sağduyudan farklı olarak kalıplaşmış ilişkiler (patterned relations) üzerinde durur ve toplumsal gelişmeyi sağduyudan farklı olarak daha geniş bir perspektiften inceler. (41) Sağduyu, daha çok bizim geçmiş deneyimlerimize dayanır ve mevcut bilgilerimiz toplumsal algımızı çok büyük ölçüde etkiler (42) (40) Bauman, Age. s.19. (41) Byrm, R.J., Why Sociology, in New Society, Harcourt Brace, Canada, 1998,21. (42) Levine, Gelles, s. 14.
Sayfa 16 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
Sosyolojinin Tanımına Elektik Bir Yaklaşım
sosyolojiyi "toplumu, grupları, toplumsal ilişkileri ve kurumları sistematik olarak inceleyen bilim dalı" (13) şeklinde tanımlayabiliriz. (13) Giddens, A./1; Introduction To Sociology, Norton, London, 1996, s.1; Gelles, R.J.; and Levine, A.; Sociology: An Intoduction, Fifth Edition, Mc GroawHill,Inc., 1991, s.6; Thomson, W.E; and Hickey, J.V.; Society in Focus, Third Edition, Longman, New York, 1999; s.5.
Sayfa 4 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
İnsanlar sosyal varlıklardır...
İnsanlar sosyal varlıklardır. Aşk ilişkilerinden savaşa kadar, yaptığımız her şey başkalarıyladır. Bizler sürekli gruplar inşa ederiz. Bizim umutlarımız, korkularımız, fırsatlarımız, kimliğimiz ve davranışlarımızın hepsi, sosyal anlayışları ifade eder. Kim olduğumuz. toplumdaki konumuzla yakından ilişkilidir. Eğer sokakta yaşayan bir insan ya da bir şirketin tepe yöneticisi olsaydık hayatımız çok farklı olurdu. (10) (10) Gelles, R.J.; and Levine, A.; Sociology: An Introduction, Fifth Edition, McGroaw-Hill, Inc., 1991, s.6.
Sayfa 3 - Ekin Yayınları, 17. BaskıKitabı okuyor
...some of us are "more equal" than others.
209 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.