Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayhan Songar

Ayhan SongarRuh Hekiminin Hatıraları yazarı
Yazar
8.7/10
36 Kişi
85
Okunma
21
Beğeni
4.428
Görüntülenme

Hakkında

Ayhan Songar (d. 1926, Gönen, Balıkesir - ö. 2 Temmuz 1997, İstanbul) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nın kurucusu olup, otuz dört yıl kürsünün başkanlığını yapmıştır. Çağdaş psikiyatrinin de kurucuları arasında yer alan Ayhan Songar, aynı zamanda Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Genel başkanlığını da yapmıştır. Görevleri arasında New York Bilimler Akademisi üyeliği de bulunan Songar, Aydınlar Ocağı, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türk Edebiyatı Vakfı'nın kurucuları arasında da yer almış; Aydınlar Ocağı ile Türkiye Milli Kültür Vakfı Genel Başkanlıklarında da bulunmuştur. Şiir ve musiki konularında da bir çok makalesi bulunan Ayhan Songar'ın yirmi altı neşredilmiş eseri vardır. Ayhan Songar'ın "Die Menschen und die Psychologie" adlı uzun bir bildirisi Almanya'daki psikiyatr dergilerinde bir çok kez ana kaynak olarak gösterilmiştir. Ayrıca uzun yıllar T.C. Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu, Müşadehane Şubesi Müdürlüğü yapmıştır. 1997 yılında rahmetli olmuştur. Cerrahpaşa Tıp fakültesi, Psikiyatri bölümünde ismi verilmiş bir amfi bulunmaktadır. Kişisel yaşamında, Espritüel kimliği, şakaları, Sanata ve özellikle Türk sanat müziğine olan ilgisiyle tanınır. Kendisi amatör fotografçılığa merakıyla da bilinmekte birlikte çok geniş bir fotograf makinesi kolesiyonuna sahiptir. Kendisi de kadın doğum uzmanı olan eşinden (Reyhan Songar) Türkiye Cuhmhuriyeti Büyükelçisi Ecvet Tezcan ile evli olan bir kızı (Neslihan Tezcan) ve iki torunu (Esma, Tarık Tezcan) vardır. Mezarı İstanbul Zincirlikuyu mezarlığı 'ndadır.
Unvan:
Yazar,Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nın kurucusu
Doğum:
Gönen, Balıkesir, 1926
Ölüm:
İstanbul, 2 Temmuz 1997

Okurlar

21 okur beğendi.
85 okur okudu.
3 okur okuyor.
108 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnanmayanların en büyük bahtsızlığı "şükretme ihtiyacını duyup da şükredecek bir yer bulamadıkları zaman" ortaya çıkarmış.
Sayfa 47 - Yeni Asya Yayınları
Belki hâlâ o besteler çalınır Gemiler geçmeyen bir ummanda.
Reklam
Bir çok akıl hastalığı bir tür savunma metodudur. Çevrenin uyaranlarına karşı bir perde çeken, intibak edemediği gelişmiş dış dünyadan kendini ayıran hasta, kendi kendine yarattığı çocuksu âlemde yaşar. İyileştirme gayretiniz, çocuğun elinden oyuncağının alınması gibi gelir ona.
《Ben bir aceb ile geldim Kimse bilmez hâlim benim Ben söylerim ben dinlerim Kimse bilmez dilim benim》 Yunus Emre
Peygamberlik iddia eden biri esrar içerken yakalanıp hastaneye düşmüştü. Peygamberim derken nasıl esrar kullandığını sordum. "Sen benim ne derece büyük ve fedakâr bir insan olduğumu takdirden âcizsin!"dedi. "Ben, ümmetime bu maddelerin kötülüğünü anlatabilmek için evvelâ kendi nefsimde deniyorum. Sen ne anlarsın bundan!..."
Tam çıldırmalık. 
Ayhan Songar
Ayhan Songar
Algoritmalardan bahsediyor. Yıl 1979. İstanbul Üniversitesinde ders veriyor. Önemini anlayamayanlar için tekrar etmem gerekiyor;“algoritmalardan “bahsediyor.
Sibernetik
Sibernetik
Sibernetik
Sibernetik
Meşhur mantık kaidesidir." Bütün kendisini teşkil eden parçaların basit bir toplamından ibaret değildir. Biz bir şeyi parça parça alır da onun bir sentezini yapmazsak bocalar durur ve asla hedefe varamayız."
Reklam
"İnsanlar mefhumlarla düşünür. Mefhumlar kelimelerle ifade edilir. Kelimeler değiştiği zaman mefhumlar da değişir. Mefhumlar bozulduğu zaman düşünce kaybolur ve fikir üretilemez."
Ayhan Songar
Ayhan Songar

