Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dorina L. Neave

Dorina L. NeaveEski İstanbul'da Hayat yazarı
Yazar
7.8/10
5 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
1.556
Görüntülenme

Hakkında

Dorina L. Neave, kuvvetli bir tahsil görmüş, uzun yıllar İstanbul’da yaşamış İngiliz elçisinin kızıdır. Çocukluk ve gençlik yılları, babasının görevi münasebetiyle devletin başşehri olan İstanbul’da geçmiştir. 1881 senesinde doğduğu anlaşılan yazarın, dönemin en çalkantılı zamanlarında kaydettiği enteresan anekdotlar, Osmanlı’ya bir yabancı perspektifle bakışın önemli temsillerindendir. Örneğin 17 bölümden oluşan hatıralarının sadece bir kısmını Sultan Hamid için ayırmıştır. Özellikle katıldığı bir Cuma Selamlığı çıkışında dünya Müslümanlarının halifesini ilk kez görebilmenin heyecanını satırlarına aksettirmiştir. Padişahı, yayılan her türlü dedikodulara rağmen “Doğuştan diplomat”, “kurnaz” ve “olağanüstü zeki” olarak göstermektedir. Bir diğer önemli nokta, bazı kesimlerce kendisine “korkak” yaftası yapıştırılan sultan hakkında şu görüşleri belirtmesidir.
Unvan:
Yazar
Doğum:
1881

Okurlar

1 okur beğendi.
21 okur okudu.
22 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"1870'lerdeki ayaklanmalar sırasında Bulgar mezaliminin, gerektiğinde Türklere karşı kullanmak üzere silah ve mühimmatı kapalı tabutlarda taşıyarak toprağa gömdüklerini keşfeden Osmanlı yetkilileri, Rumları, ölülerini bu(tabutu açık bir şekilde) şekilde göstererek mezara götürmeye mecbur etmiştir."
"M. Van Branticomb, tarihi eser ve antika koleksiyonunu yurtdışına çıkarmasına yardımcı olması için Hamdi Bey'i ikna etmeye çalışmıştı. Müze müdürü, koleksiyonun sergilendiği bir ziyafete davet edilmiş ve millî eserlerden oluşan bu zengin koleksiyon karşısında hayretler içinde kalmıştı. Bunun üzerine bu koleksiyonun Belçika'ya gitmemesi gerektiğine kesinlikle kanaat eden müdür, doğal bir oryantal diplomatik tavır sergileyerek bu konudaki niyetini hiçbir şekilde belli etmemişti. M. Van Branticomb'un yurtdışına giderken koleksiyonunu yanında götürebilmesi için tüm nüfuzunu kullanarak haşmetmeaplarının(II. Abdülhamid'in) iznini alması rica edildiğinde, ona hangi gün yola çıkmayı arzu ettiğini sormuş ve kendisini bizzat yolcu etmek istediğini belirtmişti. Yolculuk günü geldiğinde Hamdi Bey Anadolu'da önemli bir görevi halletme bahanesiyle ortadan kaybolunca koleksiyona el konmuş ve en sonunda da müzenin raflarındaki yerini almıştır."
Reklam
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
180 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
"Kitap siyasi bir kitaptan ziyade bir leydinin gördüğü ve yaşadığı ilgi çekici olayları konu almaktadır. Yazarın dönemin padişahı 2. Abdülhamid'e ve ekibine beslediği önyargı yazılarında kendini bulmaktadır ancak İstanbul ve yaşanan olaylar hakkındaki görüşleri de bir o kadar dikkate değerdir. Sultan ve ekibi hakkında daha önce okuduğum kaynakların tam tersine nefret dili diyebileceğim bir dilde yazıldığı ve yanlış bilgiler içerdiği için o kısımların duyum, uydurma ya da küçük çaplı karşı propaganda olabileceğini düşünüyorum. İstanbul'un günlük yaşamı, yaşadığı garip olaylar, dönemin insanı ve ruh hali vb. konularda dönemi bir leydi gözüyle görüyorsunuz. Dili akıcı ve sade, kendini okutturan bir kitap."
Sultan Abdülhamit Devrinde
Sultan Abdülhamit DevrindeDorina L. Neave · Dergah Yayınları · 200811 okunma