Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmed Osman

Ahmed OsmanMusa ve Akhenaton yazarı
Yazar
6.5/10
24 Kişi
63
Okunma
0
Beğeni
2.118
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Mısırlı Yazar
Doğum:
Mısır, 1934

Okurlar

63 okur okudu.
5 okur okuyor.
41 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
MS 1. yüzyılın ikinci yarısında Romalı tarihçi Plütark, İsis ve Osiris hakkindaki kitabında "Mısırlılar, evrenle bir olduğuna inandıkları, en yüce tanrılarına isim verdiklerinde ona Amun dediler." demiştir. Dualara karşılık olarak kullanılan amin kelimesinin, neredeyse kesin olarak kaynağı Yeşaya tarafından "gizli olan" anlamına gelerek kullanılan "amun" sözcüğüdür.
Sayfa 213
Cambridge Üniversitesi'nin seçkin bilim insanlarından olup aynı zamanda Yahudi olan Dr. J. L. Teicher ise daha ileri gidip Kumran Metinleri'nin "açıkça Hristiyan belgeleri" olduğunu söylemişti. Elyazmaları MÖ 200 senesine tarihlenmiş olsalar da Teicher, Essenilerin liderinin, yani Doğruluk Öğretmeni'nin İsa'dan başkası olmadığını savunmuştu.
Sayfa 170
Reklam
Mısırlılar günümüzden 50 yüzyılı aşkın süre önce, yani Mısır tarihinin erken dönemlerinde, insanın fiziksel ve spiritüel elementlerden oluştuğuna inanıyorlardı. Ölüm, spiritüel elementin vücuttan ayrılması olarak algılanıyordu ancak ölümden sonra vücudun güvenli ve korunaklı tutulması halinde ruhun bedene döneceğine, bu sayede ölmüş kişinin ikinci hayatına başlayacağına inanılıyordu.
Sayfa 24
Burada önemli olan soru şuydu: "İshak'ın babası kimdi?" Saray hem İbrahim'le hem de Firavun'la evli olduğu için, çocuğun babası ikisinden biri olabilirdi. Ancak eğer İshak İbrahim'in oğlu olsaydı, Yusuf ve ailesiyle ilgili Eski Ahit'teki hikâyeyi mantıklı ve tarihsel şekilde açıklamak mümkün olmazdı. Sadece İshak'ın Firavun'un oğlu ve Mısır prensi olmasıyla her şey yerli yerine oturabilir.
Sayfa 50
Yaratılış kitabındaki hikâyeye göre, çoban oldukları için "mide bulandırıcı" bulunan İsrailliler kendilerini saraydan uzakta ve Mısırlı ev sahiplerine rahatsızlık vermeyecekleri Goşen bölgesinde buldu. Ancak Mısır'dan Çıkış kitabına geri döndüğümüzde, onların Firavunun hemen yakınında yaşadıklarını görüyoruz.
Sayfa 137
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
344 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın konusu ve sunulan detaylar ilgilileri için oldukça heyecan verici. Lâkin bu inceleme yazısı kitabın çevirisine dair olacak. Din ve dinler tarihi alanındaki yabancı dildeki eserler dilimize çevrilirken çevirmenlerin bu alanlarda asgarî bilgi düzeyinde olması gerekir. İngilizcede "Bible" ve "Gospel" sözcükleri iki farklı kitabı tanımlar. Bunlardan ilki Kitab-ı Mukaddes'i, diğeri ise İncil'i tanımlar. Birçok çevirmende olduğu gibi bu kitabın çevirmenleri de "Bible" sözcüğünü her defasında "İncil" olarak çevirmişler. Bununla kalmayıp örneğin "1. Krallar" kitabından örnek verirken -Tanah (Eski Ahit) içerisinde bulunur- bu kitabın İncil'de yer aldığından bahsediliyor. Bu örneklerin yanı sıra, kitapta aşırı derecede anlamsız devrik cümleler bulunuyor. Omega Yayınevine konu hakkında sosyal medyadan yazmama karşın herhangi bir dönüş alamadım. Sizlere tavsiyem: İngilizceniz varsa kitabı orijinalinden okuyun, kendinize işkence çektirmeyin.
