Christfried Tögel

Şipşak Freud yazarı
Yazar
8.2/10
24 Kişi
84
Okunma
0
Beğeni
1.148
Görüntülenme

Christfried Tögel Gönderileri

Christfried Tögel kitaplarını, Christfried Tögel sözleri ve alıntılarını, Christfried Tögel yazarlarını, Christfried Tögel yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Romain Rolland’a, Viyana, IX. Berggasse 19, 4 Mart 1923
Tabiat ve bize empoze edilen kültür arasındaki çatışma içinde görevimizi sürdürebilmek zaten yeterince zor.
Sayfa 204 - Doğan KitapKitabı okudu
Emil Fluss’a, Viyana, 16 Haziran 1973, gece yarısı
En iyi notu alamadım, onu başkası aldı. Ben en iyi ikinci notu aldım.
Sayfa 180 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Çoğu insan yakalanmayacağından emin olduğu sürece "kötü" şeyler yapmaya meyillidir. Ancak eğer kişinin sosyal bilinci yeterince gelişmişse bu kontrol mekanizması, toplumdaki diğer bireylerin ya da kurumların o kişi üzerinde oluşturduğundan çok daha büyük bir baskı unsuru olarak kendini gösterir.
Sayfa 114 - Doğan KitapKitabı okudu
Bir gruba mensup olan bireylerin son derece öfkeli ve hoşgörüsüz davranışlar sergilediği gerçeğinden yola çıkan Freud, o gruba ait olan her bireyin gelişimin ilkel bir aşamasına dönüş yaptığını belirtmiştir. Grupla kurulan bağlar insanın "düşünmesini" engeller ve kendi başına karar verememesine neden olur.
Sayfa 111 - Doğan KitapKitabı okudu
Ona (ölüye) karşı eleştirilerimizi askıya alır, olası kusurlarını görmezden gelir [...] cenaze töreninde ve mezarı başında anısına en güzel şeyleri söyleme gereği duyarız. Artık ihtiyaç duymayan ölüye saygı, bizim için, gerçeğe ve elbette çoğumuz için yaşayana saygıdan çok daha önemlidir.
Sayfa 109 - Doğan KitapKitabı okudu
Freud, uzun vadede aklın dine galip geleceğine inanmıştır: "[...] aklın sesi pek yüksek çıkmaz, ama o kendisini duyuruncaya kadar da susmaz."
Sayfa 104 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
"Eğer insan çok âşık olursa bu tıpkı şiire benzer, çok üzülürse de trajediye."
Sayfa 78 - Doğan KitapKitabı okudu
Max Planck* "Bilinim Sözümona Sorunları" başlıklı kısa makalesinde "Bilinçdışının ya da bilinçaltının bilimi diye bir şey olamaz. Bu ancak bir contradictio in adjecto, yani kendi içinde bir çelişkidir. Bilinçaltında olan şey zaten bilinemez. Bu nedenle bilinçdışıyla ilgili tüm sorunlar sözde sorunlardır" diyordu. Freud, Max Planck'ın eleştirisine yanıt verdiği yazısında "Bilinçdışı dediğimiz şey, etkilerini net bir biçimde gördüğümüz için varlığını da kabul etmek zorunda olduğumuz psişik bir hadisedir. Ancak onun hakkında hiçbir şey bilmediğimiz de bir gerçektir" dedi. *Kuantum Teorisinin kurucusu Alman bilim insanı.
Sayfa 67 - Doğan KitapKitabı okudu
Freud, "Bir gün sosyal bilinç uyanacak ve topluma yoksulların da ruhsal yardım almakta -nasıl cerrahi yardım alabiliyorlarsa- aynı haklara sahip olduğunu hatırlatacaktır" diyordu. Ayrıca Freud gelecekte psikoterapi yapılan kliniklerin kurulacağını da öngörmüştü. Bu öngörü Uluslararası Psikanaliz Derneği'nin yeni genel sekreteri Anton von Freund'un yaptığı bağışlarla gerçeğe dönüşecekti.
Sayfa 66 - Doğan KitapKitabı okudu
Freud bir makalesinde, "uygar toplumlarda" hâkim olan cinsel ahlakın cinsel yaşamın baskılanmasına neden olduğu tezini ortaya koydu, bu bastırmanın hem toplum hem de bireyler üzerinde birtakım olumsuz etkileri olduğunu öne sürdü. Makalenin ilerleyen bölümlerinde, içinde yaşadığımız kültürde her güdünün (dürtünün) bastırıldığını, kültür yaşamının bunun üzerine kurulduğunu belirtiyordu.
Sayfa 57 - Doğan KitapKitabı okudu
149 öğeden 101 ile 110 arasındakiler gösteriliyor.