Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydın Ankay

Aydın AnkayPsikopatlar ve Kurbanları yazarı
Yazar
10.0/10
1 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
1.343
Görüntülenme

Aydın Ankay Sözleri ve Alıntıları

Aydın Ankay sözleri ve alıntılarını, Aydın Ankay kitap alıntılarını, Aydın Ankay en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dönüşüm
"... bir kimse öfkeden felç olabilir. Çok kötü bir olaya tanık olan bir kişinin gözü kör olabilir. Afoni (ses kısıklığı), afazi (konuşma bozukluğu), agrafi (yazı yazamama), anestezi (duygusuzluk), hiperestezi (aşırı duyarlılık) birer dönüşüm mekanizmasıdır."
Sayfa 145
Siklotimik kişilere sanat, bilim ve politikacılar arasında sıklıkla rastlanmaktadır. Hafif mani hali kimi psikologlara göre yaratıcılığı kamçılamaktadır. Tevfik Fikret, Abdülaziz, V. Murat ve I. Mehmet'in siklotimik olduğu ileri sürülmüştür (Köknel 1989). Abdülaziz tahttan indirildikten sonra, geçirdiği depresyon sonunda Feriye Sarayı'nda bilek damarlarını keserek intihar etmiştir. Ünlü şarkıcı Dalida'nın "Hayat çekilmez hale geldi" diyerek intihar etmesi, depresyon olasılığını güçlendirmektedir. Ünlü Alman bestecisi Robert Schumann, Balzac, Althusser ve Van Gogh (aynı zamanda epilepsi) bu kişilik tipinin patolojik örneğini göstermişlerdir. Hemingway, Newton, Luther, Mirabeau, Zola, E.A.Poe, M.Gorki, Napoleon, Churcille ve A. Lincoln'nun depresyonlu oldukları ifade edilmiştir (Balckburn, 1992, s.14). Hemingway coşkulu dönemlerinde 1. Dünya Savaşı'na ve Türk Yunan savaşına (1922) savaş muhabiri olarak katılmış, Afrika'da av partilerinde bulunmuş ve anılarını romanlaştırmıştır. Yaşlılığında girdiği depresyon nedeniyle Kübada tedavi görmüş ve intihar etmiştir. Ünlü bir film yıldızı ve manken olan torunu Margaux da intihar etmiştir.
Reklam
Psikopatlar için en uygun rejim vahşi kapitalizmdir.
Çünkü aşkın gözü de beyni de kördü. Kralı, çıplak göremiyordu.
Depresifler, kuşkulu, kılı kırk yaran, yaşamaktan korkan, görevlerine düşkün kimselerdir. Gerçekten üzüntü duyulacak durumlar karşısında fazla kederli değillerdir. Evinin yandığı söylenen bir depresyonlunun yanıtı "İçim yanıyor doktor bey, siz ona bir çare bulun" olmuştur. Toplumsal baskıların az olduğu ortamlarda bu kişilik yapısına daha az rastlanır (Kisker, 1985, s.134). Bu kişilerin kullandıkları savunma mekanizması içe atıştır (İntrojesiyon).
Enver Paşa narsist bir Harbiye Nazırı idi. Doğa koşullarını düşünmeden doğuda 90 bin askerin, daha savaşa başlamadan ölümüne neden oldu. Hitler patolojik özsever biriydi. Üstün ırk hezeyanlarıyla 50 milyon kişinin ölümüne neden oldu. Stalin özsever biriydi, sanayileşmeyi başlatmak için köylünün ürünlerini karşılıksız olarak aldı ve pek çok kişinin ölümüne ve intiharına neden oldu. Saddam Hüseyin, Pol Pot, Cengiz Han, Kleopatra, Messelina, Teodora ve pek çok önder bu kişilik bozukluğuna yenik düştüler.
Reklam
"... aynı disiplin suçunu işleyen iki çocuk, farklı sebepler yığınının etkisi altında kalmış olabilirler. Psikolojik olayların, daha belirleyici olan sosyoekonomik, kültürel ve tarihsel olayların bir yansıması olduğu unutulmamalıdır."
Sayfa 107
Teknolojinin gelişmesi ve insanların bireysellesmesi; yalnızlığı, bencilliği körüklemekte ve bunun sonucu olarak intiharlar, suçlar, akıl hastalıkları, alkolizm, boşanmalar hızla artmaktadır. Çekirdek aile iflas etmiştir. APA'nın DSM I'de (1952) hastalık sayısı 112, DSM II'de (1968) 163, DSM III'te (1980) 224, DSM IV'te ise (1994) 374 olmuştur.
Ancak içgüdü olarak kabul edilen zararsız saldırganlık (yumuşak saldırganlık), hayvanlarda ve insanlarsa yiyecek ve korunma gereksinimi nedeniyle vardır. Kıyıcı ve yıkıcı saldırganlık ise yanlız insanda vardır ve açgözlülüğün ürünüdür.
Sayfa 147 - Turhan Kitabevi, 1992Kitabı okudu
Ahlaki delilik olarak psikopatlarda duygusal empati olmamakla birlikte bilişsel empati vardır. “Seni seviyorum” demekle “kahve içiyorum” demek arasında fark yoktur.
Reklam
"... dış âlemde direkt bir tehlike olmamasına rağmen kişinin benliği içerden gelen dürtü tehlikelerini idrak etmekte ve onlara karşı savunmaya hazırlanmaktadır."
Sayfa 58
"Hipokrat, kimi hastalıkları vücut salgıları ile açıklamış; epilepsinin ilahi bir hastalık olmadığım ileri sürmüştür"
Sayfa 7
"İnsanı, kendi kendini yok etme aşamasında olarak kabul eden Lorenz ..."
Sayfa 128 - K. Lorenz
"Nasıl ki kuşun uçması, o türe göre bir davranışsa, Lorenz’e göre saldırganlık da insanın doğuştan getirdiği içgüdüsel bir davranış olduğu için savaşı önlemek olanaksızdır."
Sayfa 128 - K. Lorenz
"Doğuştan gelen otomatik, bilinçsiz davranışlara içgüdü denir. İçgüdü daha çok hayvanlarda görülür. İnsanlarda ise bunun yerine zekâ ürünü olarak evrimleşmiş davranışlar görülmektedir."
Sayfa 127
268 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.