Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Andrew Bailey

Andrew BaileyZihin Felsefesi yazarı
Yazar
7.3/10
3 Kişi
21
Okunma
0
Beğeni
402
Görüntülenme

Andrew Bailey Gönderileri

Andrew Bailey kitaplarını, Andrew Bailey sözleri ve alıntılarını, Andrew Bailey yazarlarını, Andrew Bailey yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
376 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Zihin felsefesi Descartes’tan bu yana yaklaşık dört yüz yıldır onun fikirleri etkisi altında gelişti. Descartes’ın düalist kuramı tıpkı Freud’un psikanalizi hep ana odak noktasıydı. Ta ki 1940’lara kadar Analitik felsefeci Gilbert Ryle’nin Descartes’ın kuramını eleştirene kadar. O noktadan sonra zihin felsefesi yeni bir döneme giriyor. Oradan günümüze birçok farklı kuram oluştu. Ama hala tabii ki bilince dair kimsenin net bir cevabı yok. Kitap tam da Ryle’nin başladığı yerden günümüze kadar gelen kuramları tek tek bizlere tanıtıyor. Her kuramı tanıtırken kuramın çıkış noktasını gelişimini ve kurama gelen itirazları bizlere aktarıyor. Bu da bize her kuramı birbiriyle karşılaştırma fırsatı veriyor. Zihin felsefesine dair okuma yapmak isteyenler için güzel bir başlangıç kitabı. Ama nasıl psikanaliz Freud’dan bağımsız okunamazsa zihin felsefesi de Descartes’sız okunamaz. Onun için en başa dönmeyi unutmamak lazım. En azından Descartes’ın zihin kuramını ana hatlarıyla bilmek lazım.
Zihin Felsefesi
Zihin FelsefesiAndrew Bailey · FOL Kitap · 201921 okunma
Organizasyonel değişmezlik ilkesi, bize beynin özel maddesi yerine bilinç ve zihin için önemli olan beynin işlevsel düzeni olduğunu söylüyor. Zihin ve bilinç Chalmers'ın ‘organizasyonel değişmezler' adını verdiklerinin örnekleridir. Herhangi bir şeyin simülasyonu gerçek gibi görüldüğünde, o şey organizasyonel değişmez olarak kabul edilir. Yani bir fırtına olmak sayılmaz çünkü fırtınanın simülasyonu gerçek değildir. Organizasyonel değişmezliğin iyi bir örneği bir bilgisayardır. Bir bilgisayarın simülasyonu gerçekten de bir bilgisayardır. Chalmers bilinç ve zihnin de organizasyonel değişmezler olduğunu iddia ediyor.
Sayfa 342 - David Chalmers: Zihin ve Bilinç HakkındaKitabı okudu
Reklam
Chalmers'a göre bilinç bilimi neye benzer? Bilinç bilimi için iki veri kaynağını belirterek başlıyor. Birincisi bilincin kolay sorularını yanıtlama çabasından türettiğimiz üçüncü-şahıs verileridir. Ötekisi ise kişinin deneyimlerinin birinci-şahıs verileridir. Öyleyse bilinç bilimi her iki cins veriyi toplamak ve ne şekilde bağlantılı olduğunun yollarını bulmaktan oluşur. Chalmers birinci-şahıs verilerinin üçüncü-şahıs verilerine indirgenemeyeceğine inandığından, bilinç bilimi bu iki cins veriyi birbirine bağlayan temel yasaları bulma görevini yapacaktır.
Sayfa 341 - David Chalmers: Zihin ve Bilinç HakkındaKitabı okudu
Chalmers'a göre, bilinç hakkındaki en dikkat çeken şey, tümüyle özgün olduğundan işlevden daha fazlası gibi görünmesidir. Bir kişi ağrı çekmenin, maviyi görmenin, jazz müziği dinlemenin, zihin felsefesi hakkında düşünmenin bilinçli deneyimini yaşarken birbirinden çok farklı durumlar içindedir ve böyle olmak nasıl bir şeydir. İşte bu, problemi zorlaştırmaktadır.
