Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Andrew Bailey

Andrew BaileyZihin Felsefesi yazarı
Yazar
7.3/10
3 Kişi
21
Okunma
0
Beğeni
408
Görüntülenme

Andrew Bailey Gönderileri

Andrew Bailey kitaplarını, Andrew Bailey sözleri ve alıntılarını, Andrew Bailey yazarlarını, Andrew Bailey yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tıpkı düalizm gibi işlevselcilik de, zihinsel olayları davranışın içsel nedenleri olarak kabul eder (ve 'içselliği' dualistlerden daha az mecazi olarak algılar). Üstelik zihinsel olan ve olmayan nedenleri tatmin edici bir yolla ayırma kaynakları vardır: İnsanlar fiziksel dünyada bulunan fiziksel nesnelerdir, tüm fiziksel nesneler gibi nedensellik ağlarına bağlanmışlardır ama yine de mantık ve kavrayışı yansıtan nedensellik yasalarıyla birbirine bağlanmış anlamlı içsel durumlara sahibiz ve bu durumlar bizim bilinçli davranışlarımıza neden olmaktadır.
Sayfa 22 - Giriş: Zihin Felsefesinin Doksan YılıKitabı okudu
Churchland ve Vektör Kodlama-Duyusal Deneyim…
“İster kişi Churchlandların beyin vektör-kodlama düzeyinde kalsın, isterse hücresel ve moleküler mekanizmaların derinine insin, duyusal deneyimler hakkındaki sorunların yanıtları hâlâ zor bulunur gibi geliyor.” -Andrew Bailey, Zihin Felsefesi, Fol Yayınları syf: 292
Reklam
Zihinsel durumlarımızın ve olayların içimizdeki durumlar olduğunu, düzgün bağlantı kurulduğunda bilinçli davranışlarımızın nedeni olduğunu ama aynı zamanda bilim dalında ilgilendiğimiz durum ve olgulardan metafiziksel olarak farklı olmadığını varsayalım. Yani bunlar zihinsel bir madde yerine fiziksel bir madde olan beynin durumlarıdır. Bu kurama 'merkezi durum materyalizmi' (merkezi sinir sisteminde meydana gelen beyin durumları kastediliyor) adı verilir, zihin/beyin tip-tip özdeşlik kuramı ya da indirgemeci fizikselciliktir.
Sayfa 21 - Giriş: Zihin Felsefesinin Doksan YılıKitabı okudu
Descartes öncesi düşünürler -örneğin Aristoteles'in işlevselciliğin öncüsü olduğu söylenir-, çağdaş gelişmeleri ima etmiş olabilirler ama kartezyenler öncesi dönemde, biz çağdaşlardan çok farklı bir alanda oynadıkları, zihin ile madde, biyolojik olan ile tamamıyla fiziksel olan, aktif anlak ile pasif nedensellik arasındaki farklılıkların bugün öngördüğümüzden daha bulanık olduğu varsayılmaktadır.
Sayfa 19 - Giriş: Zihin Felsefesinin Doksan YılıKitabı okudu
376 syf.
·
Puan vermedi
·
32 günde okudu
Zihni inceleyen felsefecilerden başlıklar halinde bahsediyor kitap. Descartes, Edmund Husserl, Ponty, Ryle, Dawid Lewis, Hilary Putnam ve daha bir cok felsefeci mevcut. Hepsinin de zihin kuramımı ve zihnin nasıl yapılandıgını, işlediğini okuyoruz. Nörofelsefe alanına bir cok yeni katkıları ve basamak basamak işleyen zihni ne şekilde yprunladıklarına bakıyoruz. Cok keyif alarak okudum. Kimilerine katıldım kimilerine katılmadım. Keyifli ve bilgili bir okuma oldu benim için, o yüzden kesinlikle tavsiye ediyorum.
Zihin Felsefesi
Zihin FelsefesiAndrew Bailey · FOL Kitap · 201921 okunma
‘Kişi temelinde değişen durumlarıyla (bebeklik, çocukluk, olgunluk) kimlik sahibi olan, özgürlüğünü kullanan, rasyonel eylemlerde bulunan ve sorumluluklar yüklenen bir bireydir.’
Reklam
‘Fenomenoloji, önceden algılanan nesneleri zihinde canlandırma yeteneği bilimidir.’
‘’Husserl, ‘Yaşamak deneyimlemektir.’ diyor.’’
376 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Bilinç ve Zihin Hakkında Felsefe'
Mevzu zihin ve bilinç olduğunda karmaşıklıklar ve belirsizlikler hem bilimde hem de felsefede kendini çokça göstermiş. Bilim adamları zihnin perdelerini araladıkça felsefeciler de kuramlarını sergilemekten geri kalmamışlar... Zihin felsefesinin temellerine indiğimizde özellikle Descartes, Kant, John Locke, Thomas Reid, Gilbert Ryle ve (daha geçmişe gidersek) tabi Platon, Aristoteles, Aquinas ve Ockhamlı Wiliam gibi daha bir çok isim saymak mümkün... İçerikte ise: 1-Zihin-beden sorunu (Zihinsel içerik nereye kadar kavramsaldır? Zihinler bedenlerin dışında da varlığını sürdürebilir mi? Descartes’in zihin-beden dualizmi) 2- Edmond Husserl ve Fenomenoloji (Zihinsel şema yoluyla görmek ve algılamak ya da “Temsiliyet”) 3-Merleau Ponty-Fenomenolojik Zihin ve Beden Felsefesi ( Biliş ve kavrayışların bedenleri nasıl yönlendirdiğine dair) 4- Gilbert Ryle ve Mantıkçı Davranışçılık (Kartezyen zihin tanımı) 5-Bilincin Özdeşlik Kuramı 6-Nedensel Zihin Kuramı (David Lewis ve David Armstrong) 7-Bilgisayımsal İşlevselcilik (Hilary Putnam) 8-Jerry Fodor ve Temsilci Zihin Kuramı 9-Normatif Zihin Modeli (Donald Davidson ve Daniel Dennett) 10-Temsilciliğin İzlenmesi =Belirli durumların nasıl olduğu hakkındaki fenomenal bilinç kuramı (William Lycan, Fred Drestke, Michael Tye) 11- Bedensel Biliş Kuramı (Andy Clark ve Antonio Damasio) 12- David Chlamers Zihin ve Bilinç Hakkında 13-Ve son olarak yazarın kuramlara dair bakış açısıyla bitiyor. NOT: Kitabın üslübu ve sunuşu biraz karmaşık.
Zihin Felsefesi
Zihin FelsefesiAndrew Bailey · FOL Kitap · 201921 okunma
Eğer hiçbir fiziksel açıklama bilinci açıklayamıyorsa, dünyada fiziksel bilimlerin bize söylediğinden çok daha fazlası var demektir.
Sayfa 330Kitabı okudu
76 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.