Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kültür deyince biz, milletin içinde bulunduğu, medeniyet şartlarına göre yarattığı bütün dil, ilim, sanat, felsefe, örf ve âdetleri ve bunların mahsulleri toplamını anlıyoruz. .
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Millî meseleler konuşulduğu zaman bütün öteki davaları bir tarafa atarak, daha doğrusu onların münakaşasını filozoflara ve hallini siyasilere bırakarak, kültür birliği üzerinde durmak ve konuşmak doğru olur. .
Sayfa 22 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Millet deyince herkes birinci planda kültür birliğini anlar. Nesep, şecere ve tomar arayanların bile bundan aykırı düşünmelerine ihtimal yoktur. Öyleyse kültür birliği, millî hayatın çeşitli anlayışları arasında birçok cereyanları birleştiren en temelli noktadır denebilir.
Sayfa 22 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
1) Gobineau’dan beri kullanılan ve “ırkçılar” deyince ekseri anlaşılan telâkkidir ki bu kelimeyi “saf kan”, başka cinslerle karışmamış kök nesil manasına almaktadır. 2) Irka daha geniş filolojik ve etnolojik mana verenlerin görüşüdür ki, bunlara göre aynı dil ailesi kastedilmektedir: Hint–Avrupalı ırk gibi. 3) Irkı, tesalübler (melezleşme) ve tarihî kaynaşmalar neticesinde hâsıl olan içtimaî bir tip manasına anlayanların görüşüdür ki, mesela Le Play mektebinin “ırk” deyince kasdettiği budur. Bu manada zoolojik saf ırk artık bahis mevzuu değildir; fakat tarihî ve içtimaî bir mahsul olan içtimaî bir tip kastedilmektedir.
Sayfa 19 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
En kuvvetli demokrasinin demogoji haline düşmesi, şuursuz ve disiplinsiz temayüllerin cemiyete hâkim olması için bu tarzda, asıl maksatla ilgisiz sloganların büyük rol oynadığı vakalara, cemiyetler tarihinde çok rastlanır. .
Sayfa 15 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Bu mefhumları elinde kullanan aydınlar onları hazırlayan sebepleri derinden derine bilmezlerse, boş kalıplar ve etiketler halinde kullanırlarsa, düşüncelerini memleketin ihtiyaçları ile ayarlayacak kadar etrafı tetkik kudretinden mahrum iseler bu kelimeler, onların hele daha basit insanların elinde millî idrake hitabeden fikirler değil; fakat, müphem kitle ruhunu harekete getiren tehlikeli sloganlar haline gelir.
Sayfa 14 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Vatandaşın hakları, hürriyet ve müsavat (eşitlik) fikirleri Fransa’da doğmuş, sonra etrafa yayılmıştır. Romantizm cereyanı Almanya’da doğmuş, oradan millî hareketleri canlandıran bir cereyan halinde bütün milletlere yayılmıştır. Milliyetçilik fikri bize Avrupa’dan geldi.
Sayfa 14 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Mefhum (kavram) buhranı! Mücerret (soyut) mefhumlar, zihnin en nazik ve en tehlikeli oyunudur. İnsanlığın iftiharı olan bu zihin mahsulleri, ipi kaçırılan balonlar gibi önce bize sonsuzca genişlemenin ve yükselmenin zevkini tattırdıktan sonra, o rüzgârdan bu rüzgâra atılarak nereye gittiği belli olmadan boşlukta dolaşır dururlar.
Sayfa 12 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Eğer bir tarih felsefesi mümkünse o varlık sebebini yalnızca ilim ve tabiat felsefesinden alabilir. .
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.