Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ayhan Bıçak

Ayhan BıçakTarih Felsefesi yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.5/10
20 Kişi
79
Okunma
19
Beğeni
2.397
Görüntülenme

Ayhan Bıçak Gönderileri

Ayhan Bıçak kitaplarını, Ayhan Bıçak sözleri ve alıntılarını, Ayhan Bıçak yazarlarını, Ayhan Bıçak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihte bilinen hiçbir din, devletin şöyle ya da böyle yönetilmesi için bir sistem önermemiştir. Yönetim tarzı çağın şartları, iktisadi yapı, siyasi şartlar ile hukuk tarafından belirlenmiştir.
Fransa, 1685 Code Noir adlı bir yasayla Avrupa'daki Fransa toprağının kutsal olduğunu kabul etmiş ve kirleteceklerinden dolayı kölelerin Fransaya getirilmesini yasaklamıştır. 1777'deki bir fermanla zencilerin ülkeye girmesi yasaklanmıştır. Köle ve zenci olmak, dünyadaki en kötü şey olmalı ki ülkeye girmeleri yasaklanmaktadır.
Reklam
Aristokrat ve burjuva sınıflarının elinde olan devletin görevleri zenginlerin çıkarlarını kollayıp geliştirmek olmuştur. Hükümran gücün buyrukları sayılan pozitif hukuk anlayışı haksızlıkların derinleşip katmerleşmesini sağlamıştır.
"İyi ve kötü ayrım yapmayarak kendi tebaasına zulmeden bir hükümdar, tüm akrabalarıyla birlikte saltanatından ve hayatından olur." [Manu Yasaları]
Yönetenler açısından yönetilenler, zavallı, tanrısallıktan uzak, sürü niteliğinde, sürekli sorun yaratan bir güruhtur... Hammurabi kanunlarının girişinde hükümdar kendini çoban olarak tanımlamakta, halk da çaresiz bir sürü olarak görülmektedir..
Dünyadaki her dokuz kişiden biri yeterli beslenemiyor ve 1 milyar insan günde 1.25 dolarla geçinmek zorundadır. Öte yandan en zengin seksen kişinin serveti dünya nüfusunun %50'lik fakir kısmının toplam servetine denktir.
Reklam
Ticaret bahanesiyle Hindistana giden Avrupalılar, ordularla yerli halkı baskı altına almışlar, bölgedeki devletler arasında savaşlar çıkarmışlardır. Açlık, isyan, ihanet gibi insanlığın başına gelebilecek bütün kötülükleri Hintlilerin başına yağdırmışlardır. Çin ve Japonya bu çeşit misafirliklerden ders aldıklarından akıllı davranarak bunların memleketlerine girmelerini yasaklamıştır. [Kant]
Dünyanın kültürel çeşitliliği yok olmakta ve tek biçimli, hastalıklı, haz ve çıkar düşkünü, kendinden başkasını beğenmeyen narsist, başkaları tarafından beğenilmek için her şeyi yapan, tükettikleriyle varoluş kazandığını sanan bir insan tipini ortaya çıkarmıştır.
Sokrates'in bilgeliği, "bilmedigini bilmesiyle" temellendirilmiştir
271 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
210 günde okudu
Kendilik Bilincinin Tarihsel Temelleri
Kendilik bilinci, ancak ve ancak ne yapabileceğimizi öngörmekle kurulur. İnsan, yaşam içinde seçme hakkına her ne kadar sahip olsa da seçiminin sonuçlarını ancak deneyimden sonra görebilir. Bu hususta insan eylemlerine ışık tutabilecek olan bilim, tarih bilimidir. Geçmişte cereyan eden olaylara ve olayların sonuçlarına bakarak tarihte insanların
Tarih Metafiziği
Tarih MetafiziğiAyhan Bıçak · Dergah Yayınları · 20149 okunma
128 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.