Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Michael Mann

Michael MannKapitalizmin Geleceği Var mı ? yazarı
Yazar
7.4/10
15 Kişi
92
Okunma
12
Beğeni
2.083
Görüntülenme

Hakkında

University of Cambridge ve University of California, Los Angeles’ta sosyoloji profesörüdür. Tarihsel ve karşılaştırmalı sosyoloji alanında pek çok araştırma yürütmüştür. Eserlerinden bazıları şunlardır: The Sources of Social Power, Vol I: A History of Power from the Beginning to 1760 A.D., New York: Cambridge University Press, 1986 [İktidarın Tarihi 1 (Başlangıcından 1760’a Kadar Toplumsal İktidarın Kaynakları), çev. Emre Kolay, Esin Saraçoğlu, Olcay Sevimli, Soner Torlak, Phoenix Yayınları, 2013]; The Sources of Social Power, Vol II: The Rise of Classes and Nation-States, 1760-1914. Cambridge University Press, 1993 [İktidarın Tarihi 2 (Sınıfların ve Ulus-Devletlerin Yükselişi 1760-1914), çev. Ali Rıza Güngen, Elçin Deniz Ela, Gülben Şaş, Phoenix Yayınları, 2013]; Incoherent Empire, Londra/New York: Verso Books, 2003; The Dark Side of Democracy: Explaining Ethnic Cleansing, Cambridge University Press, 2005 [Demokrasinin Karanlık Yüzü (Etnik Temizliği Açıklamak), çev. Bülent Doğan, İthaki Yayınları, 2012]; Power in the 21st Century: Conversations with John A. Hall, Polity, 2011; The Sources of Social Power, Vol III: Fractured Globalization, Cambridge University Press, 2012; The Sources of Social Power, Vol IV: Universal Globalizations, Cambridge University Press, 2012.
Unvan:
İngiliz Sosyolog
Doğum:
1942

Okurlar

12 okur beğendi.
92 okur okudu.
11 okur okuyor.
223 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kapitalizm aileleri iki arabaya, hep daha büyük bir eve, hep daha fazla elektronik cihaza ihtiyaç duyduklarını ikna etmekte büyük beceri kazandı. Elli yıl önce bunları kim hayal edebilirdi? Bundan elli yıl sonra torunlarımız neler tüketecekler?
Sayfa 105
"Neoliberalizm" terimi aynı anda hem hükümet maliyetlerini düşürme, hem ekonomik faaliyeti aktif katılım sağlama, hem de sermaye piyasalarında hükümet düzenlemelerini azaltma doğrultusundaki politikalar paketini anlatmak için kullanılır.
Sayfa 175
Reklam
Çarpıcı
Gelecekteki gerçek tehdit Frankenstein tarzı bir robot isyanı değil, küçük bir kapitalist robot sahipleri sınıfı uğruna teknolojik işsizliğin son safhasına ulaşılmasıdır.
Sayfa 83
Can alıcı nokta kapitalizmin sadece piyasa çalkantılarına, aşırı risk almaya ve bankaların kötü yönetilmesine karşı savunmasız olmakla kalmaması, aynı zamanda savaşlara, çevre kirlenmesine, iklim değişikliğine, sosyal dayanışma ve refah krizlerine karşı da savunmasız olması.
Sayfa 153
2008 krizi sonrası Batı için
Ekonomik krize ve hükümetin meşruiyetindeki zayıflamaya halkın tepkisi çoğunlukla sağcı ve yabancı düşmanı taşkınlıklar içeriyor.
Sayfa 167
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
240 syf.
9/10 puan verdi
Daha önce SSCB'nin ve sosyalizmin geleceğini doğru tahmin eden yazarlar kapitalizm ile ilgili bilimsel spekülasyonda bulunuyorlar. Kapitalizmin özellikle 2008 ile başlayan süreçte çalkantılı bir döneme girdiği aşikar. Tamamen ortadan kalkmasa da kapitalizm benzeri ama çevreye ve bazı hassas noktalara daha duyarlı bir sisteme doğru evrilinecektir öngörüsü var kitapta genel olarak. Bu sonuca varırken de kapitalizmin ve sosyalizmin şimdiye kadar bizim neyimiz olmuş olduğuna etraflıca değiniliyor. Mesela eğitim artık bir piyasa haline geldi ve kapitalizm eğitim alanını büyütmeye çalışıyor. İnsanlar eskiden 18 yaşına kadar okuyup iş sahibi olabiliyordu. Şimdi ise 30 yaşına kadar okuyup eğitimlerden geçmesi gerekiyor ve bu yaş daha da artabilir. Zira eğitimler, tam da kapitalizmin istediği gibi sonsuz bir hizmet alanı ve para karşılığında alınıyor. Kitapta ayrıca bazı yerlerde, Türkiye'nin 2008 krizinden gerçekten alın akı ile çıktığı vurgusu var. Heyhat! Kitabın çevirisi biraz zor okunuyor ama harika, tavsiye edilir. Önce kapitalizmin ne mene bir şey olduğunu okumuş olmak kaydıyla tabii...
Kapitalizmin Geleceği Var mı ?
Kapitalizmin Geleceği Var mı ?Immanuel Wallerstein · Metis Yayınları · 201430 okunma
660 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
150 günde okudu
Etnik temizlik olaylarını tarihsel ve teorik bir perspektiften analiz eder.Kitabın ana tezi,etnik temizliğin modern demokrasinin bir sonucu olduğudur.Mann,etnik temizliğin,demokrasi ve etnik grup arasında bir karışıklık olduğu yerlerde ortaya çıktığını savunur.Kitap,sömürgelerdeki soykırımlar,Ermenistan,Nazi Holokostu,Kamboçya,Yugoslavya ve Ruanda gibi en korkunç vakaları ve ilk dönem modern Avrupa, çağdaş Hindistan ve Endonezya gibi nispeten hafif şiddet vakalarını inceler.Kitap,etnik temizliğin nasıl önlenebileceği konusunda da politik öneriler sunar.Kitabın anlatımı ve dili,akademik ve analitik bir tarzda yazılmıştır.Kitap,etnik temizlik olaylarını tarihsel ve teorik bir perspektiften ele alırken,pek çok kaynak kullanmış.Kitap,okuyucuyu sarsan ve düşündüren bir konuyu,objektif ve kapsamlı bir şekilde sunmaya çalışır.Etnik çatışmalar ve insan hakları ile ilgilenenler,Siyaset bilimi ve sosyoloji öğrencilerine tavsiye ederim.
Demokrasinin Karanlık Yüzü
Demokrasinin Karanlık Yüzü
Michael Mann
Michael Mann
Demokrasinin Karanlık Yüzü
Demokrasinin Karanlık YüzüMichael Mann · İthaki Yayınları · 201217 okunma