Kurt Okay

Kurt OkayBaşkomutan Enver Paşa yazarı
Yazar
8.4/10
8 Kişi
12
Okunma
2
Beğeni
871
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur beğendi.
12 okur okudu.
6 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
. Fransızların eseri olan bu Kanal, bir zamanlar Nil topraklarını siyasi ve askeri bakımdan güçlendirmek için açılmışlı. Ama bunu Süveyş Kanalı sahibi olarak kısa süre önce fark ettiler. 1875 yılında İngiliz Başbakanı Disraeli, Rothsehild'lerin aracılığıyla Hidiv İsmail Paşa'dan büyük bir bölümünü satın almışlardı. .
. Bir keresinde, tedavi için üzerine eğilen doktora garip bir şekilde bakarak "Sanıyorum beni acilen büyük karargaha çağırıyorlar" demişti. Goltz, nihayet 19 Nisan'da son nefesini verdi. Enver Paşa, Mareşalin hayattan ayrıldığı haberini veren telgrafı dakikalarca elinde öylece tutup kalmıştı. Ölüm bazen ne kadar acı ve acımasız olabiliyordu! .
Reklam
. Pek çok kişinin elde etmek için ömür boyu uğraştığı bütün bunları kader ona sunmuştu. Bütün bu hayatın sonunda ne vardı? Daha fazlasına cesaret edemiyordu. Aşmaması gereken bir sınır vardı. Mukaddes kanunlara güvenmeli, içinde yanan sakin ve aleve dayanan bir inancı olmalıydı. Ara sıra onu yoklayan, pek de seyrek olmayan, onu zorlayan karanlık sevgiler vardı: "-Ben yaşlanmayacağım. Hayatım çok çabuk sona erecek." .
. Önce olduğu gibi Mustafa Kemal Paşa büyük bir inat ve kararlılıkla Anadolu'nun hukuku için savaşıyordu. İtilaf devletlerinin korktuğu başına gelmişti. Ağustos 1920'de İstanbul hükümeti Sevr Antlaşmasının hükümlerini bildirmiş, buna karşı, Ankara'daki Türk milliyetçilerinin hükümeti bu kabulü geçersiz saymıştı. Milli Meclis sürekliliğini açıklayarak, birkaç ay sonra kabul ettiği yeni anayasa da şu hükümler yer almıştı: "Hakimiyet, kayıtsız, şartsız milletindir. Yönetim sistemi temel olarak halkın kendisine dayanır. Güç kullanma ve kanun çıkarma hakkı, halkın tek temsilcisi Büyük Millet Meclisinindir. Türk devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir." .
Sayfa 246Kitabı okudu
. Tam o günlerde Binbaşı Mustafa Kemal Bey, Fethi Bey ve Tahir Bey ve (son ikisi daha önce Paris'teydi) oniki kurmay subayla, on sekiz topçu subayı, Tunuslu "Mağrib" kıyafetinde Türk karargahına çıkageldiler ve Trablus'ta İtalyanlara karşı savaşmakta olan kurmay başkanı Reşad Bey'e takdim edildiler. Düşman her ne kadar Trablus, Tobruk, Bingazi ve Hams'u işgal etmişse de, ülkenin içlerine henüz nüfuz etmeyi başaramamıştı. Enver Bey, yerli insanlara, alçakgönüllü iyi davranarak, fazla çaba sarfetmeyip, kurban vermeden ve fazla da yorulmadan bu gönüllü yığınlardan olağanüstü bir gayretle askeri bir direniş gücü kurmayı başarmış bulunuyordu. .
Sayfa 185Kitabı okudu
Türk Çanakkalesi”, bir 19. yüzyıl İlliada’sıydı. Bu, milletlerin devlerinin kırdığı hiçbir savaş, bu kadar kahramanca olmamıştı. Bir zamanlar Troya’nın duvarlarının yükseldiği Asya tarafında, Çanakkale boğazında, Gelibolu’da bir ordu, şimdi ülkeyi dev bir filoya ve güçlü bir müttefik düşmana karşı savunmak zorunda kalıyordu. Tanrıların babası Zeus’un oturduğu İda dağı, Priamus’un kalesi, Kserkes’in tepesi, Stamander’in eskiden Grek ordugahı ile Troyalıları ayıran çizgisi, — Bu topraklar ne kadar kanla sulanmış, bu topraklar ne kadar efsane doğurmuştu? Achil, Hektor, Patroktus, Hero ve Leander. Gerçek veya masal — uzak geçmiş zamanların parıltıları altında çözülemez biçimde iç içe geçmiş — Gerçek ve Masal. Şimdi, bir zamanlar Hektor’un şarkı söylediği yerler üzerinde İngiliz ve Fransız bombaları gümbürdüyor, yeni zamanın savaşı, yeni savaş araçlarıyla, klasik çağların topraklarında yapılıyordu. Ama, insanlar daracık siperlerde oturuyorlar, kılıç sallamak yerine el bombası atıyor, kum torbaları kalkan görevi görmek zorunda kaldıkları bu insanlar, eski Troya savaşçılarının savaşırken, aç kalırken, kan dökerken, ölürken gösterdikleri cesaretten çok daha fazlasını gösteriyorlardı
Kurt Okay
Kurt Okay
Afiş: Gelibolu Bozgunu. Çanakkale üzerinde oturan Wilhelm bıyıklı kişi Enver Paşa.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
368 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 saatte okudu
Biyografiler her zaman dikkatimi çekmiştir. Bu biyografi daha çok dikkatimi çekti. Çünkü farklı bir başlangıç yapıyordu. İlk bölümü Enver Paşa'nın Çanakkale Savaşı'ndaki rolüyle başlıyordu. Kitabın ortalarına doğru çocukluk, gençlik ve İttihat Terakki bölümü anlatılıyordu. Sonraki bölüm ise ülkeden gidiş ve Türkistan tarafında geçiyordu. Ben biyografilerin ileri, geri, ileri yazılmalarını pek uygun bulmuyorum. Biyografilerin kronolojik sırayla gitmesi daha çok hoşuma gidiyor. Bunun dışında yazarın anlatımı hoş ve sürükleyici bu yüzden de sıkılmadan okudum. Toprak sadece vücudu alır, ama hürriyet fikri bugüne kadar esaret altında olsa da, Türkistan halkının ruhunda baki ve saklı kalmıştır. Ve oralarda, kulaktan kulağa sonsuz bozkırlarda hep bir fısıltı dolaşır: Enver Paşa ölmedi. O hala yaşıyor, bir yerlerde gizlenmiş olarak...
Başkomutan Enver Paşa
Başkomutan Enver PaşaKurt Okay · Doğu Kütüphanesi · 20079 okunma
·
Puan vermedi
Kitabı istemeye istemeye yarım bıraktım. Çünkü muhtemelen kitabın içine bir forma eklenmemiş. Bu yüzden yeniden satın almak için Nadirkitap gibi sitelerde gezindim fakat uzun süredir baskısı yapılmadığı için haliyle çok fahiş fiyatlara satıldığını gördüm. Doğu Kütüphanesinin kurucusu sayın Erol Cihangir ağabeye bir kere de buradan istirham ediyorum. "Abi ne olur yeniden baskı gir şu kitap için zira beklemekten öldük"
Başkomutan Enver Paşa
Başkomutan Enver PaşaKurt Okay · Doğu Kütüphanesi · 20079 okunma