Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Burak Gülboy

Burak GülboyMutlak Savaş yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
7
Okunma
0
Beğeni
763
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

7 okur okudu.
1 okur okuyor.
3 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Christopher John Bartlett, 1914 öncesinde İngiltere'nin, Bismarck'ın yapmış olduğuna benzer bir biçimde, Avrupa sistemini kitleyerek, kimsenin öne çıkmadığı bir yapıyı kontrol altına almaya çalıştığını, Almanya'nın da farkında olmayarak, İngiltere'nin, Fransa'ya ve Rusya'ya yakınlaşmasına katkıda bulunarak bu devletlerin enerjilerini Avrupa'ya odaklamalarına neden olduğunu vurgulamaktadır.
Afrika'daki Alman sömürgeleri Kamerun,Togo,Güneybatı Afrika ve Alman Doğu Afrika'sından oluşmaktaydı.Bu toprakların birbirlerine sınırları olmadığı gibi,İngiliz ve Fransız sömürge toprakları ile çevrilmişlerdi.Sömürgelerdeki Alman kuvvetleri genelde Alman komutanlar tarafından yönetilen,silahlandırılmış yerlilerden oluşmaktaydı.
Reklam
11 Kasım'da Osmanlı padişahının cihat ilan ederek,bütün Müslümanları dini ve halifeyi korumak için İngiltere,Fransa,Rusya'ya karşı savaşmaya çağırması da müttefiklerin baş etmesi gereken bir sorundu. 11 Kasım'daki cihat ilanı beklenen sonucu vermedi.Müttefikler kontrolleri altındaki bölgelerdeki yerel Müslüman liderlerle anlaşarak,herhangi bir ayaklanmaya karşı hazırlıklar yapmışlardı.Buna karşılık Osmanlı Ordusu dahil olunan savaştaki öncelikli hedeflerini ele geçirmek üzere harekete geçti.İlk hedef Kafkaslar oldu.
Birinci Dünya Savaşı'na değin, Avrupalı devletlerin Savaş Bakanlıkları bulunmaktayken ve ancak, Büyük Savaşın ardından bu bakanlıkların adının Savunma Bakanlıklarına dönüşmüş olması, savaşın süreç içinde değişen anlamını gösteren ilginç bir ironidir.
Arras ve Champagne savaşlarında verilen kayıplar oldukça fazlaydı.Champagne'de Fransızların kayıpları 192.000'e yakındı;bununla birlikte Almanların kayıpları da 120.000'in üzerindeydi.Loos'ta ise İngilzler 60.000 kayıp verirlerken Almanlarınki bu sayının biraz üzerindeydi.Sonuçta 1915 yılının genelinde Batı Cephesi'ndeki siper hatlarında ufak tefek el değiştirmeler dışında bir değişiklik olmamış fakat bu değişiklikler için yüz binlerce insan hayatını kaybetmişti.Winston Churchill,1915'de Batı Cephesi'nde saldırıların sonuçları hakkında söylediği şu cümle, müttefiklerin saldırılarının başarısızlığını göstermesi açısından,önemlidir.Alman işgali altındaki 19.500 milkareye yakın Belçika ve Fransız toprağından kurtarabildiğimiz parça 8 milkare oldu. Erich Maria Remarque'nin Fransa Cephesi'ni ve savaşı genç bir Alman askerin gözünden anlatan ünlü romanın başlığı da 1915 yılını anlatmak için yeterlidir. "Batı Cephesi'nde Yeni Bir Şey Yok."
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok