Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Y. Doğan Çetinkaya

Y. Doğan ÇetinkayaOrtadoğu: Direniş, Devrim, Emperyalizm yazarı
Yazar
Derleyen
5.6/10
5 Kişi
32
Okunma
4
Beğeni
1.261
Görüntülenme

Hakkında

1975’te İstanbul’da doğdu. 1997’de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. İlk Yüksek Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde 2002’de tamamladı. İkinci Yüksek Lisans derecesini 2004 yılında Budapeşte’de Central European Univer-sity’den, Doktora derecesini Hollanda’nın Leiden Üniversitesi’nden 2010’da aldı. 1999’da İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde araştırma görevlisi oldu. Halen aynı fakültede yardımcı doçent olarak çalışmaktadır. 2012-2013 öğretim yılında Atina’da Panteion Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Tarih Bölümü’nde misafir öğretim görevlisi olarak bulundu. 2011 yılından beri İstanbul Özgür Üniversite’de seminer dersleri veriyor. 2003-2008 yılları arasında Eğitim-Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi’nde yönetim kurulu üyesi, 2005-2007 arasında da Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nde parti meclisi üyesi olarak çalıştı. 2013’te Tarih Vakfı Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Tarih Vakfı Yurt Yayınları ve Toplumsal Tarih dergisi yayın kurulu üyesidir. 2004’te 1908 Osmanlı Boykotu: Bir Toplumsal Hareketin Analizi adlı kitabı ve 2008’de Toplumsal Hareketler: Tarih, Teori ve Deneyim adlı derlemesi İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. 2014’de The Young Turks and the Boycott Movement: Nationalism, Protest and the Working Classes in the Formation of Modern Turkey adlı kitabı Londra’da I.B. Tauris tarafından yayımlandı. Bu kitabın Türkçesi yakında İletişim Yayınları tarafından yayımlanacaktır. Türkiye’nin toplumsal ve siyasal tarihi, toplumsal hareketler, Türk milliyetçiliği, Türkiye sol düşüncesi, Türkiye futbol tarihi ve sınıf hareketi üzerine yazdığı yazılar çeşitli yabancı/yerli dergi ve kitaplarda yayımlandı.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
İstanbul, 1975

Okurlar

4 okur beğendi.
32 okur okudu.
1 okur okuyor.
54 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İşi yoğ ise bütün gün versun
Bizzat sadrazamın İstanbul hamal ve kayıkçılarına Avusturya vapurlarından mal çıkarmaları için emir vermesi üzerine "Köylü" gazetesi "Kaç para eder?" derken İzmir Boykotaj Cemiyetinin resmî gazetesi "Gâve" şöyle bir yorum yapmıştır: "Öyle ya, herkes ancak vazifesi dâhilinde emredebilir, ne boykotaj yapan millet hükûmetin işlerine ve ne de hükûmet boykotaj yapan millete karışabilir. Ama sadrazam emr verecekmiş, işi yoğ ise bütün gün versun."
Reklam
Osmanlı İmparatorluğu'nda "aşağıdakiler", sıradan insanlar, üreticiler erken modern zamanlarda eski tarz kolektif eylemlerini, elitlerin idari-toplumsal düzenlemelerine karşı çeşitlendirmiş ve zenginleştirmişlerdir. Bu eylemler, bürokrasinin gündeme getirdiği fese karşı sarık veya daha değişik başlıklar giymekten eşkıyalığa, aşiret ayaklanmalarından fabrika yakmalara kadar çeşitlilik gösterebiliyordu.
Fes boykot edilen tek eşya olmamasına rağmen 1908 Osmanlı Boykotu, Türk tarih yazımı ve anılarda "Fes Boykotu" olarak yer etmiştir. Bu boykot hareketi ile birlikte kalpak Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden biri hâline gelmiştir.
Yuha Boykotaj Yapmayana!
İzmit'te de Çin boykotlarında görülebilecek bir kendiliğinden eylem yapılmıştır. Boykota rağmen Avusturya şekeri satmaya devam eden bir bakkal ahalinin gazabına uğramıştır. Bakkal şekerleri ile birlikte bir arabaya yüklenmiş, "Yuha boykotaj yapmayana!" nidalarıyla sokaklarda gezdirilerek teşhir edilmiştir.
1 Mayıs 1886 günü Chicago'da genel bir grev düzenlenmiştir. Grevin amacı, 1867'de kabul edilmesine rağmen henüz hayata gecirilmeyen günlük 8 saatilik çalışma süresiyle ilgili yasanın uygulanması için ülke genelinde bir uyari yapmaktır.
Sayfa 30
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok