Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Joseph Kastein

Joseph KasteinSabetay Sevi yazarı
Yazar
8.2/10
17 Kişi
49
Okunma
0
Beğeni
1.459
Görüntülenme

Hakkında

Josef (daha sonra Joseph) Kastein, gerçek adı Julius Katzenstein (d. 6 Ekim 1890, Bremen - ö. 13 Haziran 1946, Haifa), Yahudi asıllı Almanya doğumlu yazar ve hukukçudur. Kastein, 1886'da Hessen'den Bremen'e taşınan Yahudi bir tüccar olan Manus Katzenstein'ın ikinci oğluydu. 1897'den itibaren Martinikirchhof'taki ilkokula, 1900'den itibaren Sögestraße'deki ortaokula ve 1909'dan itibaren bir kemik hastalığı nedeniyle iki yıllık bir aradan sonra Bremen'deki Kaiser-Friedrich-Straße'deki ortaokula devam etti ve 1911'de mezun oldu. Gençliği boyunca, bilinçli bir Siyonist karakterli Yahudi olarak yetişti. 1911'de Basel'deki 10. Siyonist Kongresi'ne katıldı. Daha sonra Münih Üniversitesi, Freiburg Üniversitesi, Berlin Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesi'nde hukuk okudu. Aynı zamanda bir Siyonist öğrenci derneğinin üyesiydi. 1913'te Filistin'e yaptığı bir geziden oldukça etkilendi. 1914'te ilk hukuk sınavını geçti ve Bremen'de stajyer avukat olarak atandı. Yine hastalığı nedeniyle 1915-1917 yılları arasında birkaç ay ara vermek zorunda kaldı. 1917'de doktorasını Greifswald Üniversitesi'nden HGB'nin Sessiz Toplumunun Yasal Doğası üzerine bir tezle aldı. 1918'den 1926'ya kadar ilk evliliğini yaptı; iki oğlu Bremen'de doğdu. Öğrenimini tamamladıktan sonra hayatını avukat olarak kazandı. Ayrıca, Logos und Pan (1918) adlı şiirler, Die Brücke romanları koleksiyonu (1922) ve Josef Kastein takma adıyla yayınladığı denemeler gibi ilk edebi eserlerini yazdı. Başarılı bir avukat olarak faaliyetlerini serbest yazarlık faaliyetlerinden keskin bir şekilde ayırdı. 1920'lerden itibaren eserlerinde Yahudi temalarını (Yahudi edebiyatı, Filistin vb.) işlemiştir. Kastein, 1926 baharında İsviçre'deki Ascona'ya taşındı. Artık sadece yazar olarak aktifti. 1930'larda Kastein uluslararası alanda tanınan bir yazardı. Ağırlıklı olarak dergilerde (özellikle Martin Buber'in Der Jude dergisinde) yayınlar yaptı. Bununla birlikte, her şeyden önce bir dizi roman ve 1931'den itibaren Yahudilerin tarihi ile tanındı. 1934'te tüm yayınları Almanya'da yasaklandı. 1936'da Alman vatandaşlığı iptal edildi. Kastein, 1935'te Filistin'e göç etti. Hayfa'da yaşadı, İbranice öğrendi ve son eserlerini bu dilde yazdı. 1936'da İbranice Shulamith adını alan ikinci karısı Margarethe Vogl ile evlendi. 1 Eylül 1939'da, II. Dünya Savaşı patlak verdiğinde, Kastein'in karısı ev izniyle Viyana'daydı; Filistin'e dönmesine izin verilmedi ve kocasını bir daha hiç görmediği New York'a göç etmek zorunda kaldı (1983'te orada öldü). Kastein'ın ABD'ye göç etme girişimleri başarısız oldu. Annesi 1942'de Bremen'den Theresienstadt toplama kampına sürüldü ve orada öldürüldü.
Tam adı:
Julius Katzenstein
Unvan:
Alman Hukukçu, Yazar
Doğum:
Bremen, Alman İmparatorluğu, 6 Ekim 1890
Ölüm:
Hayfa, İsrail, 13 Haziran 1946

