Kemal Derin

Kemal DerinŞeyh Bedreddin yazarı
Yazar
7.3/10
31 Kişi
80
Okunma
2
Beğeni
1.536
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Roman Yazarı

Okurlar

2 okur beğendi.
80 okur okudu.
2 okur okuyor.
28 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İZNİK (BURSA)
İznik çinileriyle meşhur şehir; bir tarih vardı her nakışında, bir istila vardı her çizgisinde, bir talan vardı her renginde... Haçlı şövalyesinin atının toynakları altında ezilmişti önce, sonra Osmanlı sipahisinin lime lime ettiği yerdi. Tarihte Nikea ismiyle nam salmıştı bu kutlu şehir. Bedreddin’i de basmıştı bağrına, onu da alıp saklamıştı kıyısında İznik Gölü’nün. 1331’de alınmış İznik şehri, üç yıllık bir kuşatmanın ardından Devlet-i Âliyye Osman’ın toprağı olmuştu. 1080’de Selçuklu başkentiydi... Tarih öncesinde Makedonlarındı... Bitinya Krallığı’nındı... Bizans’ındı... Velhasıl her gören güzelliğine âşık olmuştu İznik’in. Dionysos, şarap tanrısıydı o, Askania Gölü’nde yaşayan Nikea perisine âşık olmuştu, baştan çıkardı periyi, yattı onunla, periden çocukları oldu. Gölün kenarına bir kent kurup etrafını üzüm bağlarıyla süsledi tanrı Dionysos. Sevgilisine ithaf ettiği o kent İznik kentiydi.
“Akıllı kişi odur ki, ruhunun rızkı için koşar!”
Reklam
“Hararet nardadır sacda değildir. Keramet baştadır taçta değildir. Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs’te Mekke’de Hac’da değildir” Hacı Bektaş Veli
1k
Görünüp görünmemek, yaşayıp yaşamamak önemli değil.Önemli olan, görünmeden görünmek, yaşamadan yaşamak.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
152 syf.
8/10 puan verdi
Osmanlı Engizisyonu kitabında bahsi pek devrimci bir karakter olarak geçtiğinden Bedrettin'i merak ettim ve bu kitabı dinledim. Kitapta yorum katılmadan Şeyh Bedrettin'in ailesi, doğumu ve yaşamı, etkilendiği akım ve kişiler, yönetimle nasıl ters düştüğü vs. anlatılmaktadır. Yolu Bedrettin ile kesişen Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa'ya da kısa da olsa değiniliyor. Bedrettin aslında bir Osmanlı din alimidir. Fetva ve görüşlerine uzun zaman hürmet edilmiştir. Fakat sufilik, hristiyan mistisizmi gibi akımlardan etkilenip uzun yıllar boyunca inzivada kalıp düşünmüş ve hem vücudunu hem ruhunu terbiye etmiştir. Sonra fikirleri değilmiş, anadoluyu neredeyse baştan başa dolaşmış ve değişik bir müslümanlık anlayışı benimsemiştir. Aşırı varlıklılara ve adaletsizliğe karşı çıkmış, eşlerden başka her malın ortak kullanımda olması gerektiğini savunmuş, cennet ve cehennemi sorgulamış, yeniden dirilişe ve Kur'an'ın pek çok ayetine bilinenden oldukça farklı açıklamalar getirmiştir. Bu sebeple bazı padişahlarca desteklense de en sonunda desteklediği şehzade değil bir diğeri tahtı ele geçirince asılmıştır. Pek çok eserinden sanıyorum ki yalnızca Varidat ve Kuran tefsiri kalmış günümüze. Diğerleri itinayla toplatılıp yok edilmiş. Bunlar bir şekilde saklanıp kalmış.
Şeyh Bedreddin
Şeyh BedreddinKemal Derin · Destek Yayınları · 202049 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
Üç isim var kitapta Şeyh Bedreddin ile beraber. Üç isim ki bunlar hem günümüzde önemle anılan ve saygıyla karşılanan hem de ardı sıra ilerlenen kişiler. İlki malum Şeyh Bedreddin. Küçük yaşta başladığı islam eğitimi ve bilime merakı diğer dinlerin de yüceliği ile beraber onu sarmış ardından yürüyen kitleleri oluşturacak kadar bilgin hale getirmiştir. Mansur'un devamıdır o ve Torlak Kemal ile Börklüce Mustafa'nın üstadıdır. Diğer iki isimden olan Mevlana zaten günümüzde adı sıkça anılanlardan. Onun da sözlerinden kısaltarak aktarılan "Ne olursan ol gel" cümlesini biliriz. Mevlana'ya bakıldığında bu kitapta Şeyh Bedreddin ile aynı yolu yürüyen bir bilge olduğunu görürüz. Son isim olarak da İbn-i Arabi yine Şeyh Bedreddin'in çağdaşıdır tıpkı Mevlana gibi. Ve bu isimler Bedreddin'i saymış, el üstünde tutmuşlardır. Arabi ile Mevlana'nın aksine Şeyh Bedreddin'in devlet işlerinde de olması ve talihsizliktir ki dönemin taht kavgalatında taraf olması onun sonunu getirmiştir. Hem de eziyet çektirilerek.
Şeyh Bedreddin
Şeyh BedreddinKemal Derin · Destek Yayınları · 202049 okunma
152 syf.
6/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Bedreddin...
Döneminde tam anlamıyla anlaşılmayıp sonraki asırlarda merak, araştırma ve inceleme konusu olan ve hatta takip edilecek lider sıfatı dahi yakıştırılan insanlardan ne ilki ne de sonuncusu Bedreddin. Hem fiziki dünya hem ruhani dünyaya dair düşündüren, düşünce, ufuk açan bir isim Bedreddin. Nazım’ı boşuna ilgilendirmemiş Bedreddin, belli ki meraklanmış, okumuş ve irdelemiş Nazım da Bedreddin’i ki Şeyh Bedreddin Destanı diyerek çıkmış yola ve anlatmış. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’e de değinen bu kitap eksikliklerine (yer yer sıkça tekrar ve anlatımı sekteye uğratan ve sonrasında toparlanmasını zorlayan zaman atlamaları içeriyor) karşın ilgi uyandırıcı bir kitap. İsyan kavramının farklı boyutlarını da görüyoruz Bedreddin’in hayatını okuduktan sonra. Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal ve elbette bağlıları daha o zamandan, asırlar sonrasının dünyasını temelden etkileyecek birtakım görüşlere ulaşıyor. Güzel bir okumaydı.
Şeyh Bedreddin
Şeyh BedreddinKemal Derin · Destek Yayınları · 202049 okunma