Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abel Paz

Abel PazHalk Silahlanınca yazarı
Yazar
8.9/10
8 Kişi
29
Okunma
6
Beğeni
1.784
Görüntülenme

Hakkında

1921’de Almeria’da doğdu. 1935’te çırak olarak çalıştığı bir tekstil fabrikasında CNT’ye katıldı. 1936’da Barselona’da aktif olarak savaştı. 1939’da Franko birliklerinin zaferinden sonra Fransa’ya kaçtı ve orada diğer İspanyol savaşçılarla birlikte çeşitli kamplarda (Argelès, Barcarès, Saint-Cyprien) tutuklu olarak kaldı. 1942’de İspanya’ya geçerek faşist diktatörlüğe karşı mücadele eden liberter gerillaya katıldı. Ancak, aynı yılın Aralık ayında yakalandı ve tutukluluğu 1953’e kadar sürdü. Bir kez daha Fransa’ya iltica etti ve orada bir matbaada çalışarak 1977’ye kadar kaldı. Bu tarihten sonra Barselona’ya dönen Abel Paz, anılarını ve İspanya Devrimi’ni konu alan pek çok kitap yazdı ve çeşitli ülkelerde konferanslar verdi. Bu çalışmaları kapsamında 2002’de İstanbul ve Ankara’ya da gelerek çeşitli söyleşi, sunum ve radyo programları gerçekleştirmiş olan Abel Paz, 13 Nisan 2009’da, Barselona’da hayata veda etti.
Unvan:
İspanyol Yazar,siyasi Aktivist
Doğum:
Almeria,ispanya, 1921
Ölüm:
Barselona, 13 Nisan 2009

Okurlar

6 okur beğendi.
29 okur okudu.
3 okur okuyor.
36 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Ne zaman birisi, proletaryaya daha iyi hizmet etmek bahanesiyle kendini işçi sınıfından ayırırsa, bunun anlamı ihanet ve bürokratlaşmanın başlaması, bir başka deyişle egemenliğin yeni bir biçimde ortaya çıkmasıydı."
Sayfa 59 - Buenaventura DurrutiKitabı okudu
"Bizim tarım komünümüz toplumsal sistemimizin ekonomik ve politik hayati merkeziydi. Bu topluluklar bireysel egoizm temelinde değil, esas olarak bölgesel, yerel ve komünal dayanışma temelinde gelişiyorlardı. Topluluk üyelerinin kendi aralarında dayanışma halinde olmalarına benzer bir şekilde topluluklar da federasyon şeklinde birbirleriyle
Sayfa 128 - Nestor MahnoKitabı okudu
Reklam
1906'da İspanya'da Francisco Ferrer tarafından kurulan rasyonel okulların örgütlenmesine çalışan sendikaların da paraya ihtiyaçları vardı. Petrol İşçileri Sendikası şimdiden iki yüzden fazla öğrencinin bulunduğu bu okullardan birini açmıştı. Restoran İşçileri Sendikası da böyle bir okul açmak istiyordu.
Sayfa 106Kitabı okudu
13 Eylül günü sabaha doğru saat ikide Primo de Rivera, "halka bir bildiri" yayımlayarak ordunun yönetimi ele aldığını duyurdu. Bu bir erkekler (maçolar) hareketiydi. Her kim erkekliğinden şüphe ediyorsa, yeni önderliğin yol göstericiliğinde olayların uygun bir yöne doğru gelişmesi için yapılan müdahalede yer almaktan kaçınmalıydı.
Gün sona ermişti ama devrim şenliği devam ediyordu. Her yerde dayanışma ve kardeşlik duyguları hüküm sürüyordu. Erkekler ve kadınlar, eski dünyayı yıkarak eski disiplinden kurtulmuştu ve hepsi birden en büyük rüyalarının gerçekleştiği geleceğe doğru yürüyorlardı. Yeni bir yaşam başlamıştı. Katalonya'nın geniş imalat alanları ve bereketli tarlaları feodalizmden, burjuvaziden ve din adamlarının mülkiyetinden alınmış ve kitlelerin sahipliğine geçmişti. Eski efendi-köle anlayışı, her yerde halkın tutuşturduğu binlerce ateşle, dinsel yasaklarla birlikte yanıp yıkılmıştı. Her şey yanıyordu, para denen sömürü sembolü bile. Devrim, eski dünyanın değerleri temelinde başlatılamazdı.
Sayfa 296Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok