Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ateş Uslu

8.2/10
12 Kişi
32
Okunma
4
Beğeni
692
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

4 okur beğendi.
32 okur okudu.
7 okur okuyor.
60 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ancak, Feuerbach'ın da belirttiği gibi, "Bir sarayda, kulübedekinden farklı düşünülür".
Sayfa 35
Schopenhauer tarihin belirli bir aşamasında baskın hale gelen insani özelliği (egoizmi) tüm doğaya yaymış oluyordu. Birey kendinden başka her şeyi kendi tasarımı olarak görüyordu; en üstün bilinç düzeyi olan insan bilincinde egoizm de en üst düzeye ulaşmıştı ve bireyler arasındaki çatışma korkunçtu.
Schopenhauer'un anladığı şekliyle irade toplumdan ve tarihten soyutlanmıştı. Schopenhauer'un irade kavrayışı Kant’ın "kendinde şey" ine benzer.
Reklam
HEGEL
Anayasayı kimin yapması gerektiği sorusu anlamsızdı, çünkü anayasa salt kendinde ve kendi için var olandı. Bir anayasanın bir halka a apriori verilmesi (tepeden dayatılması diye de okuyabiliriz) sorunlar yaratıyordu, çünkü anayasa yüzyılların işiydi.
Etkili bir düşünürün büyük bir eserini okumak, bir mimari şaheser karşısında durmak gibidir. İlk bakışta güzel bir binanın yüz yıl boyunca nasıl ayakta kaldığını düşünür, bezemeleri tasarlayan mimarın yeteneğine, o dönemlerde yaşayan insanların ince zevklerine hayran oluruz. O binanın inşası esnasında tahrip edilen doğal ortamı, yıkılan kulübeleri, taşları taşıyanların emeklerinin sömürülmesini, inşa için gerekli olan servetin kökeninin koloni ticareti olduğunu düşünmek içinse hayranlığın ötesine geçmek gerekir. Tek başına güzel ve mağrur görünen bir bina insanlık tarihinin bütün yükünü üzerinde taşır aslında.
Sayfa 28
Kurtarıcı beklentisinin halk kitleleri arasında yaygınlaşması, toplumsal-iktisadi açıdan büyük bir hoşnutsuzluğun dışavurumudur.
Sayfa 331Kitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok