Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Reha Günay

8.9/10
26 Kişi
129
Okunma
7
Beğeni
1.956
Görüntülenme

Hakkında

Reha Günay (d. 30 Haziran 1937, İstan­bul), fotoğraf sanatçısı. 1960′ta İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. 1970′ten 1973′e değin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) bağlı Mimarlık Yüksek Okulu’nda asistanlık yaptı. 1978′de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tari­hi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Ay­nı yıl Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimari fotoğraf dersleri vermeye başladı. 1979-80 yıllarında Japonya’da sanat tarihi incelemeleri yaptı. Daha sonra Yıldız Üni­versitesi Mimarlık Fakültesi’ne geçti. 1987′de aynı üniversitede doçent oldu. Ça­lışmalarını mimari mirası belgeleme, koru­ma ve mimari fotoğrafçılık üzerinde yoğun­laştıran Reha Günay, 1966′dan başlayarak yurt içi ve yurt dışında birçok fotoğraf yarışmasına katıldı. 1966′da CENTO, 1967′de Evrensel Barış Şenliği, 1970′te Photokina Fuarı, 1974′te Turizm ve Tanıt­ma Bakanlığı’nın Tarih Yönünden Türkiye ve Akbank’ın Evlerimiz, Yalılarımız adlı yarışmalarında ödüller kazandı. 1976′da Selimiye Camisi fotoğraflarıyla ilk yurtiçi kişisel sergisini açtı; bu sergiyi Avrupa’nın bellibaşlı kentlerine de götürdü. 1981′de İstanbul’da Atatürk’ün Oturduğu Evler, 1985′te Anadolu-Türk Mimari Mirası, 1987′de Sinan’ın İstanbul’u adlı sergileri açtı. Anadolu Medeniyetleri Sergisi’nin ve ABD’de açılan Muhteşem Süleyman Sergisi’nin katalog fotoğraflarını çekti. Fotoğrafları gerek yurt içinde, gerekse dışında çeşitli mimarlık ve sanat dergi­lerinde ve kitaplarda yer alan Reha Gü­nay’ın Geleneksel Safranbolu Evleri ve Oluşumu (1981), Tarihsel Gelişim içinde Japon Kültür ve Sanatı (1986), Süleymanname Minyatürlerinde Mekân ve Anlatım Tek­nikleri (1987) ve Sinan’ın İstanbul’u; Sinan’s istanbul (1987) adlı yapıtları bulunmak­tadır.
Unvan:
Türk fotoğraf sanatçısı
Doğum:
İstanbul, 30 Haziran 1937

Okurlar

7 okur beğendi.
129 okur okudu.
3 okur okuyor.
72 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Sinan, Süleymaniye için şöyle der; ‘Kubbeleri güzellik denizinin dalgaları gibi, renkli kemerleri gökkuşağı misali göğe yükseldi.’”
Sayfa 115 - Yem YayınKitabı okudu
Sinan, Süleymaniye için şöyle der: " Kubbeleri güzellik denizinin dalgaları gibi, renkli kemerleri gökkuşağı misali göğe yükseldi."
Sayfa 105Kitabı okudu
Reklam
Bir mimar ya da mimarlık fotoğrafçısı mekânı iyi anlamalıdır. Biri mekânı yaratırken, diğeri anlatırken bu sentezi kullanacaktır. Eğer bir mekâna girdiğinizde bir başka heyecan duyuyorsanız bu hissinizi iyice analiz edip sizi etkileyen ana fikri bulun ve tatmin oluncaya kadar fotoğraf çekmeye devam edin.
‘’Tıpkı bir pergelin sabit ayağı gibi kararlı oldum; pergelin diğer ayağı gibi başka diyarları gezmeye özendim. Her yüksek eyvandan bir köşe her viran tekkeden bir kırıntı belleyip İstanbul’a döndüm.’’ Mimar Sinan
' "Doğrusu mimarlıktan daha zor bir sanat yoktur. Kim bu şerefli mesleği yapıyorsa, inşa ettiği binanın yeri sağlam olmadıkça temele başlamasın." Tuhfetü`l Mimarîn '
Sayfa 126
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?
Reha Günay
Reha Günay
"Tıpkı bir pergelin sabit ayağı gibi kararlı oldum; pergelin diğer ayağı gibi başka diyarları gezmeye özendim. Her yüksek eyvandan bir köşe her viran tekkeden bir kırıntı belleyip İstanbul'a döndüm." -Mimar Sinan
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
MİMAR SİNAN NEDEN BİR TASARIM DEHASIDIR ?
MİMAR SİNAN NEDEN BİR TASARIM DEHASIDIR ? Reha Güney’in kaleme aldığı kitap Mimar Sinan hakkında bize birtakım bilgiler sunuyor. Reha Güney, İTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu ve sanat tarihi üzerine doktora yapmış, Restorasyon Anabilim Dalı’nda öğretim üyeliği yapmış ve fotoğrafçılık üzerine de ders vermiş. Biyografik bilgilerini alışılagelmişin
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?Reha Günay · Yem Yayın · 2019103 okunma
164 syf.
8/10 puan verdi
Şile’deki Ev
Reha Günay’ı bu kitapla tanıdım bu da benim ayıbım olsun. Mimari kitaplarda genelde sadece incelemeler veya planlar görürüz, bu kitap öyle tatlı ki bir solukta bitiyor. Asla sıkıcı değil çünkü aslında bir yandan çocukluk anılarını da okuyoruz ve bana çok keyif verdi bir evden yola çıkıp böyle sıcak bir anlatım yakalanması. Kesinlikle tavsiye ederim sadece mimari süreci için değil aralarda geçen minik çocukluk anıları için bile okunmalı.
Şiledeki Ev
Şiledeki EvReha Günay · YEM Yayın · 20214 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Mimar Sinan'a dair uzun zaman sonra okuduğum akıcı kitaplardan biriydi. Sinan'ı Mimar Sinan yapan çaba ve emekleri bir kere daha hatırladım. Hatta kitabın sonlarına doğru "Sinan'ın elinden çeşitlemeler" şeklinde bir tabir var. Kitabın küçücük görünen koca bir özeti gibiydi benim için.
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?
Mimar Sinan Neden Bir Tasarım Dehasıdır?Reha Günay · Yem Yayın · 2019103 okunma