Walter G. Andrews

Walter G. AndrewsŞiirin Sesi Toplumun Şarkısı yazarı
Yazar
9.0/10
22 Kişi
84
Okunma
2
Beğeni
1.268
Görüntülenme

Hakkında

Walter G. Andrews (1939), Washington Üniversitesi (Seattle) Yakın Doğu Dillleri ve Kültürü Bölümü’nde profesördür. Michigan Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatı üzerine master (1963) ve Türk Dili ve Edebiyatı üzerine doktora yaptı (1970). Çalışmaları arasında, An Introductuon to Ottoman Poetry (Bibliotheca Islamica, 1976; tükenmiştir),Poetry's Voice, Society's Song (W.Ü. Yayınları, 1984; tükenmiştir) ve Ottoman Lyric Poetry (M. Kalpaklı ve N. Black ile) (Texas Üniversitesi Yayınları, 1997) ile Türk edebiyatı ve kültürü üzerine çok sayıda makale bulunmaktadır.
Unvan:
Yazar
Doğum:
1939

Okurlar

2 okur beğendi.
84 okur okudu.
7 okur okuyor.
71 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sarayda baştan çıkarışlar hep yukarıya yönelir. Gücü daha az olan kendinden daha güçlü olanın ilgisini, desteğini ve iltifatını kazanmaya çalışır.
Sayfa 260
Her türlü uzmanlık geleneği, zamanla, ele aldığı nesneye ilişkin daha doğru ve daha nesnel bir kavrayış geliştirecektir;... . Aslında, tam bir nesnellik, mesleklerimiz ne olursa olsun, biz ölümlüler için erişilmesi imkansız bir şeydir. Bir kişi, kendisini biçimlendiren, kalıplar içerisine sokan kuvvetlerle arasındaki tüm bağlardan silkinip kurtulamaz.
Sayfa 27
Reklam
Nekflişten öğreniliyordu bu işler hani? ツ
Osmanlı mahbubları (sevilen erkek) konusunu doğrudan ele alan ilk kitap 1968 yılında gayet bilgili bir gazeteci olan İsmet Zeki Eyüboğlu tarafından yayımlanmıştı. Kitabın adı 'Divan Şiirinde Sapık Sevgi' konu üzerine yayımlanan ilk kitabın neden aynı zamanda son kitap olduğunu da açıklıyor aslında. Oysa kitaba adını veren uzunca bölüm, Osmanlı divan şiirinin Türk edebiyatının önemli bir parçası sayılmamasını ve okul müfredatlarındaki saygın yerini hak etmemesini gerektiren (ahlaki) sebepler üzerine kısmen bir inceleme kısmen de bir tartışma niteliğindeki çalışmanın sadece bir kesitidir. Yine de göründüğü kadarıyla, kitabın ana düşüncesinin Osmanlı seçkinleri arasındaki 'sapık sevgi' nin ortaya dökülmesi olduğu anlaşılıyor. Bu durumda 'sapık sevgi' erkeklerin (genç) erkeklerle erotik ilişkilere girmesi anlamına geliyor elbette. Ve elbette, Eyüboğlu bu tür ilişkilerin Osmanlı seçkinleri arasında rağbet gördüğünü, bunların şiirin ayrılmaz bir parçası olduğunu, Osmanlı şiirinin ve şiir dünyasının bu yönünün araştırmacılar tarafından bastırıldığını söylemekte haklıydı.
Sayfa 31 - Yapı Kredi Yayınları
Erkek arslan arslan da dişi arslan arslan değil mi? -Mihri (Osmanlı'da ender rastlanan kadın şairlerden)
Sayfa 236 - Yapı Kredi Yayınları
Zati, ondan sonra, aşk mevzusuna girer: Gerçekten insan olamaz âşık olmayan Yaradanın sırrına ermemiştir
Sayfa 56 - Yapı Kredi Yayınları
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
245 syf.
10/10 puan verdi
En çok eleştirilen edebiyat dönemi hiç şüphesiz Divan edebiyatıdır. Dili, şiirlerinde yer alan mazmunları, ölçüsü, sosyal olmayışı vs. hemen hemen her yönüyle eleştirilen Divan edebiyatının bütün edebiyat dönemlerine temel oluşturduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak Divan edebiyatının içine girildiğinde ne kadar sosyal olduğu, döneminden ne kadar izler taşıdığı, yazıldığı dönemin bütün sosyal özelliklerini barındırdığı ortaya çıkacaktır. Altı asırdan fazla varlığını sürdürmüş bir edebiyatın, döneminden bağımsız olduğunun düşünülmesi büyük bir yanılgıdır. Yapılan eleştirilere verilebilecek en güzel cevaplardan birini barındıran "Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı" adlı kitap okunduğunda bir nebzede olsa insanları tekrar düşünmeye sevk edecektir.
Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı
Şiirin Sesi Toplumun ŞarkısıWalter G. Andrews · İletişim Yayınları · 200052 okunma
245 syf.
7/10 puan verdi
Asırlar boyunca basmakalıp ifadelerle sınırlandırılan, toplumsal hayattan uzak saraya hitap eden bir edebiyat anlayışı olduğu iddia edilen Klasik Türk Edebiyatına dair yabancı bir akademisyenin bakış açısını gösteren bir eser olması bakımından önem arz ediyor. Andrews, hâkim yargının aksine Klasik Türk Edebiyatının gerçek hayattan akisler taşıdığını iddia ediyor. Bu doğrultuda Osmanlı şiirinin temel yapı formu gazel üzerinden metin anlam ilişkisini sorguluyor.Gazelleri incelerken sadece sanatçı eser bağlamına odaklanmayıp devrin dinî tasavvufi inanç anlayışını, hâkim zihniyetini, ritüellerini ve halkın yaşayış tarzını da incelemeye dahil etmek gerektiğini vurguluyor.
Şiirin Sesi Toplumun Şarkısı
Şiirin Sesi Toplumun ŞarkısıWalter G. Andrews · İletişim Yayınları · 200052 okunma
184 syf.
10/10 puan verdi
Walter G. Andrews, 1939 doğumlu Amerikalı bir profesör, Osmanlı edebiyatı profesörü. Bu kitap da onun 80.yaşına ithafen yazılmış bir kitap. Kitap dört kısımdan oluşmakta. İlk iki bölüm Prof. Andrews ile yapılmış söyleşiden ibaret. İlk bölümde Andrews'un hayatı olan konu, ikinci bölümde Osmanlı edebiyatı araştırmaları üzerine evriliyor. Üçüncü
Walter G. Andrews Kitabı
Walter G. Andrews KitabıWalter G. Andrews · İnsan Yayınları · 20203 okunma
Resim