Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alaattin Karaca

Alaattin Karacaİkinci Yeni Poetikası yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
8.4/10
14 Kişi
56
Okunma
7
Beğeni
1.277
Görüntülenme

Hakkında

Lisans,Yüksek Lisans ve Doktora öğrenimini Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı (Yeni Türk Edebiyatı) Bölümü’nde tamamladı. 1986-1994 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-CoğrafyaFakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Araştırma Görevlisi olarakçalıştı. 1995-1997 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Edebiyatı Bölümünde, 1997-2000 yılları arasında ise Tunus, Universite de Tunis I, Faculte des Lettres au Manouba’da öğretim üyesiolarak görev yaptı. Hâlen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmakta ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Kitap-lık, Hürriyet Gösteri, Türk Edebiyatı, Dergâh, Hece, Yasak Meyve gibi dergilerde edebiyata ilişkin yazılar yayımlayan yazarın İsmail Safa (1990), Geçmiş Zaman Olur ki Ercümend Ekrem Talu’nun Anıları (2005), İkinci Yeni Poetikası (2005), Necip Fazıl Adnan Menderes İlişkisi, Mektuplar ve Belgelerle (2009) adlı kitapları vardır.
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Çorum, Türkiye, 1963

Okurlar

7 okur beğendi.
56 okur okudu.
3 okur okuyor.
27 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Reklam
" ben sevmezdim Orhan Veli'nin tarzını, tutumunu yani akımını.Serbest şiire geçişim sanılır ki Orhan Veli akımının etkisiyledir.Gerçek hiç öyle değildir.Ben, tüm dünya şiirinin serbeste geçmesi sebebiyle heceyi bırakmak zorunda hissettim. Benim şiirim tümüyle Orhan Veli şiirine karşı çıkıştır." der, Sezai Karakoç .
Sayfa 117 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Ece Ayhan, daha ilk yapıtındaki şiirleriyle alışılmış dil ve söylemin dışına çıkar.
Sayfa 114 - Hece YayınlarıKitabı okudu
"Ben nereye gittimse bütün zulumlardı Bütün açıklardı kavgalardı gördüğüm Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu Namussuz bir çağ bu biliyorsun " Cemal Süreya
Sayfa 111 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Ece Ayhan, Türk şiir geleneğinden gelmeyen, bu konuda daha çok Batı'nın müzik, resim ve sinema gibi modern sanatlarından beslenen bir şairdir.
Sayfa 113 - Hece YayınlarıKitabı okudu
En azından, ilk defa, Türk şiirinde 'uzlaşmacı' olmayan bir dil kurma fikri/duygusu Ece Ayhan'ın şiirlerinde gözükmeye başlamıştır.
Sayfa 114 - Hece YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Entelektüel, hakikate biat eden insandır. Ama bunun bir bedeli var: Yalnızlık! Lâkin elbette onurlu bir yalnızlık!.. Elif gibidir entelektüel/ insan, doğru ve sadece kendinden öncekine, Yaratan’a birleşir! Sonrası ona kalmış! Çünkü İbn-i Arabî’nin de belirttiği üzere Hakikat’i insan yine kendi varlığıyla ve hatta kendi varlığında bulur. Ama zordur, çok zor!.. İlkin kitaplarla, bilgilerle dolu bir ormana düşer. Büyük, sonsuz bir orman! Umberto Eco’nun anlatı ormanları gibi. Kitap kitabı, bilgi bilgiyi çağırır, ürer, çoğalır, sarar, şaşırtır… Tıpkı Hz. Ali’nin dediği gibi; “İlim bir noktaydı, cahiller onu çoğalttı.”  Bildikçe kayboluruz, ama aslında kayboldukça kendimizi buluruz, kendimizi buldukça kalabalıklardan sıyrılır, fazlalıkları atar, arınırız. Bilmek, yalnızlaştırır, bildikçe kendine çekilir insan. Çokluktan tekliğe doğru… Bilmek, teke varmak değil midir zaten? 
Alaattin Karaca
Alaattin Karaca

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
8/10 puan verdi
Eser, Necip Fazıl Kısakürek ile 1950-60 Dönemin başbakanı Adnan menderes arasındaki ilişkiyi çok farklı yönleriyle ele alıyor. Daha çok Necip Fazıl ekseninde yazılmış olan kitap, Necip Fazıl'ın Büyük Doğu'yu nasıl ve ne sıkıntılarla çıkardığını, yaşamında ne tür sıkılarla mücadele ettiğini, hapis hayatını, Menderes'e yazdığı mektupları, müdafaaları belgelerle ortaya koyuyor. Prof. Dr. Alâattin Karaca'nın Kaleminden "Necip Fazıl Adnan Menderes İlişkisi"; 1950-60 dönemine, Adnan Menderes ve Necip Fazıl'a farklı bir pencereden bakmak isteyenler için.
Necip Fazıl Adnan Menderes İlişkisi
Necip Fazıl Adnan Menderes İlişkisiAlaattin Karaca · Lotus Yayınevi · 20098 okunma