Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Atilla Baysal

Atilla BaysalYezidilik yazarı
Yazar
Derleyen
6.3/10
121 Kişi
1.032
Okunma
25
Beğeni
22,7bin
Görüntülenme

Atilla Baysal Gönderileri

Atilla Baysal kitaplarını, Atilla Baysal sözleri ve alıntılarını, Atilla Baysal yazarlarını, Atilla Baysal yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Süryaniler , dünyanın kitlesel olarak Hıristiyanlığı benimseyen ilk toplumudur . Dünyanın ilk Üniversitesi olan Harran Üniversitesi ‘nin Süryani bilginler kurmuştur . Dönemin Yunan filozof ve bilginleri ile Arap bilginleri arasındaki köprüyü kuran Süryani bilim adamlarıdır . Yakın tarihe geldiğinde ise , Güneydoğuya ilk matbaayı getirenler yine Süryanilerdir .
Sayfa 138Kitabı okudu
Süryanilerin anadili dünyanın en eski dillerinden biri olan Aramicedir . Kutsal kitapların bir çok bölümü bu dille yazılmıştır . Peygamber Daniyel’in peygamberliği . Kutsal incilin Matta bölümü .. gibi. Hıristiyanlık tarihinde ilk ayinin Kudüste Süryanice yapılması , Rab İsa Mesih , öğrencileri ve Meryem Ana ‘nın bu dili kullanması, onun diğer tüm dillerden üstün olduğunu görmek açısından yeterli olsa gerek ..
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Arami Kralı V. Abgar, M.S. 34 yılında Hıristiyanlık inancını kabul ettikten sonra, Mezopotamya’nın çeşitli bölgelerine elçiler göndererek , Hıristiyanlık inancının bu coğrafyada yayılmasına öncülük etmiştir. Bölge halklarının Süryanice (Aramice ) konuşuyor olmaları bu süreci hızlandırmıştır . Böylece biri diğeri ile özdeşleşmiş, aynı anlam ve manada kullanılan Hıristiyanlık inancı ile Süryanilik , kısa zamanda Mezopotamya bölgesine yayılmıştır. Günden güne gelişen Süryaniler , yaşadıkları topraklar üzerinde kültür ve sanat alanında eşsiz eserler bırakarak bölgenin sosyal yaşamını derinden etkilemişlerdir . Birçok alim ve bilgin yetiştirerek , bölge medeniyetine yön vermişlerdir .
Süryaniler , kökenleri 5000 yıl öncesine giden bir toplumdur . Mezopotamya ‘da yeşeren uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen eski Mezopotamya halklarının yani köklü bir kültürün mirasçılarıdır. Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra, coğrafyayı istila edenlerin baskı ve egemenlikleri yüzünden başlangıçtaki etkinliklerini kaybetmişlerdir . Günümüzde ise dünyanın değişik bölgelerinde dağınık bir çekilse yaşamaktadırlar .
Dünyada günümüzde 5 milyon Süryani vardır . 3 milyonu Hindistan ‘da yaşar . Büyük bir kısmı da 4 .yy’ da Urfa ‘dan gitmiştir .
İlk kez kiliseye müzik alan Süryanilerdir . Dünyadaki ilk ayini de Süryaniler yaptı .
Reklam
Süryani kilisesi
Mesihin doğudan geleceğinin bir simgesi olarak kilise yönü doğuya bakacak şekilde uzunlamasına inşa edilir . Günahtan ötürü kovuldukları ilk yurtları Adem bahçesine olan özlemlerinin ve Mesihin ikinci gelişi doğudan olacağının bir işareti olarak kilise bireyleri de yüzlerini doğuya çevirerek günlük dualarını yapmaktadırlar .
Süryani kelimesi özellikle Hıristiyanlıktan sonra yaygınlık kazanmıştır ve Hıristiyan olan yukarı Mezopotamya halkını belirtir . Asurlu kelimesi ise İsa dan önceki yukarı Mezopotamya halkı için kullanılıyor . Başka bir deyişle Süryani halkının genel ve etnik kökeni belirtmek istendiğinde Asurlu , bu halkın özellikle Hıristiyanlıktan sonraki dönemi ile kilise tarihi anlatılmak istendiğinde “Süryani “ denmesi daha anlamlı olur ..
Süryaniler 4000 yıldır Mezopotamya ‘da yaşıyor . Başka bir deyişle bugün Türkiye , Irak ve Suriye devletlerinin bulunduğu bölgenin ilk sakinleridir . Kudüs’ten sonra Hıristiyanlığı kabul eden ilk müminlerde Antakya’da oturan Süryanilerdi . Süryani kilisesi Antakya’da kurulan bu ilk inananlar topluluğunun mirasçısıdır . En eski kiliselerden biridir .
Süryanilerin en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri de felsefedir . Rişaynolu Sargio, Urfalı Eyüp ve Abdyeşu dsavbo bu alanın önde gelen isimlerindendir . Urfalı Eyüp felsefe ve tabii ilimler alanında ansiklopedi yazarken ; Sargio da Aristoteles ‘in eserlerini Süryaniceye çevirmiştir . En önemli eseri de Aristoteles in mantığı üzerine yazdığı eserdir .
Reklam
Beş bin yıllık geçmişe sahip bu zengin kültürün mirasçıları Süryaniler , günümüzde yaklaşık olarak beş milyon tahmin edilen nüfuslarıyla Türkiye , Suriye , Irak , Lübnan , Ürdün , İsrail ve Hindistan da yaşamaktadırlar . Ancak yirminci asrın son çeyreğinde, büyük bir bölümü Türkiye ve Ortadoğu’dan ayrılarak , başta Avrupa ve İskandinavya ülkeleri olmak üzere Amerika ‘ya , Avustralya ‘ya göç etmişlerdir .
Yunan edebiyat eserleri , zenginliğine , mükemmelliğine ve üstünlüğüne rağmen her ne kadar Süryani ve Latin edebiyatı için bir model olduysa da ; bir bütün olarak değerlendirildiğinde Süryani edebiyatının mükemmelliği üzerine geçememiştir .
Çeşitli putlara tapan Aramilerin büyük çoğunluğu, İsa Mesihin öğretisini kabul ederek Hıristiyanlığa geçiş yapmışlardır . Buna paralel olarak Arami olan isimlerini terk ederek Süryani tabirini kullanmaya ve aynı zamanda konuştukları Aramice lisanına da Süryanice demeğe başlamışlardır..
Kökleri bu kadar tarihi derinliklere inen Süryaniler , kültürlerini ve inançlarını korumuş , her şeye rağmen ayakta kalma başarısını göstermiş , varlıklarını günümüze kadar taşıyabilmişlerdir .
141 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Dejavu yaşattıran çöp !!!
Tekrar , 3 sayfa sonra gene tekrar , sonra gene tekrar , bir ara tekrar . Tekrar … tekrar .. tekrar !!! Arkadaş ben yazdığı şeyin 3 sayfa sonrasında gene aynı şeyi yazanı da ilk defa görüyorum. Aynı şeyleri tekrar tekrar okudum . Kitap 143 sayfaymış , ama içindeki bilgileri toplasan en fazla 50 sayfa gerisi TEKRAR… “Sil Baştan “ romanı vardı onun gibi olmuş:)) Buna emek denmez , kitap denmez ..
Süryanilik
SüryanilikAtilla Baysal · Ezr Yayıncılık · 2019101 okunma
617 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.