Sayfa 329 - David Chalmers: Zihin ve Bilinç HakkındaKitabı okudu
Bilincin kolay ve zor problemleri.
Chalmers, bilincin kolay ve zor problemleri adını verdiği ayrım ile başlıyor. Bilincin kolay problemleri doğrudan işlevselliği içeren her şeyi kapsıyor. Bunların arasında ayırt etme, sınıflandırma ve ortama tepki verme, bilginin bütünleşmesi, zihinsel durumlarımızı rapor etme, içsel durumlarımıza erişme, dikkate odaklanma, davranışları bilinçli denetleme ve uyku ile uyanıklığın nöral temelini keşfetme bulunuyor. Bilincin zor problemi ise bunların bilinci niçin ortaya çıkardığını açıklamayı içeriyor. Zor problemde söz edilen bilinç duyusu, fenomenal bilinç ya da kişinin çeşitli zihinsel süreçlerden geçmesinin ve çeşitli zihinsel durumları örneklemesinin nasıl bir şey olduğu hakkındadır. Yani zor problem yukarıda değinilen işlevlerden herhangi birinin içeriden niçin bu şekilde hissedildiğini; özellikle herhangi bir bilinçli deneyim olmadığı zaman bir işlevin oluşmasını açıklamaktır.
Sayfa 328 - David Chalmers: Zihin ve Bilinç HakkındaKitabı okudu
Bedensel biliş açıklamalarının en yaygın kuramsal varsayımları bence: (1) amaca-yönelik hareketlerin üstünlüğü, (2) bedenselliğin bilişi saptaması, (3) bilişin yapıcı olması, (4) meleke psikolojisinin sorgulanması ve (5) geleneksel klasikci temsil açıklamasının reddedilmesi ya da tek temsilci seçenek olarak görülmemesidir.
Sayfa 303 - Andy Clark, Antonio Damasio ve Bedensel BilişKitabı okudu
Reklam
Bedensel biliş, bilişsel süreçlerin gelişmesinde çevrenin oynadığı şekillendirici rolü vurgulayan, büyümekte olan bir araştırma programıdır. Genel kuram bilişsel süreçlerin gerçek-zamanda sıkıca bağlaştığı bir sistem ortaya çıkınca, kendi ortamlarında organizmalar arasında amaca-yönelik etkileşimler olunca, bu etkileşimlerin yapısının bilişsel kapasiteyi şekillendirilmesini etkilediği ve yapısını daha fazla belirttiğini ileri sürüyor.
Sayfa 303 - Andy Clark, Antonio Damasio ve Bedensel BilişKitabı okudu
Bedensel biliş kuramları çoğunlukla kurallara-dayalı, bilgi-işleyen biliş görüşünü geliştiren çok eski bilişselçi/klasikçi kuramlarına karşıtlık olarak görülmektedir. Bilişselçi/ klasikçi kuramları zihnin bir bilgisayar olduğu metaforunu kullanır ve (1) problemlerin girdi ve çıktı tanımlarıyla çözüldüğünü, (2) simgesel, kodlanmış temsillerin bilgisayımsal çözümleri kolaylaştırdığını ve (3) organizmanın içsel süreçlerini denetlerken hesaplama ve temsili içeriklerinin üzerinde durarak bilişin anlaşıldığını varsayar.
Sayfa 301 - Andy Clark, Antonio Damasio ve Bedensel BilişKitabı okudu
Bedensel biliş araştırmacıları zihnin, bedenin ve dünyanın karşılıklı olarak birbirini etkileyip organizmanın uyum başarısını geliştiren karmaşık yolların bilişsel açıklamalarını üretirler.