Okurlar

49 okur okudu.
35 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“İnsanın sadece Tanrı’yla uzlaşmasını kabullenmişlerdi; ama insanın insanla uzlaşması gerektiğini unutmuşlardı!”
Erken evlilik dini bir vecibeydi. Kabala'da mistik bir ruh düğüne katılır, düğünü gelecekteki kur- tuluşla, henüz doğmamış bütün canların dünyaya gelmesiyle ta- mamlanacak kurtuluşla irtibatlandırır. Herhangi bir gün Mesih gelebilir, belki yarın. Bundan dolayı bir adamın evlatlarını bir an önce evlendirmesi gerekirdi.
Reklam
Sabetay Sevi'nin yakın çevresindeki insanlar giderek daha dindar, daha halinden hoşnut ve daha zengin olurlarken genç Sevi, sıkıcı bir gerginlik yaratan düşünceler ve yüce umutlarla dolmuştu.
O zamana kadar İstanbul ve Sela- nik Türkiye'nin iki ticaret merkeziydi fakat savaş ticaret yolla- rını kapattı ve İngiliz, Fransız, Hollandalı ve İtalyan tüccarların çoğunluğu, işlerinin Sultan ve Venedik arasındaki husumet yü- zünden bozulmasına karşı çıkarak, ses çıkarmadan ticaret mer- kezlerini İzmir olarak değiştirdiler.
O sıralar, sürekli değişen hükümet ve hükümdarlar yüzün- den Türkiye'de şiddetli ayaklanmalar vardı. Sultan İbrahim'in iktidara gelir gelmez ilk işi büyük Venedik Cumhuriyetine karşı savaş ilan etmek oldu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
276 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Efsaneler doğrulardan hızlı yayılır. Tarih boyunca bir kurtarıcınin gelme ihtimali hep beklenilmis ve hüsranla sonuçlanmıştır. Bugün bile insanların dünyadaki kötülerin ve kötülüklerin yok olacağı bir anın olacağını duyarız. Bu duygu nasıl başlanmıştır bilinmez ama her semavi dinde bununla ilgili ayrıntılari duyarsınız . Kitabı okuyunca içindeki ayrıntıların ortaya çıkışı sizi de düşündürüyor. Bu olaylardan biri bile başımıza gelse ( ateş bulutları , uçmak ,kayıp ordu , gömülü şamdan ) vereceğimiz tepki ne olurdu.
İzmirli Mesih Sabetay Sevi
İzmirli Mesih Sabetay SeviJoseph Kastein · Kamer Yayınları · 201749 okunma
342 syf.
8/10 puan verdi
Bir dönem, dünya yahudiliğini adeta uçuruma sürüklemiş olan ve Bölen, Sebatay Sevi gerçeğini ve insanların inanılmaz cehaletini, sebatayizmi tüm çıplaklığıyla ortaya koyan bir araştırma
İzmirli Mesih Sebatay Sevi
İzmirli Mesih Sebatay SeviJoseph Kastein · Yeniyüzyıl Yayınları · 200849 okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Sabetay Sevi olayı, Mesih bekleyen sıkıntı içinde tüm Yahudi âleminde heyecan yaratmıştı. Örneğin Avrupa’da da bu tepkiler izlenmişti.1666’da Almanya’da çizilmiş bir gravürde Sabetay Sevi, kitleleri etkileyecek bir haşmetle atının üzerinde resmedilmiştir. Sabetaycılık, en son evrimini Jacob Frank’ın (1726-1791) akımında yaşadı. Hahambaşılıkların takibine uğrayan bu akım, bu kez Hıristiyanlık âleminde bir saha buldu. Mensupları; Polonya ve Avusturya asilzadeleri, askeri ve sivil ileri gelenleri arasına katıldılar. Birçok Frankçı Freemason oldu ve mistik, Kabalistik ve devrimci fikirleri, Aydınlanma (Haskala) görüşleriyle birleştirdiler. (Örneğin; E.Jase Hirschfield) Asyalı biraderler adlı bir tür Masonik düzenin üyesiydi. Bu düzende Yahudi- Kabalist ve Hıristiyanlık öğeleri mevcuttu. 1775’te Hıristiyanlığa dönen ve Franz Thomas adını alan Jacob Sasportas (1610-1698) adlı Amsterdamlı Alahacı, Sabetaycılığın geleneksel Yahudi Kurtarıcı (Mesih) görüşüyle çeliştiğini ve Hıristiyanlığa daha yakın düştüğünü savunur. Jacob Emden (1697-1776) adlı ünlü Alman Rabi de, Sabetaycılığa karşıdır. Sabetaycı olduğundan şüphelendiği Kabalist Eyeschutz ile yaptığı münazara, Aşkenaz Yahudilerini bir süre iki kampa ayırdı. Günümüzdeki eser miktardaki Sabetaycılar ise Sevi’nin özellikle Kabalist görüşlerinin değerini savunmaktalar.
Sabetay Sevi
Sabetay SeviJoseph Kastein · İlgi Kültür Sanat Yayınları · 200649 okunma