Yaşar Yılmaz

Yaşar YılmazAnadolu'nun Gözyaşları yazarı
Yazar
9.7/10
9 Kişi
53
Okunma
2
Beğeni
1.762
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Gezi Kitabı Yazarı

Okurlar

2 okur beğendi.
53 okur okudu.
3 okur okuyor.
81 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Demokrit'in dediği gibi, bize sağlık versin diye Allah'a yalvarıyoruz ama öte yandan kendi bedenimize olmadık zorbalıkları uyguluyoruz.
"Reçete yazmak kolaydır, ama insanlarla anlaşmak zordur" FranzKafka, (Köy Hekimi'nden)
Reklam
Sağlık denince ne yazık ki pek çok insanın aklına hastane, doktor, ilaç, tahlil, tetkik, görüntüleme geliyor. Oysa sağlık denince akla gelmesi gereken iki şey var; birincisi insanın kendisi, diğeri de doğa. Çünkü hastalık denilen şey, insanoğlu doğadan ve doğal yaşamdan uzaklaştığında, kendi varlığını ve kendisine karşı sorumluluklarını unuttuğunda ortaya çıkar.
Halikarnas Balıkçısı, "İlyada dünyanın ilk laik sanat eseridir" der.
Vatikan'ın tarihi kalıntılar için sergilediği korumacı tavırdan önce Fatih Sultan Mehmet, inşaat sırasında çıkan tarihi eserleri sarayın bahçesinde koruma altına almakla ilericiliğini, imparatorluk kuran geniş ufkunu, geçmişin kalıntılarını sahiplenme hoşgörüsünü göstermişti. Ancak ondan sonra gelenler bu bilinçte olmadıkları için yapılanlar bireysel birer eylem olarak kalacaktı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Yaşar Yılmaz’ın kaleme aldığı "Anadolu’nun Gözyaşları" büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden farklı yöntemlerle yurtdışına götürülmüş - kaçırılmış, çalınmış desek bence daha doğru olur -, şimdilerde ABD ve Avrupa’daki müzelerde sergilenen tarihi eserlerin bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı envanteri diyebiliriz. Ahh ahh geçmişimize ait kültür ve tarih mirasımızı ne de güzel oyunlarla çalmışlar emperyalist devletler. Büyük bir tarih bilinçsizliği ile Osmanlı yöneticileri de bu dalaverelere ya alet olmuşlar ya da göz yummuşlar. Hala ülkemizde tarih bilinci yerleşmiş değil. Bunda maalesef eğitim sisteminden kaynaklanan eksiklikler ve ezberciliğin devam etmesi de etkili. Şahsen bu konuda duyar kasıyor ve Bergama, Efes, Knidos, Tlos, Halikarnas, Hierapolis gezi anılarımı üzüntüyle paylaşıyorum bu albümde. Aslında mezar soyguncuları diye niteleyebileceğim kişiler ve ülkeler yüzünden kültürel gezilerim eksik kalmış. Ümidim odur ki Turizm ve Kültür Bakanlığımız artık bu eserlerin ülkemize dönmesi için daha çok uğraşır.
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Her tarihi ve kültürel eser, üretildiği coğrafyanın özelliklerini taşır ve orada gerçek değerine ve anlamına sahip olur. Tarihi nesnelerin üretildiği yerde kalmasında, eseri üreten ülkenin kamusal yararı yanında söz konusu eserim ülkenin kültürü ve coğrafyasıyla kurmuş olduğu doğal bağ da önem taşır. Hiçbir gerekçe, bir ülkenin kültür varlıklarını yerinden kopartarak götürmeyi haklı kılamaz. Her ülkenin özgün eseri, bulunduğu coğrafyanın binlerce yıllık sözlü, yazılı, görsel kültürü tarafından şekillenir. O toplumun bireyleri geçmiş kültür varlıklarıyla gururlanır; onlar aracılığıyla binlerce yıllık kökleriyle, geçmişiyle ilişki kurar. Yaratıldığı coğrafyadan koparılıp başka bir ülkeye götürülen bir tarihi eser, sergilendiği müzede, ziyaretçilerin kısaca göz atıp geçtiği, demir parmaklıklar arkasındaki bir hücreye kapatılmış mahkumdan farksızdır. Ozanımız Kacaoğlan’ın da dediği gibi “Taş yerinde ağır”dır. (Kitabın son sözlerinden alıntıdır.)
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Anadolu'nun Gözyaşları 06.07.2021 Okuduğunuz zaman anlıyorsunuz ki bizim eserlerimizi ülkemize geri getirebilirsek yurt dışı müzeleri bomboş kalacakmış. Kitabı aslında Osman Hamdi Bey hakkında duyduğum ithamlar umarım yanlıştır umuduyla okumuştum ama maalesef okuduktan sonra acziyetini öğrenmiş oldum. Tüm sorumluluğu da ona yüklememek lazım tabii. Diğer konu da bu eserler ülkemizde olsa ziyaret edenler yine bizim vatandaşlarımız mı olurdu yoksa turistler mi? Cevabı belli maalesef. Kesinlikle okunması ve kitaplıklarda bulunması gereken bir çalışma bence. Yazım hataları: 31-150.S.
Anadolu'nun Gözyaşları
Anadolu'nun GözyaşlarıYaşar Yılmaz · Anadolu Kültürel Girişimcilik Yayınları · 202133 okunma