Berke Özenç

Berke ÖzençHukuk Devleti yazarı
Yazar
9.0/10
2 Kişi
24
Okunma
2
Beğeni
1.224
Görüntülenme

Hakkında

1981 yılında İstanbul’da doğdu. Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı ve 2004 yılında aynı üniversitenin Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda asistan olarak göreve başladı. Yüksek lisans ve doktorasını yine İstanbul Üniversitesi’nde kamu hukuku alanında tamamlayan Özenç, 2013 yılından bu yana Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde çalışmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve İnanç Özgürlüğü (Kitap Yayınevi, 2006) isimli kitabının yanı sıra çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Hukuk Devleti(2014) İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştır.
Unvan:
İstanbul Üniversitesi. Hukuk Fakültesi, Kamu Hukuku Bölümü, Genel Kamu Anabilim Dalı, Araştırma Görevlisi
Doğum:
İstanbul, 1981

Okurlar

2 okur beğendi.
24 okur okudu.
3 okur okuyor.
21 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
...devleti idealize eden ideolojik perdenin ardından bakıldığında, tarihteki devletlerin işlevinin ağırlıklı olarak hakim bir grubun çıkarlarını korumak olduğu görülür.
Reklam
Siyasi iktidarın, çıkarlar üstü bir nitelik atfedilen devlet aygıtı ya da üstün bir lider aracılığıyla sadece ortak yararı koruyacağı iddiası, toplumdaki çıkar farklılıkları dikkate alındığında, devleti kontrol eden hakim grubun varlığını gizlemeye yönelik mistifiye edici bir işlev görebilir ancak. Çıkar farklılıklarının kaçınılmaz olduğu bir toplumsa siyaset, karşıt çıkarların uzlaşması sonucunda siyasi iradenin şekillenmesi anlamına gelir ve ortak yarar da bu uzlaşının ifadesi olabilir.
Dolayısıyla devlet iktidarı, devletin ya da onun hukukunun ardına gizlenmiş mistik bir güç ya da makam değil, sadece hukuk düzeninin etkinliğinin ifadesidir. Devlet varlığı, yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirilen ve hukuk düzeninin bir tüzel kişi olarak devlete atfettiği eylemlerde somutlaşır. Devletin hukuk yaratması da, hukuk düzeninin eylemlerini devlete atfettiği kişilerin, hukuku yaratması anlamına gelir.
Sayfa 141Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
330 syf.
9/10 puan verdi
Antik Çağ’dan küreselleşmenin hâkim olduğu günümüze kadar hukuk devletinin geçirdiği aşamaları hukuki açıya ilave olarak siyasi ve iktisadi açıdan irdeleyen, sorgulayan ve ufuk açıcı görüşler ortaya koyan kıymetli bir eser. Bazı yerleri okumak zorlasa da sonuna kadar okumayı hak eder bir eser. Küreselleşmeyle birlikte hukuk devletinin büründüğü işlevin iktisadi ve siyasi bakımdan ele alınması ve bunda hukuk devletinin meşrulaştırma işlevine örnekleriyle birlikte yer verilmiştir. Eser genel olarak gelişmeleri soyut düzlem üzerinden ele alsa da özellikle küreselleşme sürecinde Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren meydana gelen gelişmeleri insan hatırlamaktan kendini alamıyor. Hukuk devletini sadece fertlerin hukuki güvenliklerini sağlayan bir kavramın ötesinde sahip olduğu işlevleri tarihî süreciyle birlikte öğrenmek isteyenler için okunması gerekli bir eser.
Hukuk Devleti
Hukuk DevletiBerke Özenç · İletişim Yayınevi · 201417 okunma