Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Andrew Bailey

Andrew BaileyZihin Felsefesi yazarı
Yazar
7.3/10
3 Kişi
21
Okunma
0
Beğeni
417
Görüntülenme

Andrew Bailey Gönderileri

Andrew Bailey kitaplarını, Andrew Bailey sözleri ve alıntılarını, Andrew Bailey yazarlarını, Andrew Bailey yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Churchlandlara göre halk psikolojisi rasyonel, işlevsel, yetişkin insan davranışlarını açıklama uzmanlığının dışında büyük açıklama başarısızlıklarına uğruyor. En güçlü yönünde bile, uyku, bellek, öğrenme, zekâ farklılıkları, rutin psikopatolojik sendromlar, psikolojik gelişmeler gibi birçok açıkça psikolojik olay noktalarında da açıklama açısından sessiz kalıyor. Tarihsel örnekler, bu açıklama başarısızlıkları modelinin eleyiciliğe giden kuramların bir niteliği olduğunu ortaya koyuyor.
Sayfa 279 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Eleyici materyalistler, bu olaylarda yapmış olduğumuz gibi sağduyu ve 'halk' psikolojisinde de aynısını yapacağımızı en iyi bilimsel ontolojimizden sayılan tür ve süreçleri eleye- ceğimizi söylüyorlar. Inançlar, arzular, algılar, yönelimler, istekler ve benzerleriyle bunların içerikleri üzerinde işleyen mantık-benzeri zihinsel dinamikler gibi şeylerin olmadığı sonucuna ulaşacağız. Yalnızca beyin durumları ve sinirbilim tarafından çürütülen ve eleyiciler tarafından öngörülenler halk-psikolojisi çeşitleriyle radikal biçimde kıyaslanacak.
Sayfa 278 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Reklam
Eleyici materyalistler, davranışların bizim sağduyulu nedensel açıklamalarımızın, inançlar, istekler, algılar, yönelimler, umutlar, arzular ve benzerlerinin önermesel tutum içeriklerinin tanımlarının radikal biçimde hatalı oldugunu ve bunların yerini gelişen sinirbilimsel açıklamalara indirgeneceğini ya da belirleneceğini iddia ediyorlar.
Sayfa 278 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Temsilciliğin izlenmesi, yönelimsellik adı verilen başka bir zihinsel fenomen açısından bilinci anlamayı hedefler. Yönelimsellik zihinsel durumların hakkındalığı ya da yönlendirilmişliği hakkındadır. Örneğin annenizi düşünebilirsiniz, dünyada yaşadığınıza inanabilirsiniz ya da yağmur yağmasını arzulayabilirsiniz. Bu durumlar bir çeşit yönlendirilmişlik ya da hakkındalık sergiler. Bir zihinsel durumun hakkındalığı yönelimsel içeriğidir (ya da yalnızca içeriğidir).
Sayfa 248 - Temsilciliğin İzlenmesiKitabı okudu
Düşünmenin hesaplama olduğu varsayımı bir zihinsel temsil sistemini belirtiyor ve Fodor'a göre bu sistemin bir dilsel yapısı bulunuyor. Üstelik düşünmek zihinsel temsiller üzerinden hesaplamaktır fikri önermesel tatumlar gibi zihinsel durınların bir bilgisayarın davranışını belirleyen programlara benzer iddiasına izin veriyor. Yani tutumlar hangi dürtülerin tensillerin belirli bir temsile neden olacağını ve bu temsilin başka hangi temsil ve davranışlara neden olacağım belirliyor. Kısacası düalizm reddedildiği gibi, zihinsel durumların davranışlar ya da beyinsel durumlarla özdeşliği de reddediliyor.
Sayfa 213 - Jerry Fodor ve Temsilci Zihin KuramıKitabı okudu
"Düşünmek, hesaplamaktır." fikrinin önemli bir kısmı, zihinsel temsil sisteminin varlığını belirtmesi ve bu nedenle önermesel tutumların, öznelerle zihinsel temsiller arasındaki ilişki olduğu açıklamasıyla uyum içinde bulunmasıdır.
Sayfa 209 - Jerry Fodor ve Temsilci Zihin KuramıKitabı okudu
Reklam
İnanışlar, istekler, umutlar, korkular, kaygılar, sezgiler vs. zihinsel olaylara, çoğunlukla önermesel tutumlar denir çünkü bir insanın zihninin içeriğini bazı önermelere karşı takındığı tutum tanımlarıyla ifade ederiz.
Sayfa 203 - Jerry Fodor ve Zihinsel Temsil KuramıKitabı okudu
Temsilci Zihin Kuramı düşünmenin bir mantık dilinde oluştuğunu ileri süren Düşünce Dili Varsayımıdır ama temsilci zihin kuramı ayrıca Önermesel Tutumların öznelerle zihinsel temsillerin arasındaki bağlantı olduğu ve düşünmenin bir bilgisayımsal süreç olduğu fikrini de içerir.
Sayfa 202 - Jerry Fodor ve Temsilci Zihin KuramıKitabı okudu
İşlevseleiler, düşünen organizmalarla kayalar arasındaki farkın işlevsel düzenin karmaşıklığında yattığını iddia ediyorlar. Ama eğer farklılığın tamamı insanlarla kayalar arasındaki başa çıkabilecekleri girdi/çıktı çeşitlerinde yatıyorsa, bu kez işlevselcilik davranışçılığa çöküyor. İnsanlar ve kayalar, aynı içsel bilgisayımsal düzenlemelere sahip oldugundan (Putnam'in kuramına göre), aralarındaki farkı yalnızca girdi/çıktı tanımlarıyla açıklayabiliriz. Ama bu da yine davranışçılık olur: "Kisacası bu doğruysa, işlevselcilik davranışçılık anlamına gelir! Eğer belirli zihinsel durumlara sahip olmak basitçe belirli "bir işlevsel düzene' sahip olmaksa, bu kez belirli zihinsel durumlara sahip olmak, belirli davranış eğilimlerine sahip olmaktır!"
Sayfa 194 - Hilary Putnam ve Bilgisayımsal İşlevselcilikKitabı okudu
Belirli bir karmaşık yapının işlevsel düzeni, işlevselcilerin iddia ettiği gibi zihin sahibi olmaya yeterliyse, bu işlevsel düzeni gerçekleştiren kayaların da zihni vardır. Daha doğrusu bu otomatı gerçekleştirebilen neredeyse her şeyin zihni vardır. Sonuçta gerçekleştirme fikri iki yanı keskin bir kılıçtır.
Sayfa 193 - Hilary Putnam ve Bilgisayımsal İşlevselcilikKitabı okudu
76 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.