Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaşar Aydınlı

Yaşar AydınlıFarabi yazarı
Yazar
Çevirmen
8.7/10
6 Kişi
75
Okunma
8
Beğeni
2.331
Görüntülenme

Yaşar Aydınlı Sözleri ve Alıntıları

Yaşar Aydınlı sözleri ve alıntılarını, Yaşar Aydınlı kitap alıntılarını, Yaşar Aydınlı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fârâbi'ye göre, peygamber, aynı zamanda, felsefî yetkinliğe de sahip olan en üstün insandır.
Sayfa 17 - giriş,Kitabı okudu
İnsanî varlık sahasında söz konusu irtibat ve uyumu sağlayan sevginin kaynağı yine Tanrı'dır.
Sayfa 87 - İsam yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fârâbî'ye göre felsefe ile din Erdemli toplumda hayatın birbirini tamamlayan iki veçhesini oluşturmaktadır. Her Erdemli yönetimde toplumsal hayatın pratik boyutu, zorunlu olarak teorik bir arkaplana, hâlis ve kesin bilgiye dayanmaktadır ve bu da vahiy kaynaklıdır.
Sayfa 188Kitabı okudu
Farabi felsefesinde Tanrı ile insan arasındaki ilişki, görüldüğü gibi, vahye dair mülahazalar çerçevesinde yoğunlaşmaktadır. İnsan, bitimsiz hakikatler dünyası ile Bu bağlamda tanışmakta, tanrısal mesaj da bu kanalla insan varlığına ulaşmaktadır. İnsan ise, toplumsal bir varlıktır ve ancak toplumsal yaşayışı içerisinde kendine özgü yetkinliğini kazanabilmektedir. Bu nedenle hem entelektüel vahyin hem de, özellikle dini vahyin, toplumsal varlık olarak insanın yapıp etmeleriyle doğrudan bir bağlantısı vardır. Fazlurrahman'ın yaptığı gibi, dini vahyin, politik ya da sosyo-politik vahiy olarak nitelendirilmesi, Fârâbî'nin hedefleri bakımından, uygun olacaktır. İlgili yerde de belirtildiği gibi, Fârâbî'ye göre din (elmille), birtakım şartlarla kayıt altına alınmış ve belirlenmiş görüşlerle eylemlerin bir toplamıdır ve bu bakımdan "şeriat"le, aşağı yukarı, özdeştir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Sonra da Gazali’ye dönüyor. ‘Ders notlarını iade ediyorum delikanlı,’ diyor, ‘ama âlim olmak istiyorsan bir şeyi hiç unutma.’ Gazali ‘Nedir o?’ diye soruyor. Haramibaşı diyor ki: ‘Senden çalınabilen bilgi, senin bilgin değildir.’ ”
Mantık bilmeyenin ilimine güvenilmez
Sayfa 51 - İsam yayınları, (Gazali'nin sözü)Kitabı okudu
Reklam
Fârâbî'ye göre, din ile felsefe arasında kaçınılmaz bir ilişki bulunmaktadır, şöyle ki, teorik felsefe, dinin teorik kısmını oluşturan "tanımlanmış görüşler" in tanıtılmaya dayalı 'arka bahçesini' oluşturmaktadır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Burada şu kadarını söylemekle yetinelim ki, ona göre, toplum başkanının toplumdaki konumu ne ise, tanrının da Evren karşısındaki konumu odur. Bu bağlamda Fârâbî, Tanrı-evren ilişkisine, daha çok ethik-politik literatürde kullanılan terimlerle yaklaşır ve Tanrıyı evrenin yöneticisi (El-Müdebbir) olarak nitelendirir.
Maddeden ne kadar sıyrılırsak, ilk cevhere ilişkin tasavvurumuz o kadar tam olacaktır. Maddeden büsbütün sıyrılıp her bakımdan bilfiil akıl olduğumuzda, Tanrıya ilişkin tasavvurumuzda, ulaşabileceği en son düzeye yükselecektir.
Reklam
Fârâbî'nin gözönünde bulundurduğu temel prensip şudur ki, doğru din ile gerçek felsefe, nihaî planda, bir ve aynı hakikati dilegetirmektedir. Bu yüzden felsefî olanla, dini olan arasında sıkı ilişki vardır ve bu ilişki bilimsel bir platformda gösterilebilir.
Sayfa 157Kitabı okudu
Kısaca toplama organik bir yapı niteliği kazandıran temel unsur, Fârâbî'ye göre dindir. Fârâbî, mutluluğun Bu dünyada ve öte dünyada elde edilmesi için gerekli olan felsefi şartı tasvir ettikten sonra şöyle demektedir: "bütün bunlar, toplumun görüşlerinin, inançlarının ve işlerinin birleşmesini sağlayan; sınıflarını birleştirip bağlayan bir düzen içerisine sokan ve böylece, gözetilen Gayeye, yani yüce mutluluğa ulaşıncaya kadar işlerde yardımlaşmayı ve işbirliğini gerçekleştirilecek olan ortak bir dinin (mille müşterek) şehirlerde bulunmasıyla mümkün olur"
Sayfa 186Kitabı okudu
Siyaset iliminin en temel meselesi mutluluktur
Sayfa 141 - İsam yayınlarıKitabı okudu
İnsan; bilgi, ahlak ve estetikte genel anlamda doğru olanı görme yeteneği ile donatılmıştır
Sayfa 116 - İsam yayınlarıKitabı okudu
Kendine uykuyu haram edip, kitap etüdü ve ilimleri tekrar etmekle ihya ettiğin nice geceler olmuştur.Bunda hangi faktörün etkili olduğunu bilemiyorum.Eğer o, dünya malına ulaşmak, nimetlerini elde etmek, makamlarına ulaşmak ve emsal ve akranına üstünlük taslamaksa, vay haline! Yok eğer, amacın peygamberin şeriatini diriltmek, ahlakını güzelleştirmek ve kötülüğü emreden nefsini terbiye etmek ise, ne mutlu sana!.
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.