galibi oldugun harpten oyle agir yarayla cikarsin ki zafer dediğin sey bozgun hükmünde olur.
ecnebiler bu sozde zafere, epir kralindan mulhem "pirus zaferi" derler.
insan zihni, ahlak kaideleri ve mevcudiyetinin en tabii cüzü olan icindeki hayvanin sonu gelmez harp sahasidir. bu harbin galibi de maglubu da harpten kırılarak çıkar. butunluk bozulur, hicbir sey eskisi gibi olmaz. icindeki cagri ile toplumun cagrisi bir daha kesismemek uzere koparlar birbirinden. kirik hayatlar bu harp malullerinin romani.
annesinden sopa yiyince yine annesine sarilip ağlayan cocuklar gibi, bu harp malulleri de teselliyi yine kendisini kiranlarda arar.
insan vicdani bu harpte ahlakın yaninda saf tutar ama vahsi hayvanin kazanmasi icin gizlice dua eder. bu ikilik onun en buyuk lanetidir.
ruhun en kuytu koselerindeki minik hesaplari, zihnin karanlik dehlizlerindeki fisiltilari boylesine isabetle yaziya dokecek seviyede psikolojik tahlil becerisini halit ziya nasil edindi merak ediyorum.