Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aysel Özakın

Aysel ÖzakınAlnında Mavi Kuşlar yazarı
Yazar
7.9/10
43 Kişi
120
Okunma
12
Beğeni
2.794
Görüntülenme

Hakkında

İlk ve ortaöğrenimini İzmir'de, yükseköğrenimini 1963 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca bölümünde tamamladı. Çeşitli liselerde öğretmenlik yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü'nde asistan oldu ve "Gerçeküstücü Akımda Aşk ve Mizah" konulu bir tez hazırladı. Çalışmalarını ve öğrenimini bir süre Fransa'da sürdürdü. Daha sonra İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü'nde Öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1977'de tayini Çanakkale'ye çıkınca öğretmenliği bırakarak yazarlığa başladı ve çeviriler yaptı. 1979’da İstanbul Devlet Konservatuarına Fransızca okutmanı olarak öğretmenliğe döndü. 1980 yılında Berlin'de Yazarlar Sempozyumu'na katılmak üzere çağrıldı ve yurda dönmeyerek edebiyat çalışmalarını önce Almanya'da sonra İngiltere'de sürdürdü. İngiliz ressam ve heykeltıraş Bryan Ingham (1936-1997) ile evlendi. Yapıtları Almanya, Hollanda, Yunanistan, Fransa’da çeşitli yayınevleri tarafından yayımlandı. Yazar, yaşamını Türkiye’de sürdürmekte.
Tam adı:
Aysel Özakın Ingham
Unvan:
Yazar
Doğum:
Şanlıurfa -, 1942

Okurlar

12 okur beğendi.
120 okur okudu.
2 okur okuyor.
67 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
Annem öldü. Dünya başımın üstünde yırtıcı bir kuş gibi döndü.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
206 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Teknik açıdan kusurlu, ancak toplumsal bir gerçeği slogancılıktan uzak , eleştirel bir dille yansıtan başarılı bir roman. Yüzeysel bir okuma yaptığınızda “Evlilikten, ev içi görevlerden, annelikten sıkılıp evliliğini bitiren, kendini var etmek isteyen burjuvazi bir kadının sancıları” olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıntılar irdelendiğinde ise merkezi kişi Nuray’ın evliliğini bitirmesine rağmen aradığı doyuma ulaşamamasının arkasında “evlilik kurumunun kadını kısıtlaması”nın değil, toplumsal baskının kadını evlilik dahil her alanda kısıtlamasının yattığına şahit oluyoruz. Bu baskı Nuray’ı küçük bir kız çocuğu iken erkekler gibi oynamak istediğinde, evlendiğinde, anne olduğunda, boşanıp yalnız bir kadın olarak yaşadığında, çalışma hayatına girdiğinde, yürüdüğü sokaklarda, günün karanlığa teslim olan saatlerinde, hatta yazdığı romanında bile ürkütücü bir gölge olarak takip etmekte. Belki de Özakın, Nuray’ın evliliğini infilak ettirmesine, başarılı bir kadın yazar olarak ödül almasına rağmen aradığı özgürlüğe kavuşamamasında bize şu mesajı vermek istiyordur: “ İnfilak etmesi gereken toplumun zihniyetidir. Bu zihniyet infilak etmediği sürece, kadınların kurtuluşu mümkün değil.” Ayrıca çok güzel bir ayrıntıya daha yer veriyor Özakın romanında, Nuray sorguladığı toplumsal baskılardan tek başına zararlı çıkmıyor. Sürüklendiği bunalıma eşi Cemil de dahil. O hâlde diyebiliriz ki bir kadının maruz kaldığı toplumsal baskı yalnızca kadınları değil erkekleri de mutsuz eder. Kadın yıkılır, yuva yıkılır, erkek bu yıkıntıların altından kadından daha az zarar görerek çıkamaz.
Genç Kız ve Ölüm
Genç Kız ve ÖlümAysel Özakın · Yordam Kitap · 200736 okunma
229 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Okur umduğunu değil bulduğunu okur.
Kitabın genel bakışında "Tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geçen 1 Mayıs 1977 günü İstanbul’da yaşananları konu edinir" diye yazıyor lakin sadece ilk bölümünde anlatılmış bu konu ve çok kısa, detaysız ve duygusuz. Ara ara ortaya çıkıyor "Kanlı 1 Mayıs" ama çok yüzeysel. Peki ne anlatıyor bu roman? Özgür olmak için, baskı altında
Alnında Mavi Kuşlar
Alnında Mavi KuşlarAysel Özakın · E Yayınları · 197846 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
Bir Havası Mevcut Lakin...
"Alnında Mavi Kuşlar", Kanlı 1 Mayıs (1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda yaşanan katliam) ile başlıyor, bu başlangıç noktasını temele alıyor. Romana dokusunu kazandıran da dönemin siyasi şartları, bu şartların sosyoloji ve psikoloji üzerindeki yansımaları. Kanlı 1 Mayıs, bilebildiğim kadarı ile edebiyatta az işlenen bir tarihsel alan. Bu bakımdan "Alnında Mavi Kuşlar" mühim bir roman. Ayrıca birçok farklı toplumsal tabakadan insanı; taşralıyı ve şehirliyi, zengin ve garibanı bir arada görebilmek de mümkün. Bir sanat eserinin başarısı, anlattığı şeyden ziyade onu nasıl anlattığı ile ilgilidir bana göre. "Alnında Mavi Kuşlar" bir hava, bir atmosfer yakalamayı başarabilmiş elbet, bu noktada başarılı ancak ne toplumsal sınıflara ne siyasi olaylara ne de insan psikolojisine eğilişini yeteri derecede başarılı buldum. Bazı noktalar hep havada kalmış, acemice işlenmiş, yeteri derinlik yakalanamamış. Dönem romancılarını gözümün özüne getiriyorum; mesela Oya Baydar, mesela Sevgi Soysal, Füruzan, Ayla Kutlu, daha geriye gidersem Mithat Cemal, Kemal Tahir, Yakup Kadri... Bunlardaki derinliği Aysel Özakın'da bulamadım ben. Yine de okunası, gözden kaçmaması gereken bir roman. Okur, kitabın kendine has havasını hissedecektir.
Alnında Mavi Kuşlar
Alnında Mavi KuşlarAysel Özakın · Yordam Kitap · 200746 okunma