Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aslı Daldal

9.0/10
2 Kişi
5
Okunma
0
Beğeni
763
Görüntülenme

Hakkında

Doç.Dr. Aslı DALDAL EVREN Fotoğraf, Sinema, Tiyatro, Sanat & Mimarlık kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. 1960 Darbesi ve Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçilik kitabının yazarıdır. Aslı Daldal kitapları; Homer Kitabevi aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur.
Unvan:
Yazar, Eğitimci

Okurlar

5 okur okudu.
4 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nuri Bilge Ceylan Filmleri
"Bu" nasıl bir sanattı? Hayatı, yaşantıyı, olduğu gibi aktarmak, o yaşantının içinden gelen amatör oyuncuları oynatmak, sesi, müziği, diyalogları olabildiğince azaltmak, ritmi düşürmek nasıl hir seyir zevki, nasıl bir "sanatsal yükseliş" hissi verebilirdi?
Sayfa 78 - H2o Kitap, 1. BaskıKitabı okudu
İmkânsızlıklar, arayışlar ve müthiş bir tutkuyla dolu dolu geçen bir yaşamın ardından Uluçay bize tekrar öğretti ki yaşamak ve üretmek çılgınlıktır ve çılgın iyidir.
Sayfa 216 - H2o Kitap, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Aslında faşizmin kültür camiasına verdiği en büyük zarar, sansür ya da açık bir baskıcılıktan çok, kitlelerle entelektüeller arasındaki bağı koparmak olmuştur. Kitleleri "bilgisiz" bırakmak, entelektüeller ve halk arasındaki "organik" bağı yok etmek, faşizmin daha çok üzerinde durduğu bir politikadır. Zaten faşist kadroların "beyaz telefon" filmleri denen derinliksiz aile komedilerini faşist "kara propaganda" filmlerine yeğlemesinin en büyük sebebi de budur.
Yeşilçam'ın doğuşu, Demokrat Parti'nin "tüketim toplumu" yaratma hayalleriyle oldukça uyumludur. Belediye vergilerindeki %70'e varan indirimler, kırsal merkezlerin elektriklendirilmesi ve sinema salonlarındaki ani artış sinema yapımcılığını bir anda altın madenine dönüştürür. Böylelikle 1950'lerde Yeşilçam'a bir akın başlar ve yurdun her yanından küçük tüccarlar film yapmak için İstanbul'a koşar.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
48 günde okudu
1960 Darbesi ve Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçilik
Aslı Daldal'ın 1960 Darbesi ve Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçilik isimli kitabı alanında yazılmış tek kitap olma özelliğine sahiptir. 1960 darbesinden sonra hazırlanan 1961 anayasanın oluşturduğu göreli demokratik ortamdan sinema sektörü de etkilenmiş ve halen kıymetinden hiçbir şey kaybetmemiş olan toplumsal gerçekçi filmler üretilmiştir. Aslı Daldal 1960 darbesini, oluşan ortamı ve İtalyan Yeni Gerçekçi sinema akımını inceleyerek Türk Sinemasında bu kapsama giren filmleri incelemiş ve tatmin edici bir kitap yazmıştır. Öne çıkan filmleri ve yönetmenleri incelemiş tabiri caizse bilançoyu çıkarmıştır. Sinema ile ilgilenen araştırmacıların faydalanabilecekleri alanında yazılmış tek kitaptır. Şiddetle tavsiye edilir.
1960 Darbesi ve Türk Sinemasında Toplumsal Gerçekçilik
1960 Darbesi ve Türk Sinemasında Toplumsal GerçekçilikAslı Daldal · Homer Yayınları · 20054 okunma