Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

talebehanim

Su, zıtların birliğinden oluşan hayat, zıtların birliğinde oluşan dengedir. En yanıcı element hidrojenle, en yakıcı element olan oksijenin oluşturduğu mucizevi dostluk. Yakanın yakmaması, yananın yanmaması. Su, farklılıkların birbirini kabullenişi, ortak bir amaçla birbiri ile kenetlenişidir. Su farklılıkların bütünleşmesi, Tevhid ilkesinin hayata yansımasıdır. Su sürekli yenilenmenin, halden hale geçişin öyküsü; rahmetin ve şefkatin ifadesidir. Su yaratılışın ana maddesi; şehirlerin, insanların, hayatın öncesidir. Su hareket, su akış, su arınmadır. Toprakla yoğrulan su, insan. İnsanda su kan, insanda su gözyaşı, insanda su süt, insanda su inanç, insanda su sevgi. Su gibi aziz olan insan; varlığındaki zıtları bir bütün olarak kavramış, kendi varlığını idrak etmiş, aklını hakikate sadık kılmış, aklını hakikate bağlamış olan insan. Kendi varlığını kabullenmiş, kendi varlığına zarar vermeyen, oluş nedeni ve hedefini bilen, aklını hakikate bağladığı için güvenilir olan insan.
Sayfa 35 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
Dinî ilimleri, bu dini koruyan surlar olarak görmek gerekir. İlim talebeleri bu dinin muhafızlarıdır.
Sayfa 96 - Bulak Neşriyat
Taklidi İman
- Evladım taklit körlerin halidir. (Mukalidin) taklit edenin imanı ise çocukların imanı gibidir ve bu imanın sahibi büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Ayrıca bir şüphe duyduğunda ya da kalbinde bir şüphe geçtiğinde taklit ona yetmeyecektir. Zira bu şüpheye giderecek bir delile sahip değildir. Dolasıyla tasdikinin derecesi düşmeye başlayacaktır. - Elhamdülillah. Bir an önce araştırmaya başlamak için beni çok şevklendirdiniz efendim.
Sayfa 35 - Bulak Neşriyat

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İffet sahibi kişiden düşman bile olsa korkulmaz.
Sayfa 142 - Büyüyenay Yayınları
Gazzalî istihzanın (alay etmek, ayıpları ortaya dökmek) zararlarını şöyle sıralamıştır: "İstihzâ, insanın ağır başlılığını kaybettirir, Yüzünden hayâyı (utanmayı) kaldırır, Karşı tarafta kin ve nefret uyandırır. Dostluğun tadını kaçırır. İnsanı Allah'tan uzaklaştırır. Hâtıraları öldürür. Kusurları çoğaltır. Günahları açığa çıkarır."
Sayfa 145 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
Şöyle denilmiştir: "İnsan yaratılışıyla gizlidir, hulku ile (ahlâk) görülür."
Sayfa 162 - Büyüyenay Yayınları
Gazabın çokluğu aklın nurunu söndürür, basar ve basireti yok eder. Bir hadiste şöyle buyurmuştur: "Gazaptan sakınınız zîrâ gazap İbn-i Âdem'in vücudunda bir et parçasıdır. Bu sebeple damarları açılmış olur." Ve diğer hadis-i şerifte "Gazap şeytandandır." buyurularak gazap şeytana isnât edilmiştir. Hadislerde nehy olunun gazap nefsânî olması sebebiyle yerilmiştir.
Sayfa 131 - Büyüyenay Yayınları
Dinen ve aklen ve hikmet yönünden güzel ve faydalı görünen zararsız şeylere muvafakat etmek de rıfk sayılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.): "Allah, bir ev halkını severse aralarına rıfk (nezaket ve yumuşaklıkla ifade ve davranış) verir. buyurdular.
Sayfa 159 - Büyüyenay Yayınları
Sert tabiatlı bir insan ne kadar çeşitli faziletleri sahip olursa olsun değil mi ki tabiatında sertlik vardır, ağırlık vardır bu insanın bütün faziletleri hiç hükmündedir.
Sayfa 153 - Büyüyenay Yayınları
Basiretin kendisi, en büyük huccet, en büyük şahit ve beyyine (kanıt ya da Hakk'ı bâtıldan ayıran şey), en büyük medar-ı ibadettir. Ve onsuz hiçbir şey idrak olunamaz.
Sayfa 122 - Büyüyenay Yayınları
Reklam
İbrahim bin Uteybe'ye: "İnsanın en çok pişman olanı kimdir?" diye sorduklarında; "Dünya ile ilgili hususlarda nimete şükretmeyenlere iyilikte bulunup da âhirete dair hususlarda ifrat derecede bilgi sahibi olandır." cevabını vermiştir.
Sayfa 155 - Büyüyenay Yayınları
İnsan ki insanım diye insanlık davasında bulunur, bu dava kendisini beğenmekle ve başkasını hor bakmakla sahîh olmaz. Her ne bilse yine kendini hiçbir şey bilmez zannetmek ve başkasını kendisinden âlâ bilmekle sahîh olur.
Sayfa 73 - Büyüyenay Yayınları
Dünyada insan her ne bilse İlahî ilme nispetle lâ-şey, bî-eser'dir; **"Ve fevka kulli zî ilmin alîmun..... Ve bütün ilim sahiplerinin üstünde daha iyi bilen vardır."** (Yusuf Suresi, 76. Âyet.)
Sayfa 73 - Büyüyenay Yayınları
Sen her ne kadar kemalâlatın faziletlerini, güzel hasletleri ve malumâtı elde edecek olsan bu, senden önce gelmiş ve geçmiş olan zâtların eserlerine mürâcaat ve muâsırın bulunan kemâl sahibine bağlanma ile hâsıl olur.
Sayfa 72 - Büyüyenay Yayınları
46 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.