Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Lewis Henry Morgan

Lewis Henry MorganEski Toplum-1 yazarı
Yazar
8.4/10
16 Kişi
78
Okunma
16
Beğeni
2.124
Görüntülenme

Lewis Henry Morgan Gönderileri

Lewis Henry Morgan kitaplarını, Lewis Henry Morgan sözleri ve alıntılarını, Lewis Henry Morgan yazarlarını, Lewis Henry Morgan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ceset mezara indirildikten sonra sachem'ler ve reisler mezara toprak atmak için çevresinde bir çem- ber biçiminde toplanırlar. Her biri, yaşlılar önde olmak üzere, sıraya girerek mezara üçer kürek toprak atarlar. Üç sayısı, onların dinlerinde anlamlı bir sayıdır. Bir sayısı Büyük Ruh, iki sayısı Güneş, üç sayısı ise Toprak Ana ile ilintilidir.
Sayfa 189 - Payel YayınlarıKitabı okudu
insanın yeryü zündeki varlığını yüzbin yıllık bir süre olarak kabul edersek ki, bu süre daha uzun da olabilir, daha kısa da - yabanıllık dönemine en azından altmış bin yıllık bir süre tanımak gerektiği anlaşılmaktadır. Insanlığın en gelişkin kesiminin geçmişinin beşte üçü, bu hesaba göre, yabanıllık dönemi içinde geçmiş bulunmaktadır. Geriye kalan yıllardan yirmi bini, ya da beşte biri İlk Barbarlık Dönemi ile geçmiştir. Orta ve Son Dönem Barbarlık ise onbeş bin yıl kadar sürmüştür. Uygarlık dönemi için de geriye beş bin yıl kalmıştır.
Sayfa 98 - Payel YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Köken bakımından insanlık bir ve tek olduğu için, insanlığın yaptıkları ve geçirdiği deneyimler, temelde bir ve tektir; tüm kıtalarda ayrı ayrı ama birbiçim yollardan geçmiş; ilerlemenin benzer aşamalarına varmış çeşitli kabilelerde ve kavimlerde ise bu benzerlik daha da yüksek bir yoğunlukta gözlemlenir olmuştur.
Morgan’ın toplumsal değişimde teknolojiyi insan öğesinden soyutlanmış başat bir etmen saymadığı; bugünkü toplumsal bilimlerde toplumsal değişimi dar anlamda teknolojideki değişimlere bağlayan bazı Amerikan toplumsal bilimcilerinin görüşlerinden bile söz eden kaynak kitaplarda, Morgan’ın görüşlerine kısaca değinilerek geçilmek istenmesinden de anlaşılmaktadır. Oysa açıktır ki, insan öğesinden, yani içinde kullanılacak olduğu toplumsal-ekonomik ortamdan soyutlanmış bir teknoloji, toplumsal değişimin açıklanmasında temel alınacak bir değişken olamaz. Teknolojinin etkileri, kullanılacağı bu ortam içinde ve onunla etkileşimi içinde belirlenmektedir.
"Aile kurumu toplumsal sistemin ürünüdür. Ve toplumsal sistemin kültürünü yansıtır. Uygarlığın başlangıcından beri tekeşli aile büyük gelişmeler kaydettiği, bu gelişmeler modern zamanlarda iyice hissedilir duruma geldikleri için, cinsler arasında gerçek bir eşitlik sağlanıncaya dek bu gelişmesini sürdüreceğini hiç değilse bir varsayım olarak ileri sürebiliriz. Tekeşli ailenin uzak gelecekte toplumun gereksinmelerine yanıt veremeyeceği, uygarlığın gelişmesinin ise süreceği düşünüldüğünde, tekeşli ailenin ardından gelecek aile biçiminin doğasını kestirebilmek olanaksız görünmektedir."
Sayfa 186 - İnkılâpKitabı okudu
Syndyasmian ve Ataerkil Aileler
"Evlenme işi, evlenecek olan kimselerin bilgisi ve izni dışında, tarafların anneleri arasında yapılan görüşmelerle kararlaştırılıyordu. Bazen birbirlerini hiç görmemiş kimseler, ilk kez evlenme ilişkisinin kurulması ile birbirlerini tanıyorlardı. Karar alındıktan sonra, uygun bir zamanda taraflara durum bildirilir; basit bir evlenme töreni için gün saptanırdı."
Sayfa 144 - İnkılâpKitabı okudu
Reklam