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
77 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
Haşhaş Meselesi ve Türkiye
Bu kitap, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Kürsü Başkanı Prof. Ayhan Songar tarafından Kasım 1974 tarihinde yazılmıştır. Kitap, "Haşhaş ziraati ile ekmeğini kazanan 30.000 Türk köylü ailesine ithaf olunur" diyerek önemli bir vurgu ile başlıyor. ABD tarafından Türkiye'de haşhaş ekiminin yasaklatıldığı dönemde, yani, yasaklama olayının yaşandığı sırada sıcağı sıcağına yazılmış bir kitap. 1974 yılı ve öncesi işleniyor. Afyon üretimi, Türkiye'nin bu konuda yeri, satım alanları, ilaç sanayisindeki yeri, uyuşturucu madde olarak kullanımı, kaçakçılık vb. çeşitli bilgiler yer almaktadır. Türkiye'de haşhaş yasağının kaldırılması üzere ABD basınında çıkan aleyhte yazılara da yer veriyor. ABD, Time dergisinde yasağın kaldırılmasına yönelik itham edilen hususlara, Ayhan Songar da tek tek cevap veriyor. Hatta bu iftiraların ancak 'şaka' olarak gülünüp geçilebilecek nitelikte olduğunu ifade ediyor. ABD gençliğinin Türk afyonu ile zehirlendiği tezine karşı olarak, dönemin içinden kaynaklarla cevap veriyor. Bu küçük kitapçık, 1974 yılında, Afyon yasağının sebepleri üzerine yazılmıştır. 2019 da çok kapsamlı ve daha derin bilgilere ulaşılabilir ama yazıldığı dönemin o ruhunu yansıtması anlamında okunabilir. Arşivimden tesadüf eseri buldum. 8-9 Temmuz 2019 tarihleri arası okudum. 15 Eylül 2019 tarihinde ise bu kısa inceleme yazısını ekledim.
Haşhaş Meselesi ve Türkiye
Haşhaş Meselesi ve TürkiyeAyhan Songar · Hareket yayınları · 19744 okunma
164 syf.
·
Puan vermedi
Durum budur...
Sibernetiği en iyi anlatan kitap. Alan spesifik olduğundan bazı bilgilere (elektronik ve matematik) yabancı kalmak mümkün ama sorun değil. Bir de -Hani olur mu demeyin öyle olmuş- Sibernetiği, İslami Bakış açısından okumuş oluyorsunuz. 1979 yılında basılmış, bunun dersini veren bir biliminsanın bakış açısı ile değerlendiriyorsunuz. Dil bira eski ama o da sorun yaratmıyor gayet anlaşılabilir. Sibernetiği merak edip, giriş, biraz da belki orta seviye Sibernetik nedir’i okumak için çok uygun…ötesi için çok yanlış bir eser. Başlangıç seviyesi diyelim. Çok iyi, çok bilgilendirici mi? Hayır… Muhakkak okunmalı mı…Hayır. Bu kitaba ulaşamam çok eski, internetten Sibernetik hakkında bilgi edinsem bir şey kaçırmış olur muyum? Hayır… Ve anladım ki; kendi ilmimiz olan bu bilim dalını, Almanca bilmeden derinlemesine öğrenmek çok zor. Arifler, dediğimden anlayacaklardır..: Vakit-i zamanında onlar okuyup bunu yapmış: kuka.com Çokta şeetmeye gerek yok. Bırakalım kıskanmaya devam etsinler. Durum budur. Dağılıp, okumamıza devam edebiliriz.
Sibernetik
SibernetikAyhan Songar · Yeni Asya Yayınları · 199118 okunma
77 syf.
10/10 puan verdi
İlim ve Teknik Serisi - 6 - Enerji ve Hayat
Yeni Asya Yayınları tarafından 1979 yılından yayınlanmaya başlanan İlim ve Teknik Serisinin 6. Kitabı "Enerji ve Hayat". Prof. Dr. Ayhan Songar hocanın kaleminden 1979 yılı ve öncesi bilim ve teknik verileri ışığında yazılmış; Enerji Birimleri "Termodinamik Kanunları", Enerjinin Dereğsizlenmesi "Entropi", Canlı Hücreler ve Enerji, Işık Enerjisi ve Hayat, Oksijen ve Hayat, Geri Tepme (Feed Back) ve Denge Durumu "Kontrol Mekanizmaları", Yetersiz ve Gecikmiş Geritepme Mesajları "Düzenleme Bozuklukları", Pozitif Geri Tepme, Olmazlar Nasıl "Olur?"" konularının irdelendiği, açıklandığı ve anlatıldığı makalelerin bulunduğu ve İman İle Bilim-Tekniğin kol kola olduğunun ispatlandığı güzel bir kitapçık.
Enerji ve Hayat
Enerji ve HayatAyhan Songar · Yeni Asya Yayınları · 19799 okunma