Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Anne Sverdrup-Thygeson

Anne Sverdrup-ThygesonBöcekler Gezegeni yazarı
Yazar
8.9/10
14 Kişi
32
Okunma
2
Beğeni
645
Görüntülenme

Hakkında

Anne Sverdrup-Thygeson, Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi (NMBU) koruma biyolojisi profesörü, aynı zamanda Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü’nde (NINA) bilim danışmanıdır.
Doğum:
4 Eylül 1966

Okurlar

2 okur beğendi.
32 okur okudu.
2 okur okuyor.
41 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ormandaki bir gezintiden sonra ayakkabımın altına yapışan azıcık toprakta bile, ABD'deki insan nüfusundan daha fazla bakteri, ayrıca kilometrelerce uzunlukta mantar iplikçiği barınıyor.
Sayfa 101 - Koç Üniversitesi Yayınları
Örümceklerin yılda tükettiği et miktarı
Yeryüzünün sekiz bacaklı bu gruptaki canlıları yılda 400 ila 800 milyon ton arası eti silip süpürmektedir! Biz insanlar, hem et hem de balık tüketmemize rağmen daha azını yiyebiliyoruz. Ya da başka bir biçimde söyleyecek olursak: Yeryüzündeki örümcekler bir yılda tüm insanları yiyip yine de aç kalabilirler... İyi ki bizim yerimize, dünyadaki pek çok böceği yemeyi tercih ediyorlar!.
Reklam
Geçmişin böcekleri için kanatların ne kadar önemli bir başarı olduğunu anlamak için bir nokta çok önemlidir: "Başka hiç kimse" uçamıyordu! Henüz ne kuşlar ne yarasalar ne de uçan kertenkeleler vardı, uzunca bir süre de olmadı. Bu yüzden, 150 milyon yıldan fazla bir süre dünyada hava hakimiyeti böceklerin elindeydi.
Sayfa 15 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okuyor
“Bir karıncanın beyni, dünyayı meydana getiren maddenin en harika atomlarından biridir, belki de insan beyninden bile fazla.”
Sayfa 33 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Günümüzde kişi başına 200 milyondan fazla böcek düşmektedir. Siz yerinizde oturmuş bu cümleyi okurken, dünyada bir ila on trilyon arası bir sayıda böcek ortalıkta gezinir, sürünür ve pır pır eder. Bu sayı dünyanın tüm sahillerindeki kum tanelerinden bile fazladır. Sevseniz de sevmeseniz de dört yanınız böceklerle çevrili. Çünkü aslında dünyamız bir böcek gezegeni.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
200 syf.
·
Puan vermedi
Bugüne kadar doğal yaşamla ilgili okuduğum en keyifli kitap. Üstelik bu keyfi böcek gibi itici bir tür hakkında yazılmış bir kitaptan aldım. Bunda yazar Anne Sverdrup-Thygeson'un yazım anlayışının büyük payı var. Konuyu hiçbir satırda teknikçi bir dile geçirmeden, oldukça esprili ve öğretici bir biçimde ele almış yazar. Minik 6 bacaklı dostlarımızın doğaya olan katkıları, birbirleriyle olan ilişkileri, yeme alışkanlıkları, cinsel faaliyetleri ve geçmiş ile gelecekleri oldukça verimli bir şekilde ele alınmış. Çok şey öğrendiğim mükemmel bir kitap okumuş oldum. Koç Üniversitesi Yayınları'ndan bu türde daha çok kitap basmalarını beklerim.
Böcekler Gezegeni
Böcekler GezegeniAnne Sverdrup-Thygeson · Koç Üniversitesi Yayınları · 202032 okunma
200 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Böceklerin özellikleri,doğaya ve insanlığa yararları hakkındaki ilgi çekici bilgiler okuru sıkmayacak şekilde eğlenceli bir üslupla anlatılmış, doğa ve tarım bilimleriyle ilgilenen insanlar için oldukça faydalı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitabın sonlarına doğru böceklere karşı kullanılan pestisitler ve böceklerle mücadelede özellikle tarımsal anlamda da gelecek vaat eden CRISPR/Cas9 yönteminden kısaca bahsedilmiş. Kitaptaki şu alıntı böceklerin dünya ve insanlık için ne kadar önemli olduğunu bizlere gösteriyor, “Gerçek, bizlerin böceklere ihtiyacı olduğudur ancak onların bize ihtiyacı yok. İnsanlar yeryüzünde yarın yok olsalar, dünya eskiden olduğu gibi dönmeye devam eder[...] Ancak böcekler kaybolacak olursa, insanların birkaç aydan fazla dayanabileceklerini sanmıyorum.
Edward O. Wilson
Edward O. Wilson
Bu söz bana Nobel ödüllü ünlü fizikçi Albert Einstein meşhur bir sözünü hatırlatıyor, “Arılar olmasa insanlık ancak 4 yıl yaşayabilir. Arılar döllenmezse; tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz”.
Böcekler Gezegeni
Böcekler GezegeniAnne Sverdrup-Thygeson · Koç Üniversitesi Yayınları · 202032 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kitap arkası
Böceklerin gezegeni değişiyor. Ekosistemin dengesi son yüzyılda, daha önce insanlık tarihinde görülmemiş bir hızda bozuluyor. Yeryüzünün tatlı su kaynaklarını giderek daha fazla tüketiyoruz. O kadar fazla plastik üretip attık ki, gelecek kuşaklar bunlara tortullarda rastlayacak. Her yıl büyük miktarda kimyasalı doğaya bırakıyoruz. Bilinçli ya da bilinçsiz, türleri yerlerinden ediyoruz. Tüm bunlar böcekleri de etkiliyor. Ve böcekleri etkileyen her şey bizi de etkiliyor. Böcek türlerinin sayısındaki azalma ya da böceklerin yok olması ekosistemde sudaki halkalar gibi bir etkiyle çok büyük sonuçlara yol açacaktır. Neyse ki, tüm böcekleri yok edebilmeyi asla beceremeyiz. Ama bu küçük dostlarımızı yakından tanımamız ve onlara daha fazla özen göstermemizde fayda var. Yeryüzünde 479 milyon yıldır bulunmalarına rağmen şimdilerde başları dertte. Anne Sverdrup-Thygeson, Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesi (NMBU) koruma biyolojisi profesörü, aynı zamanda Norveç Doğa Araştırmaları Enstitüsü’nde (NINA) bilim danışmanıdır.
Böcekler Gezegeni
Böcekler GezegeniAnne Sverdrup-Thygeson · Koç Üniversitesi Yayınları · 202032 okunma