Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bu dünya imtihan yeridir.İnsan ne kadar hayra koşarsa imtihanı o kadar başarır.
Reklam
Aşırı beğendim bu sözü
Gerçekten müslüman kendini tembellik döşeğine atıp ümit deryasında boğulmamalıdır.
Mehdi nedir?
Buna göre Mehdi Kıyamet'in kopmasından bir süre önce Zuhur ederek yeryüzüne İslam'a adalet ve hakkaniyeti hakim kılacak yeryüzünü kaplayan zulüm ve fesatın yerine adalet ve hakkaniyet hakim kılacak bir lider anlamında kullanılmıştır.
Her ne kadar güncel hayatta Şiilerle Sufiler arasında, kelamcılara nispetle görece bir mesafe bulunmakta ise de, teorik düzeyde aralarında önemli benzerliklerin bulunduğundan şüphe yoktur. Özellikle yukarıda ifade edildiği gibi her iki zümrenin de ilahi feyzin aleme ancak birisinin vasıtası ile ulaşabileceğini ve bunun imam yada mürşid-i kamil olduğunu ileri sürmesi müşterek bir zemindir. Gerçekten de her iki taifenin ileri sürdükleri tezlerin merkezinde bu anlayış yatmaktadır. Bir grup "Zamanının imamını tanımadan ölenin cahiliye ölümü üzerine öldüğünü" ileri sürerken, diğeri "Şeyhi olmayanın şeyhi şeytandır" demek suretiyle aynı kanaati paylaşmaktadır. Kalıplar farklı olsa da teorik düzlem aynıdır.
Sayfa 201Kitabı okudu
Reklam
Şia ile tasavvuf ehlinin mehdilik inancı mukayese edildiğinde; pratikteki bir çok farka rağmen teorik olarak önemli ölçüde benzerlik taşıdığı görülmektedir. Bu durum her iki zümrenin aynı kaynaktan beslendiğiniz düşündürmektedir. Tarihi süreç de bunu desteklemektedir. O halde Mehdi inancı, önceleri sadece Şiilerle sınırlı iken daha sonraları ehl-i tasavvuf gibi zümreleri de içine alabilmiştir.
Sayfa 103Kitabı okudu