Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Allen James Fromherz

Allen James Fromherzİbn Haldun Hayatı ve Dönemi yazarı
Yazar
8.2/10
6 Kişi
21
Okunma
0
Beğeni
482
Görüntülenme

Allen James Fromherz Gönderileri

Allen James Fromherz kitaplarını, Allen James Fromherz sözleri ve alıntılarını, Allen James Fromherz yazarlarını, Allen James Fromherz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
294 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitabın başında kuzey Afrika berberi kabileleri yönetimleri vb çok gereksiz detaylar var mukaddimeden otobiyografik detaylardan az paylaşılmış aslında çok daha ince öz bir şekilde kitap derlenebilirdi
İbn Haldun Hayatı ve Dönemi
İbn Haldun Hayatı ve DönemiAllen James Fromherz · Ketebe Yayınevi · 201825 okunma
* “Güney Asya’da reformist ve şair Muhammed ikbal ibni Haldun’un hanedanlıkların düşüşüne ilişkin fikirlerine, Atatürk’ün can çekişen hilafeti İlga etmesini haklı çıkartmak amacıyla, müracaat etmişti.ibni Haldun gibi Atatürk de gerçeği kabullenerek gerçeklerin katı mantığı ile islamı uzlaştırmaya çalışıyordu.” *Lawrans, ‘ibn khaldun and Islamic reform’.
Sayfa 246Kitabı okudu
Reklam
“Avrupalılardan önce ibni Haldun’u keşfeden Osmanlılardı. İbni haldun, güçleri Cezayir ve Fas kıyılarına ulaşan Arap ve berberi tarihi ve idareleri hakkında malumat edinmek zorunda olan Osmanlılar’a lazımdı.”ibni haldun Katip çelebi tarafından Osmanlı gücünün zayıflamaya başladığını dönemde alıntılanmış ve yorumlanmıştı.Katip çelebi mukaddimeden hanedanların yükseliş ve çöküşüne sebep olan tezlere atıfta bulunuyor ve çöküşün üstesinden gelinmesi için çağrı yapıyordu.
Sayfa 177Kitabı okudu
“Kadılık makamında yolsuzluk her zaman vardı zira islam hukukun yorumlanması ve medresedeki fıkıh dersleri hükümet ile birlikte yürütülüyordu.Kadı hükümet gücünün sağladığı gösteriş ve debdebe içindeydi.Hatta ‘ üç kadıdan ikisi cehennemliktir.’ şeklinde bir atasözü vardı. Elbette ibni Haldun kendisini yolsuzluğa bulaşmayan … bir kadı olarak görüyordu.”
Sayfa 161Kitabı okudu
Kahire
İbni Haldun Kahire’ye yönelik intibalarını şöyle kayda geçirmişti: “Dünyanın başkenti kainatın bahçesi halkların birleşme noktası… medeniyetin yüksek derecesi ve refahı…
Sayfa 158Kitabı okudu
Reklam
“İbni Haldun’un da mukaddime de vurguladığı gibi el-Hatime şehir hayatındaki israf ile veba arasında doğrudan bir bağ olduğu kanaatindeydi.” İbnu Haldun’un çağdaşları Müslüman alimler “ veba müslümanlar için şehadet ve mükafattır kafirler için ceza ve ihtardır.” Demişler.(O dönemde olaya analitik yaklaşan bir alim ise vebanın bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve uzak durulmasını salık ettiği için yargılandığından bahsediliyor)
İbn Şühbe, ibni Haldun'un beş kızı olduğundan, gemi kazasında ölen anneleri ve kız kardeşleriyle aynı yazgıyı paylaşmayarak, ayrı bir gemide Kahire'ye varan Muhammed ve Ali isimli iki oğlundan bahsetmektedir.
Sayfa 277Kitabı okudu
Batı hala Orta çağı karanlık dönem olarak değerlendirirken, Ortadoğu'da ise Orta çağ aydınlanma çağı olarak tanımlanmaktadır.
Sayfa 148Kitabı okudu
Reklam
İbn Haldun, Timur için "İslam alemini birleştirmek ve tarihin gidişatını değiştirmek için elinde asabiyeyi bulunduran asrın adamı" tabirini kullanıyordu.
Sayfa 217Kitabı okudu
Mısırlı tarihçi Muhammed Talbi, İbn Haldun'un bir nevi bir Arap ( ve Endülüs) milliyetçisi olduğunu iddia etmiştir.
Sayfa 212Kitabı okudu
El- Mesudi, İbn Haldun'un sıkça başvurduğu bir kaynaktı. İbn Haldun, el Mesudi'yi de tarihçilerin imamı ve akıl hocası şeklinde tavsif ediyordu.
Sayfa 195Kitabı okudu
İbn Haldun'un yöntemi, mantık kurallarının tarihe uygulanmasını kapsıyordu.
Sayfa 187Kitabı okudu
266 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.