Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bedriye Poyraz

0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
327
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

2 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Gösteri modelinin ekonomik düzeni ve politik kurumları altüst etmesi gibi, kayıt modeli de bütün sosyal bakış açılarının yerinden oynamasına neden olur. Müzik, artık ne kutsallık ne de gösteri ihtiyacını karşılamaktadır. Bir kimlik ihtiyacına dönüşmüştür.
Reklam
Aleviler tarafından saza Hz. Ali’nin ve onun ilkelerinin cismani/maddi temsili olarak özel, kuvvetli bir anlam atfedilir. Sazın gövdesi Hz. Ali’nin bedenini, sapı kılıcı Zülfikar’ı 12 tel ve bazen de perdeleri Şii İslamın 12 İmamını temsil eder.
Sayfa 126Kitabı okudu
Alevi müziği, Alevi toplumunu Şiilikten ayıran en önemli unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Hiç kuşkusuz bağlama, Aleviler için, hem ruhsal hem de politik gücün sembolü olarak olmazsa olmazlardandır. Bağlamaya olan saygı diye kutsal nesneler olan saygıyı benzemektedir. Genellikle bir kılıfın içinde yüksek bir rafa konur ya da duvara asılır. Bir müzisyen bağlamayı cem töreninde töreni yürüten dedeye sunarken öper. Bunun ötesinde bağlama bir “silah” olarak görülmektedir. Bu bağlamda Pir Sultan Abdal’ın bağlamalı resmi adeta bir sembol haline gelmiştir.
Kürt ya da Türk Alevilerin ulus yönelimli tartışmalarında, ortak simgelerin etnik ayrımlara göre bölünmesi eğilimi görülmektedir. Böylece, Aleviliğin evliyası olan Hacı Bektaşi Veli, aynı zamanda Türk milliyetçiliğinin de evliyası olarak ortaya çıkmaktadır. Öte yandan, Alevi kimliğinden önce Kürt kimliğinin geldiği konusunda ısrar edenler de kendilerine simge olarak 16. yüzyılda yaşayan isyancı ozan Pir Sultan Abdal’ı referans almaktadırlar.
Sayfa 106Kitabı okudu
(..) Arif Sağ, Musa Eroğlu, Yavuz Top gibi belli başlı Alevi sanatçıların bir araya gelerek 1980’den sonra yedi albüm olarak gerçekleştirdikleri (Muhabbet Serisi) aslında bir bakıma Alevi müziğinin kamusal alana çıkışının miladı olarak kabul edilmektedir. Arif Sağ’a göre Muhabbet Serisi(nin) Türk Halk Müziğine ve Alevi müziğine bir takım önemli getirileri olmuştur. Bunlardan birincisi, halk müziğinin entelektüellerin, aydınların evine girmeye başlamasıdır. Sağ’a göre, Aslında Aydın ve entellektüellerin evine daha önce Türk halk müziği ve Alevi müziği Ruhi Su ile girmiştir. Bununla birlikte Ruhi Su, çok yetenekli, sesini çok iyi kullanan, Batı normları ile yetişmiş, opera eğitimini almış, dolayısıyla aldığı bu altyapı üzerine Türk halk müziğini okuduğu için aydınların zevkine seslenebilmesi çok normaldir. Bir anlamda Ruhi Su, halk müziğini klasik batı müziği ölçülerine göre okuduğu için Türkiye’deki entelektüellerin gerçekte hangi müziği dinledikleri tartışılabilir. Oysa Muhabbet Serisi ile Alevi Müziği, orijinal haliyle aydın ve entelektüellerin evine girebilmiştir. Aynı zamanda halk müziğinin birleştirici yönü vurgulanarak bu nedenle dostlukları güçlendirdiğini açıkça göstermiştir. Sağ, bu noktanın altını “Halk müziğinde itiraz vardır, kin yoktur. Aşk vardır ama pespayelik yoktur. Başkaldırı vardır ama düşmanlık yoktur” şeklinde çizdikten sonra Muhabbet Serisinin, diğer özelliklerini sorgulamaya devam etmektedir.
Sayfa 142Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok