Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arthur Danto

Arthur DantoNietzsche yazarı
Yazar
8.2/10
6 Kişi
21
Okunma
1
Beğeni
1.190
Görüntülenme

Arthur Danto Sözleri ve Alıntıları

Arthur Danto sözleri ve alıntılarını, Arthur Danto kitap alıntılarını, Arthur Danto en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kara vicdan fenomeni…
…insanın bugüne kadar şifa bulamadığı en büyük, en korkunç hastalık, insa­nın kendisine, içeriden acı çektirme hastalığı…
Sayfa 64 - PARADİGMA YAYINLARI
Köle ahlakı& efendi ahlakı
Nietzsche reaktif karakterli ve varolmak için düşman bir ötekine ihtiyaç duyan moral temelli ahlâk anlayışının yerine, tamamiyle aktif karakterli, sürüce değerlemelerin yanına ilişemediği efendi ahlâkını yerleştirir. Efendi ahlâkı, diğer bir deyişle soylu ahlâk, hiçbir şekilde yaşama karşı bir nefret duygusu içinde olmayıp, yaşamı olduğu gibi onaylayan ve bir öte fikri lehine bu dünyanın değerini düşürmeyen ahlâktır.
Reklam
Her padişahı evliya ve mükemmel yönetici diye sunan tarihcilerimize ithafen
Nietzsche’nin modern tarihçiliğe yönelik bir diğer eleştirisi de, geçmişteki olayların yüceltilmesi yüzünden, şim­dinin yaşanma imkânının ortadan kaldırılmasına yöneliktir. Geçmişe yönelik belleğimiz daima geçmişteki olayları canlı tutmak suretiyle, insanın dinamizminin ve yaratıcılığının önüne geçip, insanı pasifize etmektedir. Oysa Nietzsche için tarihin eğer bir anlamı varsa, o da insanların şimdilerini yaşamalarına ve yaratıcılıklarına katkıda bulunmak yönünde olmalıdır.
Oluşu merkeze alan ve insanı, hayatı olumlayan felsefe
Herşeyden önce o, oluşa yönelik vurgusuyla, yaşamı hiçe sayan Hristiyanlık ve Budizm gibi düşünce ve değer sistemlerinin ötesinde, yaşamın bir bütün olarak onaylandığı, oluşu merkeze alan bir yaşam felsefesi öngörmektedir. Nietzsche, her ne olursa olsun insanın önüne geçirilen bütün kurguların, mistifikasyonların parçalandığı ve kendisine kadarki felsefe geleneğinde insanla ilgili olarak gör­mezlikten gelinen bütün yönlerin onaylanıp, aktüel hâle geçiril­diği bir insan felsefesi sunmaktadır. Nietzsche bu doğrultuda olmak üzere, benliğin dönüştürülmesini mümkün kılmak ama­cıyla felsefesinin merkezine 'Güç İstemi' doktrinini yerleştirmiştir.
Amor Fati- Ebedî dönüş ve hayatı olumlama
... Nietzsche’nin felsefesinde yazgı, kişinin olduğu hâle gelmesi fikrinin bir ifadesi olarak ele alın­maktadır. Kader sevgisi olarak amor fati, yaşamın evetlenmesi anlamına gelmekte ve Nietzsche’yi kökenleri Platon’a kadar geri giden metafizik düşünce geleneğinden ve bu geleneğin bir sonucu olarak varılan nihilist çağın kötümser filozofu olan Schopenhauer’dan ayırmaktadır. Aynı şekilde Ebedî Dönüş öğretisi de Nietzsche’de, yaşamın evetlenmesinin, onun trajik tabiatının ka­bul edilmesinin bir ifadesi olarak anlamını bulur. Bu doktrinle Nietzsche, yaşamın nihaî amaçlardan ve ahlâki ereklerden yoksun olduğunu kabul ederek, metafizik düşüncenin ahlâki ideallerle, zayıflık ve hınç tutumlarıyla yargılamış olduğu yaşamı, iyinin ve kötünün ötesine yerleştirerek olumlar.
Nietzsche’ye göre, ne insandan ve onun değerle­melerinden bağımsız akledilir bir gerçeklik, ne de o gerçekliği dışardan gözlemleyip, akledebilen bir özne söz konusudur. Oluş içerisinde dış dünya diye nitelendirilen herşey aslında bir yorumdan îbaret olup, gerçekte insanın yaratıcı kimliğiyle bir anlam kazanır.
Reklam
Ebedi Dönüş
