Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hanna Levenson

Hanna LevensonKısa Dinamik Terapi yazarı
Yazar
8.7/10
3 Kişi
16
Okunma
2
Beğeni
1.218
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Psikoterapist

Okurlar

2 okur beğendi.
16 okur okudu.
1 okur okuyor.
18 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Yeni Anlayış
“Hastanın yeni anlayışı genellikle onun afonksiyonel örüntüsünün, kimliğinin saptanmasını ve idrakini içermektedir. Bunu elde etmek için terapist; yorumlama, netleştirme, yüzleştirme gibi ortak psikodinamik teknikleri kullanmaktadır. SSDP’ de yeni anlayışın ortaya çıkmasını sağlayan en güçlü müdahale hasta ve terapist arasındaki şimdi ve burada etkileşimlerinin incelenmesidir.”
Sayfa 65 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okuyor
Yeni Deneyim
”Terapistin, Marjorie şaka yaparken elindeki mendili gergin bir şekilde sıkması arasındaki tezata dikkat çekmesi > Yeni deneyim: Terapist hastasına, o neşeli değilken, gerginken de onunla ilgilenebileceği ihtimalini göstermektedir.”
Sayfa 62 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Temel Problematik İlişki Modeli
“Hastaların, kiminle iletişimde olduklarına, o anki ruhsal durumlarına göre değişik kişilerarası ilişki modelleri repertuarları bulunabilir; SSDP’ nin vurguladığı noktaysa hastanın en yaygın ve en problematik ilişki modelini anlamaktan geçmektedir.”
Sayfa 58 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okuyor
Geçmişte Öğrenilmiş Olanlar
“SSDP’ nin ikinci varsayımı yetişkin ilişkilerindeki bozuklukların ilk bakıcılarla olan ilişkilerdeki yanlışlıklardan kaynaklandığıdır. Çocuk diğerleriyle olan bağları korumak veya güvende hissetmek için belli şekilde davranması gerektiğini öğrenmiştir.”
Seçim Kriterleri ve DMÖ(Döngüsel Maladaptif Örüntüler) Yeniden Sahnelenmeleri
“SSDP İçin Seçim Kriterleri: 1.Duygusal Rahatsızlık: Hasta terapötik yardım arayışı için duyguları ve/veya davranışları yüzünden yeterince duygusal acı içindedir(zaman, çaba, parayı feda etmeye/değişime/sürecinin bazen zor ve sancılı geçmesine motive/istekli olmalı). 2.Temel Güven: hasta düzenli şekilde hayatını konuşmak üzere randevulara gelme isteklidir; huzursuz durumdan çıkacağını dair güveni ve umudu vardır. 3.Kişilerarası Anlamdaki Çatışmaları Düşünmeye İstekli Olmak: Hasta, problemlerinin diğerleriyle ilişki kurma aşamasındaki zorluklarını yansıttığı ihtimalini kabul edebilmelidir(Bunu sözel olarak dile getirmese de bunu yapabileceğini gösteren işaretlere bakılır). 4.Duyguları İncelemeye İstekli Olmak: Hasta kişilerarası zorluklarda kendi duygusal yaşantısının önemli rol oynadığını düşünmeye açık olmalıdır. Dahası, hasta yoğun duygulardan duygusal olarak uzaklaşabilmelidir ki bunlar üzerine çalışma yapılabilsin. 5.Terapistle ‘Anlamlı Bir Tarzda’ İlişki Kurma Kapasitesinin Olması: Hasta diğerlerine(terapiste) ‘farklı, bütün’ kişiler olarak davranabilmelidir(en azından buna yatkın olmalıdır); onları bu şekilde deneyimlemelidir. Böylece yeni kişilerarası deneyimler algılanabilir ve bu afonksiyonel ilişkilerin terapötik durumlar içerisindeki yeniden sahnelenmeleri incelenebilir. Hastanın dik kafalı bir şekilde hiç durmadan terapistle afonksiyonel etkileşimlerini sürdürmesi durumunda terapistin psikoterapik rolünü uygulaması önlenebilmektedir. (Strupp&Binder, 1984)”
Sayfa 101 - Psikoterapi Enstitü Eğitim YayınlarıKitabı okuyor
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok