Arthur Danto

Arthur DantoNietzsche yazarı
Yazar
8.2/10
6 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
1.168
Görüntülenme

Hakkında

Unvan:
Yazar

Okurlar

1 okur beğendi.
21 okur okudu.
2 okur okuyor.
16 okur okuyacak.

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kara vicdan fenomeni…
…insanın bugüne kadar şifa bulamadığı en büyük, en korkunç hastalık, insa­nın kendisine, içeriden acı çektirme hastalığı…
Sayfa 64 - PARADİGMA YAYINLARI
Köle ahlakı& efendi ahlakı
Nietzsche reaktif karakterli ve varolmak için düşman bir ötekine ihtiyaç duyan moral temelli ahlâk anlayışının yerine, tamamiyle aktif karakterli, sürüce değerlemelerin yanına ilişemediği efendi ahlâkını yerleştirir. Efendi ahlâkı, diğer bir deyişle soylu ahlâk, hiçbir şekilde yaşama karşı bir nefret duygusu içinde olmayıp, yaşamı olduğu gibi onaylayan ve bir öte fikri lehine bu dünyanın değerini düşürmeyen ahlâktır.
Her padişahı evliya ve mükemmel yönetici diye sunan tarihcilerimize ithafen
Nietzsche’nin modern tarihçiliğe yönelik bir diğer eleştirisi de, geçmişteki olayların yüceltilmesi yüzünden, şim­dinin yaşanma imkânının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Geçmişe yönelik belleğimiz daima geçmişteki olayları canlı tutmak suretiyle, insanın dinamizminin ve yaratıcılığının önüne geçip, insanı pasifize etmektedir. Oysa Nietzsche için tarihin eğer bir anlamı varsa, o da insanların şimdilerini yaşamalarına ve yaratıcılıklarına katkıda bulunmak yönünde olmalıdır.
Oluşu merkeze alan ve insanı, hayatı olumlayan felsefe
Herşeyden önce o, oluşa yönelik vurgusuyla, yaşamı hiçe sayan Hristiyanlık ve Budizm gibi düşünce ve değer sistemlerinin ötesinde, yaşamın bir bütün olarak onaylandığı, oluşu merkeze alan bir yaşam felsefesi öngörmektedir. Nietzsche, her ne olursa olsun insanın önüne geçirilen bütün kurguların, mistifikasyonların parçalandığı ve kendisine kadarki felsefe geleneğinde insanla ilgili olarak gör­mezlikten gelinen bütün yönlerin onaylanıp, aktüel hâle geçiril­diği bir insan felsefesi sunmaktadır. Nietzsche bu doğrultuda olmak üzere, benliğin dönüştürülmesini mümkün kılmak ama­cıyla felsefesinin merkezine 'Güç İstemi' doktrinini yerleştirmiştir.
Amor Fati- Ebedî dönüş ve hayatı olumlama
... Nietzsche’nin felsefesinde yazgı, kişinin olduğu hâle gelmesi fikrinin bir ifadesi olarak ele alın­maktadır. Kader sevgisi olarak amor fati, yaşamın evetlenmesi anlamına gelmekte ve Nietzsche’yi kökenleri Platon’a kadar geri giden metafizik düşünce geleneğinden ve bu geleneğin bir sonucu olarak varılan nihilist çağın kötümser filozofu olan Schopenhauer’dan ayırmaktadır. Aynı şekilde Ebedî Dönüş öğretisi de Nietzsche’de, yaşamın evetlenmesinin, onun trajik tabiatının ka­bul edilmesinin bir ifadesi olarak anlamını bulur. Bu doktrinle Nietzsche, yaşamın nihaî amaçlardan ve ahlâki ereklerden yoksun olduğunu kabul ederek, metafizik düşüncenin ahlâki ideallerle, zayıflık ve hınç tutumlarıyla yargılamış olduğu yaşamı, iyinin ve kötünün ötesine yerleştirerek olumlar.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok
Resim