Hıristiyanlık: Bir Antik Mısır Dini
Hıristiyanlık: Bir Antik Mısır DiniAhmed Osman · Omega Yayınları · 20198 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
İlginç bir benzerlik 10/9
İlginç demek az gelir. Ahmed Osman bu kitabında öncelikle Yuya isimli bir mumyanın kalıntılarını Yusuf peygamber ile karşılaştırıyor. Aradaki benzerlikler eminim sizinde dikkatinizi çekecektir. Devamında ise Mısır Firavunu Akhenaton ile Musa Peygamber arasında ki ortak yönlere vurgu yapıyor. Kitabın ana temasını da bu benzerlikler oluşturuyor. Bazı noktalarda kendi yorumlarını da katan yazar, yorum olan kısımları da özellikle belirtiyor. Bu sayede anlatımların yorum ve gerçek olan kısımlarını ayırabiliyor ve daha rahat çıkarımlarda bulunabiliyorsunuz. Musa ve Akhenaton arasında ki benzerlikler ve Mısır’ın gizemli tarihi dikkatinizi çekiyorsa bu kitabı kesinlikle okumalısınız. Son olarak önemli bir anekdot: Yazarın Musa ve Akhenaton isimli ayrı bir kitabı daha var fakat gerek kronolojik anlatım olarak gerekse olayları daha yalın anlatması sebebiyle Kayıp Şehir kitabını okumanız konuyu anlamak açısından daha mantıklı.
Kayıp Şehir
Kayıp ŞehirAhmed Osman · Omega Yayınları · 20165 okunma
256 syf.
1/10 puan verdi
Kitabin giris yazisindan itibaren (her iki kitabinda da) kendini dini bütün bir müslüman olarak tanitarak baslayip okuldaki din hocasi olan Hassan el-Banna isimli, Müslüman Kardesler tarikatinin kurucu liderini, övücü sözlerle kendi düsünce ve ideolojilerini ilk kitabinda üstü örtülü; ikinci kitapta acikca belli eden Ahmed Osman hakkinda internetteki kisa arastirmam esnansinda pek olumlu bi sonuc elde edememistim. Buna ragmen ikinci kitabindaki (sy:101) kendisinin katildigi ve Hasan el Banna nin kurdugu tarikatin amacini acikladigi paragrafa kadar kitabini ve düsüncelerini belli bi cercevede okumus oldugum sahis. Paragraf once kendi dini vecibelerini öven anlatimlarindan sonra Hasan el Bannanin kurdugu ve kendisinin katildigi tarikatin amacini soyle acikliyor; "bu, modern zamanlarin ilk siyasi Islam hareketiydi, esas amaci 1924 yilinda Mustafa kemal Atatürk tarafindan Türkiyede lagvedilen halifeligi yeniden kurmakti"(!) Her iki kitabi okurken yasadigim garip duygunun sebebini bu cümleyle anlamis oldum! Okumayi düsünenlerin en azindan bu inceleme yardimiyla benim gibi 400sayfa sonunda damdan düsmüs hissetmemeleri icin okumayi birakip yazmaya karar verdim. Ayrica ikinci kitapla birincisinin arasinda bilgi acisindan hicbir ekstra cumle yok. Yukarda bahsettigim alinti disinda! Kendisinin de giriste yazdigi uzere dusunceleri farkli cevrelerce kabul gormemis; kitaplarinda, inandigini savundugu dusunceleri tekrardan oteye gitmeyen bir yazar ve dini arkeolojik hatta kayip sehir kitabinda dusuncelerini Sigmund Freud tan da destek almaya calisarak yazan bir yazar... Ne okuduguna dikkat eden ve kaliteli biseyler okumaya deger veren kitap kurtlari icin de suracikta dursun bu yazim
Kayıp Şehir
Kayıp ŞehirAhmed Osman · Omega Yayınları · 20165 okunma