Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmed Cevdet Paşa

Ahmed Cevdet PaşaPeygamber Efendimiz'in Hayatı yazarı
Yazar
9.0/10
440 Kişi
1.990
Okunma
224
Beğeni
12bin
Görüntülenme

Ahmed Cevdet Paşa Gönderileri

Ahmed Cevdet Paşa kitaplarını, Ahmed Cevdet Paşa sözleri ve alıntılarını, Ahmed Cevdet Paşa yazarlarını, Ahmed Cevdet Paşa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nihayet Roma imparatoru Kostantin, milattan (310) sene sonra, İsa (A. S.) dininin hükümlerinin açıkça yapılmasına izin verdi. Sonra, Kostantiniye şehrini yaptı ve Roma devletinin eski başşehri olan Roma'yı bırakarak Kostantiniye şehrinde taht kurdu. Kendisi de İsa (A. S.) dinine girdi. Sonra Hz. İsa'ya iman eden­ ler çoğaldı. İsa dini pek çok yerlere yayıldı ve ona bağlı olanlara "Nasara" denildi.
Reklam
Hünadi Araplarını bulup öldürürdü. Bunların ileri gelenlerinden dört tanesini öldürüp kesik başlarını Mısır’a yollayınca kasap manasına gelen Cezzar lakabı verilmiş ve “Cezzar Ahmet” diye nam salmışti
Dünya yaratılalı kaç yıldır, bunu Allah'tan başka kimse bilmez. Hz. Adem'in yeryüzüne indiği vakitten Nuh tufanına kadar ve tufandan Hz. Mu­sa'nın vefatına kadar kaç yıl geçmiştir. Bu da ta­rihçiler arasında birleşilmemiş bir meseledir. Doğ­rusunu ancak Allah bilir. Çünkü o zamanlarda ya­ zılmış bir tarih yoktur. O vakitlerin durumu yalnız Tevrat-ı şerifte yazılıdır. Fakat tarihçiler arasında meşhur ve ka­ bul edilmiş rivayete göre Hz. Adem'den Tufana ka­ dar ikibin ikiyüz kırk iki ve Tufandan Hz. Musa'nın vefatına kadar, bin altıyüz yirmi altı yıl geçmiştir. Bu hesaba göre Hz. Adem devrinden Hz. Musa'nın vefatına kadar üçbin sekizyüz altmış sekiz yıl geç­ miş demek olur. Hz. Musa'nın dini Hz. İsa'mn Peygamberliğine kadar devam etti. İkisinin arasında gelip geçen Peygamberler, hep Musa (A. S.) ın dini üzere gön­ derildi.
Devlet yöneticilerinin memleketi idare ederken, öncelikle islâm hukukuna uymaları gerekir. Hükümleri tatbik ederken umumî menfaatleri titizlikle gözetmelidirler. Keyfi hareket edemezler. Maslahata uymak yani çoğunluğun çıkarlarını gözetmek zorundadırlar. İslâm hukuku, dinin, aklın, malın, canın ve neslin korunmasına çok önem verir. Dinin korunması için cihat gereklidir. Canın korunması için kısas gereklidir. Aklın korunması için içki ve uyuşturucu maddelerin yasaklanması gereklidir. Neslin korunması için zinanın, fuhşiyatın yasaklanması gereklidir.
Sayfa 76 - Mecelle/58
insanlar Nuh’un üç oğlundan üredi, ondan dolayı Nuh' (A. S.) a ikinci Adem denildi. Arabın, İranlıların ve Rumun babası "Sam" ve Sudan halkının babası "Ham" ve Türk kabilelerinin babası "Yafes" dir.
Reklam
Nuh’un gemisi dağlar gibi büyük dalgalar ara­ sında yüzüyordu. Bu suretle tufan altı ay kadar sürdü. Sonra Allah'ın emriyle yağmurların arkası kesildi ve sular çekildi. Gemi "Cudi" dağının üzerine oturdu ve gemidekiler kurtuldu. Alem bir başka alem oldu.
29- Ehven-i şerreyn ihtiyar olunur. İki kötülükle karşı karşıya kalındığında daha hafif ve ehven olanı seçilir. İki zalim kişi, cumhurbaşkanı olmak üzere aday olsa başka bir aday da bulunmasa; ikisinden daha az zalim olanı seçilir. Çünkü, devletin başsız kalması mümkün değildir.
لَا ضَرَرَ وَلَا صِرَارَ 19- Zarar ve mukabele bi'z-zarar yoktur. Bir kimseye zarar vermek caiz olmadığı gibi, kendisine zarar verene de zararla karşılık vermek de caiz değildir. Herkes hak ve hürriyetlerini dilediği gibi kullanır. Ancak haklarını başkalarına zarar verecek şekilde kullanamaz. Birisinden zarar gören kimse, buna zararla karşılık veremez.
17- . Meşekkat teysîri celbeder. Zor ve takat getirilmeyecek işlerde kolaylık yolu aranır. Yani, zorluk kolaylığı getirir zorluk kolaylığa sebeb olur. Darlık zamanında genişlik gösterilir. Mesela, borcunu ödeyebilmesi için borçluya taksit im. kânı tanımak veya bir kimsenin borçlusundaki alacağını havale yolu ile başka birinden almasının caiz olması gibi. Bu madde, fıkıhtaki istihsan (örf ve zaruret, umuma fayda için kıyası buna göre yapmak)dır. Bu prensibin delili șu âyet-i celîle ve hadis-i şeriflerdir. Ayet-i celileler: "Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez" "Allah size kaldıramayacağınız yükü yüklemez" Hadis-i şerifler: "Dinde hayırlı olan, kolaylık göstermektir" "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz"
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.