Esat Korkmaz

Anadolu Aleviliği yazarı
Yazar
8.5/10
20 Kişi
100
Okunma
18
Beğeni
3.395
Görüntülenme

Esat Korkmaz Sözleri ve Alıntıları

Esat Korkmaz sözleri ve alıntılarını, Esat Korkmaz kitap alıntılarını, Esat Korkmaz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan birey olarak eylemlerinin “yaratıcısıdır”; özgür istencine göre davrandığından, yaptıklarından “sorumludur”: Kendi elinde olmayan, yazgı gereği yerine getirilen bir eylemden ötürü “ceza” ya da “ödül” söz konusu olamaz.
Sayfa 136Kitabı okudu
Alevilikte “din” terimi yoktur; din teriminin karşılığı, “bâtınî felsefedir”. “Bâtınî felsefe” bir “bilgi” felsefesi değil, bir “yaşam” felsefesidir, “yaşanmış” olanın üzerine kurulmuştur; yaşamı tartışır, yaşamı savunur, yaşam deneyimlerinin “düşünülmüş” bir biçimidir.
Reklam
Sokrates
O’na göre, hiç kimse “bilerek" kötü olamazdı. İnsanların ahlak ölçüleri “dışına” çıkmaları, temelde “yanlış” bilgilenmenin sonucuydu; bu nedenle “doğruları”öğrenen her insan ister istemez iyi olacaktı.
Sayfa 206Kitabı okudu
Alevî olmak...
...bir Alevi, “edepli” olmanın kendisine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmelidir; kendisini insanların mutluluğuna adamalı, bunun için her türlü özveriye katlanmaya hazır olmalıdır. Bu bağlamda bir Alevi eğitildiğinde; eğitimle almış olduğu her türlü kazanımı-donanımı, önce bireyin, sonra bireyin nesnel sınırlarım aşarak toplumun hizmetine sunmalıdır; yani birey-toplum hizmetlisi olmalıdır. Çünkü insanı eğitmenin amacı budur. Bu aynı zamanda bir “ibadettir”; birey ve toplum hizmetinde bulunma zemininde mutluluğu, mutluluğu yakalamak için gösterilmesi gereken “özveriyi paylaşmadır”.
Sayfa 213Kitabı okudu
Alevi felsefesine “toprak” olan Anadolu’yu kısaca değerlendirelim: VII. yy’a girilirken Anadolu insanı dinsel-düşünsel insanlık değerlerine; Arap Bedevilerinden ve Orta Asya Türklerinden daha yakındı. Çünkü bu toprak insanı, daha uygar bir “kafa" ürünü olan “tektanrıcı düşünceyi” çok daha önceden tanımıştı.
Bâtınî(Alevi) Felsefenin bilim anlayışını Yunus çarpıcı biçimde açıklar: “İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendüni bilmezsin Ya nice okumaktır.”
Sayfa 135Kitabı okudu
Reklam
109 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.