"Ana ile çocukları, erkek ve kız kardeşler, anneanne ile torun arasındaki ilişkiler her çağda açık seçik görülür birer yakınlık ilişkisi oluşturmuştur. Fakat baba ile çocuğu, dede ile torunu arasındaki yakınlık ilişkileri, ancak tekeşliliğin sağlayabildiği kesinlik, belirlilik ve 'sahihlik' güvencesinden sonra ortaya çıkabilmiştir."
Sayfa 55 - İnkılâpKitabı okudu
"Tekeşli ailenin üç bin yıla varan bir geçmişi bulunmaktadır. Bu uzun dönemde yavaş, fakat sürekli bir ilerleme olmuştur. Tekeşli aile, öyle görünüyor ki, cinsler arası eşitlik ve evlilik ilişkilerinde adalet sağlanıncaya kadar bu gelişmesini sürdürme durumundadır."
Sayfa 51 - İnkılâpKitabı okudu
544 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Kitapta yer alan bazı bilgiler bugün geçerliliğini yitirmiş, aksi ispatlanmış olsa da birçok bilgi geçerliliğini korumaktadır. Eski toplumların aile yapısı, yaşayış biçimi, siyasal gelişimi ve benzeri konuları yazıldığı tarihe göre çok iyi işlediğini düşünüyorum. Toplumbilimsel konulara ilgisi olanların kolayca okuyabileceği, araştırmalara kaynak olabilecek bir eser. Kitap, yabanıl dönemden uygarlığa kadar geçen süreçte insanın gelişimini izlemek adına rehber niteliğindedir. Not: Kitapta yazım ve dizgi hatalarına çokça rastlanmaktadır.
Eski Toplum - Cilt 1
Eski Toplum - Cilt 1Lewis Henry Morgan · İnkılap Kitabevi Yayınları · 202143 okunma
"Soygeliminin kadından izlenmesi soya soyçizgisini belirliliğe kavuşturma olanağı vermeyi amaçlıyordu. Avustralyalılar da dahil, soyların eskil kuruluş yapısı hakkında beş kıtadaki soy örgütlenmesi kalıntılarına ilişkin olarak bugünkü bilgilerimiz kadın soyçizgisinden izlenen soygelim esasının, tarih dönemi içindeki 'göreneklerde' olmasa bile, tarih döneminden önceki daha eski geleneklerde yer almış olabileceğini işaret ediyor."
Sayfa 493 - İNKILÂPKitabı okudu
Reklam
"Mülkiyet büyük ölçülere vardıktan, toplumda etkinlik ve güç kazandıktan sonra, kölelik ortaya çıkmıştır. Kölelik, bütün toplumsal ilkeleri ihlal edici nitelikte bir kurumdu, fakat köle yapılan kimsenin kan yönünden bir yabancı ve bir savaş tutsağı oluşu gibi bencilce ve aldatıcı bir düşünce, sorunun küçümsenmesine yetiyordu."
Sayfa 482 - İNKILÂPKitabı okudu
"İnsanlık zamanla şu basit gerçeği öğrenmiş bulunuyor: Tüm olarak halk, kamunun esenliği ve geleceği konularında, ne denli okumuş, ne denli kültürlü olursa olsun, bugünkü ya da yarınki herhangi bir ayrıcalıklı sınıftan çok daha yetenekli, çok daha sağduyuludur. Toplumları yöneten hükümetlerin en gelişkin olanları bile henüz geçiş dönemindedir."
Sayfa 475 - İNKILÂPKitabı okudu
"Açıktır ki, eşitliği bozan ayrıcalıklar, yıkıcı ve üzücü bir kölelik yerine özgürlük ve eşitliğe dayanan bir toplum örgütlenmesine gidilmiş olsaydı, Roma çok daha uzun ömürlü, çok daha yücelmiş, çok daha verimli bir toplum olabilecekti."
Sayfa 450 - İNKILÂPKitabı okudu
"... kent kurucularının rasgele ve fazla elemeden çevrelerine nüfus çekmek, sonra bu kalabalığın karşısına geçip onlar üzerinde egemenlik kurmak gibi eski bir usulleri (vetus consilium) vardı."
Sayfa 445 - İNKILÂPKitabı okudu
"Çocuğa nasıl bir ad verileceğini kararlaştırma yetkisi soy örgütü tarafından bazı belirli kişilere bırakılmıştır. Bu kişilerin çoğu, soyda çocuklara bakan yaşlı kadınlardan seçilirler. Çocuğa ad verilirken bu kadınlara danışılır ve adı onlar kararlaştırır."
Sayfa 281 - İNKILÂPKitabı okudu
128 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.