Sayfa 301 - Andy Clark, Antonio Damasio ve Bedensel BilişKitabı okudu
Dewey, Merleau-Ponty, Vygotsky, Heidegger ve Piaget'nin çığır açan çalışmalarının etkisiyle bedensel biliş, bilişsel bilimde çok önemli bir disiplinlerarası araştırma programı olarak ortaya çıkıyor. Çeşitliliğine karşın bu açıklamaların hepsi, çevresinde bedenleşmiş olan bir organizmanın biliş sürecine, hareketlerine ve dünyayı anlayışına doğrudan etki edecek özel yolları olduğunu ileri sürüyor.
Sayfa 301 - Andy Clark, Antonio Damasio ve Bedensel BilişKitabı okudu
Reklam
Churchlandlara göre halk psikolojisi rasyonel, işlevsel, yetişkin insan davranışlarını açıklama uzmanlığının dışında büyük açıklama başarısızlıklarına uğruyor. En güçlü yönünde bile, uyku, bellek, öğrenme, zekâ farklılıkları, rutin psikopatolojik sendromlar, psikolojik gelişmeler gibi birçok açıkça psikolojik olay noktalarında da açıklama açısından sessiz kalıyor. Tarihsel örnekler, bu açıklama başarısızlıkları modelinin eleyiciliğe giden kuramların bir niteliği olduğunu ortaya koyuyor.
Sayfa 279 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Eleyici materyalistler, bu olaylarda yapmış olduğumuz gibi sağduyu ve 'halk' psikolojisinde de aynısını yapacağımızı en iyi bilimsel ontolojimizden sayılan tür ve süreçleri eleye- ceğimizi söylüyorlar. Inançlar, arzular, algılar, yönelimler, istekler ve benzerleriyle bunların içerikleri üzerinde işleyen mantık-benzeri zihinsel dinamikler gibi şeylerin olmadığı sonucuna ulaşacağız. Yalnızca beyin durumları ve sinirbilim tarafından çürütülen ve eleyiciler tarafından öngörülenler halk-psikolojisi çeşitleriyle radikal biçimde kıyaslanacak.
Sayfa 278 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Eleyici materyalistler, davranışların bizim sağduyulu nedensel açıklamalarımızın, inançlar, istekler, algılar, yönelimler, umutlar, arzular ve benzerlerinin önermesel tutum içeriklerinin tanımlarının radikal biçimde hatalı oldugunu ve bunların yerini gelişen sinirbilimsel açıklamalara indirgeneceğini ya da belirleneceğini iddia ediyorlar.
Sayfa 278 - Patricia ve Paul Churchland'ın NörofelsefeleriKitabı okudu
Temsilciliğin izlenmesi, yönelimsellik adı verilen başka bir zihinsel fenomen açısından bilinci anlamayı hedefler. Yönelimsellik zihinsel durumların hakkındalığı ya da yönlendirilmişliği hakkındadır. Örneğin annenizi düşünebilirsiniz, dünyada yaşadığınıza inanabilirsiniz ya da yağmur yağmasını arzulayabilirsiniz. Bu durumlar bir çeşit yönlendirilmişlik ya da hakkındalık sergiler. Bir zihinsel durumun hakkındalığı yönelimsel içeriğidir (ya da yalnızca içeriğidir).
Sayfa 248 - Temsilciliğin İzlenmesiKitabı okudu
Düşünmenin hesaplama olduğu varsayımı bir zihinsel temsil sistemini belirtiyor ve Fodor'a göre bu sistemin bir dilsel yapısı bulunuyor. Üstelik düşünmek zihinsel temsiller üzerinden hesaplamaktır fikri önermesel tatumlar gibi zihinsel durınların bir bilgisayarın davranışını belirleyen programlara benzer iddiasına izin veriyor. Yani tutumlar hangi dürtülerin tensillerin belirli bir temsile neden olacağını ve bu temsilin başka hangi temsil ve davranışlara neden olacağım belirliyor. Kısacası düalizm reddedildiği gibi, zihinsel durumların davranışlar ya da beyinsel durumlarla özdeşliği de reddediliyor.
Sayfa 213 - Jerry Fodor ve Temsilci Zihin KuramıKitabı okudu
76 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.