Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

vildan binici

vildan binici
@v_bnc
insan kalma öyküsünün peşinde
Hikmeti, ehli olmayanların yanında zayi etmeyiniz, ehli olmayanlara hikmeti anlatırsanız onlara zulmetmiş olursunuz. Hz. İsa (a.s.)
4. Lem'a: Çocukların YönetimiKitabı okudu
Reklam
Ataları ve dünyevî araçlarla akranlarına karşı övünmekten çocuk alıkonulmalıdır. Yalana yönelmekten ve ister doğru, ister yalandan olsun yemin etmekten nehyedilmelidir.
4. Lem'a: Çocukların YönetimiKitabı okudu
Filozoflar şöyle demişlerdir: Üç şey, zihnin zindeliğinin ve ruhun letafetinin gereğidir. Bunlardan birincisi iffetli aşk, ikincisi latif fikir, üçüncüsü ise zeki şerefli konuşandan vaaz dinlemedir. Sûfi şeyhler, tâlibi başlangıçta aşkla irşad buyurmuşlardır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aşkın, sırrı taltife ve ruhu tenvire tam bir ilgi ve katkısı vardır. Çünkü dünyayı aydınlatan aşk güneşinin, "Yeryüzü, Rabbi'nin nuruyla aydınlanır."¹ âyeti hükmünce insanî ruhun ufkundan yükseldiği her yerde, tabiatın pisliklerinin karanlıkları, batmaya mahkûm olup yokluk yolunu kateder. Varlık sahrasında her nerede âlem yakan şevk ateşi -ki "ne bakıyye kor, ne de bırakır"² âyeti, onun durumunu vasfeder- yanarsa, orada tabiatın ardiyelerini tamamen yakar. * ¹: Zümer, 39/69 ²: Müdessir, 74/28
insan olarak yüksek âleme yönelmeli, cismanî kuvvetleri aklî lezzetlerin sebep ve araçlarını kazanmaya hasretmelidir. Bu neşede cismanî bağlardan ilişkiyi kesip "Ölmeden önce ölünüz!" mesajının gereğince iradî ölümle ölür, ta ki tabiî ölüm kapıya gelince, zaman ve mekan darlığından 'alâ-yı illiyyîn genişliğine, âlemlerin Rabbi'nin kutsal civarının ve peygamberlerle sıddîkların karargahı olan sıdk yerinin genişliğine intikal eder, ebedî tabiî hayata kavuşur. Nitekim Eflatun şöyle demiştir: "İradeyle öl, tabii olarak dirilirsin."
Reklam
Cismanî hayatın devamını temenni etmeyen, fakat uzun ömür arzusu, denge sınırından fazla olan kişi düşünmelidir ki ömrü uzatmaktan bu maksat, onun üzerine tertip olunan lezzet ve zevkler olabilir. Muhakkak ki insan ruhu ve nefsinin karargâhı, başka bir dünyadır. Öyleyse âkil daimî mutluluklarla ebedi lezzetleri elde etmeye çaba harcamalı, hayvan gibi su, ot veya samana başını indirmemeli; aksine insan olarak yüksek âleme yönelmeli, cismanî kuvvetleri aklî lezzetlerin sebep ve araçlarını kazanmaya hasretmelidir.
bilmek gerekir ki, ölüm insanî hakikatin iz, eser ve alametlerinin tamamlayıcısıdır. nitekim kadın filozoflar, insanın tarifi hakkında şöyle demişlerdir: "insan, düşünen ve ölümlü bir canlıdır." öyleyse ölüm tamlıktır ve ölümde eksiklik vehmetmek, akıl noksanlığındandır. Mısra: Neşenîdeî ki her ki bemîred temâm şod. *Ölen kişinin tamam olduğunu işitmedin mi?
10. Lem'a: Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
Mü'minlerin Emiri Ali Kerramellahu vecheh şöyle buyurmuştur: Ene bun nefsî ve kunyetî edebî Min acemin kuntu ev mine'l- Arab İnne'l- fetâ men yekûlu hâ ene zâ Leyse'l- fetâ men yekûlu kâne ebî *Ben ibn nefsî ve künyem edebî Acemden idim veya Arap'tan. Genç çıkıp işte ben buyum diyendir Babam şöyleydi diyenden genç olmaz.
10. Lem'a: Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
Hz. Mütemmim-i mekârimi'l- ahlâk, aleyhi't-tehıyyeti mine'l-Melik'il- Hâllâk, şöyle buyurmuştur: "Soylarınızla gelmeyin, amellerinizle gelin."
Övünme bağlamında eğer soyu örnek olarak incelersek, baba veya atalardan birinin şerefinden ibarettir. Babalarında var olduğunu tasavvur ettikleri bir erdem ve üstünlükle erdemlilere üstünlük iddiasında bulunmak, eksiklerin huyudur.
10. Lem'a: Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
Reklam
ilimsiz hiçbir erdem tam değildir
Hz. Mustafa, Hz. Murtaza'ya şöyle buyurdu: "Ey Ali! İnsanlar Yaratıcılarına iyilik türleriyle yaklaşırlar. Sen aklınla yaklaşırsan, derece ve yakınlık yönünden onları geçersin." Hadis-i şerifte şöyle buyurulur: "İnsanlar ya bilendir ya da öğrenendirler. Geriye kalanı ise sürüdür." (Dârimî, 'Mukaddime', Hadis no:322, 252)
10. Lem'a:Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
Hz. Rabbu'l-erbâb, i'câz-i intisab Kitabında Hz. Risâlet-meâb'a ilmini arttırması için kendisine dua etmesini emrediyor: "De ki Rabbim! İlmimi arttır." (Tâhâ Suresi, 20/114)
10. Lem'a: Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
Aristoteles şöyle demiştir: "Gören ile kör, aynı kuyuya düşse ve zorlukta ikisi de eşit olsa, kör, zorluklardan kaçınma araçlarından yoksun olduğu için mazaret ve merhamete konudur; fakat gören, suçlu olduğu için akıl nezdinde kınanır." Nitekim şu dizelerde buna işaret edilmiştir: Ve lem era fî 'uyûbi'n-nâsi 'aybâ Ke-naksı'l-kâdirîn ale'temâm. *Görmedim nâsın kusurlarında bir kusur Tâma kadir olanların kusuru gibi.
10. Lem'a: Ruhânî Hastalıklarının Tedavi YollarıKitabı okudu
annemle dedemin bana verdikleri ilk öğüt de buydu (:
Gerçek dostluğun göstergesi arkadaşların önemli kusurlarını birbirlerine söylemeleri, birbirlerini uyarmaları ve kusurlardan kurtulmasına yardımcı olmalarıdır.
9. Lem'a: Nefsin Sağlığını KorumaKitabı okudu
Nefis ve ruh dikkatli bakışı terkettiğinde ve hakikatler konusunda doğru düşünmekten yüz çevirdiği zaman, elbette aptallık ve ahmaklığa meyleder, ruhânî gıda ve semavî rızk olan akıllar âleminin feyizlerinden çıkar; mâna bakımından mükemmel insanlık rütbesinden çıkıp düşünmeyen ve konuşmayan hayvanların manevi kılığına girer.
9. Lem'a: Nefsin Sağlığını KorumaKitabı okudu
1.113 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.