Nietzsche yine bu dönemde, Sils-Maria’dayken Ebedî Dönüş öğretisini geliştirmiştir. Buna göre, evrende herşeyin bir ebedî döngüsü söz konusudur. Eğer evren hem ileriye hem de geriye doğru sonsuzsa ve evreni oluşturan unsurlar da sınırlı ise, evrende oluşa gelen olaylar, bu sonsuz zaman içerisinde, tıpkı geçmişte defalarca tekrarlandığı gibi ileride de tekrar edecektir.
20. yüzyıldaki hemen bütün felsefe akımları; varoluşçuluk, ya­şam felsefesi, yeni ontoloji, hermeneutik felsefe, analitik felsefe, yapısalcı, postyapısalcı ve postmodern felsefe üzerinde Nietzsc­he’nin tartışılmaz bir etkisi vardır.
Sayfa 23 - Paradigma Yayınları- Türkçesi: Ahmet Cevizci - I. Baskı: İstanbul, Şubat 2002 •Nietzsche’nin Hayatı ve Eserleri, Kasım KüçükalpKitabı okudu
...tam olarak sayısız kez aynı tarzda eylemeyi (ya da ol­mayı) isteyecek şekilde eyle! İnsan kendisini hınçtan muhtemelen ancak bu şekilde kurtarabilir. Kendimizi olumladığımız her seferinde, tek tek her birimizi olumlamamız gerekmektedir. Varo­luşçu felsefenin terimleriyle ifade edildiğinde, bu bir sahicilik çağrısıdır. Bu çağrının neden ebedî dönüş öğretisinden bağımsız olarak yapılamadığını söylemek gerçekten de güçtür. Ama öğreti, Nietzsche’nin hisseder göründüğü gibi, ister cennette ya da ister cehennemde olsun, başka ve farklı bir hayat imkânını tamamen dışta bırakır. Başka ve farklı bir hayat görüşü yerine, ebedî dönüş öğretisinin ne kadar özgürleştirici bir öğreti olduğunu savunur. Ve hemen ekler, Gelin, hayatımıza ebediyetin damgasını vuralım. Ebedî lânetlenme öğretisinin nasıl bir etkisi olmuş olduğunu bir düşünün diyen Nietzsçhe’ye göre, bu hayat senin ebedî hayatındır.
Sayfa 85 - Paradigma Yayınları- Türkçesi: Ahmet Cevizci - I. Baskı: İstanbul, Şubat 2002Kitabı okudu
Reklam
...doğada yasalar olduğunu söylemekten sakınmaya dikkat edelim. Olsa olsa zorunluluklar vardır.
"Her şeye izin var..."
...Nietzsche’nin felsefesinde kendisi için belirlediği eleştiri görevidir. Onun görüşü “hakikî”, “gerçek” dünyanın hiçbir şekilde var olmadığı, “görünen” dün­yanın varolan yegâne dünya olduğu şeklindeydi. Dostoyevski’nin meşhur bir deyişini aksettiren Nietzsche, "hiçbir şey doğru değildir, herşeye izin vardır (Nichts İst wahr, alles ist erla- ubt)" diye yazar. "İşte bu ruhun özgürlüğüdür. Çünkü hakikate beslenen inanca yol verileceği bildirilmiştir." Herşeye izin varsa eğer, kendisine gereken değer biçilmiş olan in­san hayatı için yepyeni değerler bulunabilir. Bu dünya kendi yapımımız, kendi yaratımımız ise, ve bundan başka bir dünya da bu­lunmuyorsa, şimdikinden başka bir dünya inşa edebilir ve kendi­mizi de onunla birlikte yeniden yaratabiliriz. Nietzsche, kendisi ve kendisinin şahsında, insanlık için birdendire yepyeni imkânlar açıldığı hissine kapılmıştır: "Araştırmacının bahtında herşey bulunur. Deniz, bizim denizimiz işte orada durmakta. Bu kadar açık bir deniz belki de hiç olmamıştır."
Üstinsan
Nietzsche bu dönemde üstinsan kavramını nihilizmi aşma projesinin önemli bir kavramı olarak sunmaktadır. Söz konusu insan, nihilizme sebep olmuş olan Batı metafizik geleneğinin ve bu geleneğin Platoncu bir formu olan Hristiyanlığın değerlerini yeniden değerleyecek ve oluş felsefesini hayata geçirmek suretiyle nihilizmin ötesine ge­çecek olan insandır.
Ben sözümü söyledim, ben sözümle parçalanırım: Böyle ister benim ebedî yazgım, -haberci olarak yok olurum ben!
...insanın bugüne kadar şifa bulamadığı en büyük, en korkunç hastalık, insanın kendisine, içeriden acı çektirme hastalığı...
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.