Sırat köprüsü, kıldan ince, kılıçtan keskindir. Sırat'ın uzunluğu bin senelik yokuş, bin senelik iniş ve bin senelik de düzlüktür. Hakem isminin tecellisi ve gereği olarak her insanın bu mesafeyi geçmesi, amelleri ile orantılı olacaktır. Sırat köprüsünü salih amelleri fazla olanlar kısa sürede geçerken, salih amelleri az olanlar uzun sürede ve meşakkatle geçecektir.
“Kıyamet gününde, haklar sahiplerine mutlaka verilecektir. Hatta boynuzsuz koyunun hakkı, boynuzlu koyundan kısas yoluyla alınacaktır.”
-Hz. Muhammed (s.a.v)
Mahşer günü Allah'ın Hakem isminin tecellisiyle hak ile batıl birbirinden öyle bir ayrılacaktır ki hiç kimse asla zerre kadar haksızlığa uğratılmayacaktır.
Başka bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah-u Teâlâ, yedi sınıf insanı, Arş’ının gölgesinde barındıracaktır:
1) Âdil devlet başkanı,
2) Rabbine kulluk ederek temiz bir hayat içinde serpilip büyüyen genç,
3) Kalbi mescidlere sevgi ile bağlı Müslüman,
4) Birbirlerini Allah için sevip birliktelikleri ve ayrılıkları Allah için olan iki insan,
5) Güzel ve mevki sahibi bir kadının gayrimeşru davetine: “Ben Allah’tan korkarım.” diye yaklaşmayan yiğit,
6) Sağ elinin verdiğini sol elinin bilemeyeceği kadar gizli sadaka veren kimse,
7) Tenhada Allah’ı anıp gözyaşı döken kişi.