Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydın Yalçın

Aydın YalçınFaşizmin Doğuşu yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
797
Görüntülenme

Hakkında

Siyaset bilimci, gazeteci-yazar. 29 Ekim 1920, Uluborlu / Isparta doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdikten (1941) sonra aynı yerde iktisat asistanlığına atandı. 1947’de London School of Economics’te öğrenimini ilerletti ve araştırmalar yaptı. Ankara Üniversitesi Senatosu 1955’te profesörlüğe yükseltilmesine karar verdiği hâlde Millî Eğitim Bakanlığınca profesörlüğü onaylanmadı. Bunun üzerine istifa etti. 1958’de New York Columbia Üniversitesinde misafir profesörlük yaptı. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra Türkiye’ye ve Siyasal Bilgiler Fakültesindeki görevine profesör olarak döndü. Yeni Türkiye Partisinin kurucuları arasında yer aldı. Ekim 1969’da Adalet Partisinden Ankara milletvekili seçildi. Forum dergisinde ve Öncü gazetesinde başmakaleler yazdı.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Uluborlu/Isparta, 29 Ekim 1920

Okurlar

1 okur beğendi.
6 okur okudu.
8 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İşçilerin kapitalist sistem içinde soyulduğunu ve perişanlığa mahkum olduğunu, heyecanlı bir dille anlatıyordu.
Reklam
Yunanlılar evvela bira, daha sonra şarabı keşfederek, bunların verdiği sarhoşluk hissinin , kendilerine yeni bir ruh verdiğini, kendilerini tanrıya yaklaştırdığını kabul ettiler.
Orfeüs Trakya Krallarından Oeagrus'un oğludur. Annesi bir melektir (Calliope). Titanlara karşı savaşlara, " Arganautik seferlere " katılmıştır. Bu seferlerden birinde Titanlar tarafından parçalanıp yenmiştir; bunun üzerine kızan şimşek tanrısı, titanları yakıp yok edince, bunların küllerinden insan doğmuştur. İnsan bu yüzden kısmen canavar ( titanların karışımı) , kısmen de tanrısal ve kutsaldır.
İnsanın ilkel içgüdülerine, hislerine , arzu ve eğilimlerine sınır koymayı emreden erdem (vurtue), insan tabiatı üzerine konmuş olan bir baskı aracı , yabancı bir unsur olarak hissedilmeye başlandı.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
408 syf.
·
Puan vermedi
·
113 günde okudu
Kitabın İktisat tarihi ile ilgili bağımsız bir çalışma olarak bilinmesi açıkçası objektif olabileceği kanaatiyle iştah açıcı niteliğindedir. Kitap , Eski Yunan'dan başlayıp günümüze değin olagelmiş ütopik veya sistemli olarak uygulanmış iktisadi düşünce ve beslendiği ideolojik oluşumları ele almaktadır. Kitabın giriş bölümünde yazar 'ın objektif yorumu okuyucuyu keyiflendirmeye başlarken gelişme bölümünde ve olaylar biraz daha karmaşıklığı ile görünmeye başlarken yazar'ın kendi düşüncelerini, ideolojik olarak benimsediği milliyetçi fikirlerine yer yer rastlamak mümkün olabilmektedir.(bu bazen okuyucuyu çileden çıkarabilir) Buna rağmen her bir oluşum ve yapıyı anlatırken tahlil ettiği toplumun sosyolojik yapısını büyük bir özen içinde akıcı bir dil ile ve dikkatle anlatması da okuyucuyu pek çok yönden kitapla bütünleştirebilmektedir.
İktisadî Doktrinler ve Sistemler Tarihi
İktisadî Doktrinler ve Sistemler TarihiAydın Yalçın · Ekonomik ve Sosyal Yayınlar · 19761 okunma