Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Benjamin C. Fortna

Benjamin C. FortnaKuşçubaşı Eşref yazarı
Yazar
8.4/10
79 Kişi
261
Okunma
11
Beğeni
1.751
Görüntülenme

Benjamin C. Fortna Sözleri ve Alıntıları

Benjamin C. Fortna sözleri ve alıntılarını, Benjamin C. Fortna kitap alıntılarını, Benjamin C. Fortna en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
ASILI KALAN RAYLAR
Bilindiği üzere raylar yatay traverslerin üzerine döşenmektedir. Böylece ray çökmez ve düz kalır. Günümüzde daha çok beton travers kullanılsa da traversler geçmişte ahşaptan imal edilmekteydi. Ahşap, hava koşulları veya bakımsızlık nedeniyle yıpranırsa raylar taşıma niteliğini kaybeder. Yazar burada belirli sayıda bir traversin hasar gördüğünden veya kaybolduğundan, dolayısıyla rayların havada asılı kaldığından bahsetmektedir. Raylar ağırlıkları nedeniyle eğilip, taşıma güçlerini yitirdikleri için bu, trenler için tehlike teşkil eden bir durumdur. (ç.n.)
Eşref ve Ethem arasındaki bu gibi bağlılık alametlerine ve ahalinin açık desteğine rağmen eşkıya grubundaki her şey gül-lük gülistanlık değildi. Kanun dışına çıkan kişilerin ölçütlerine göre bile taşkın sayılabilecek bir tutum sergilemeye başlayan Çerkes Reşid’le aralarında büyük sorunlar çıkacağına ilişkin işaretler görülüyordu. Savaş döneminde Batı Trakya’da yapılan-lar ve Aydın’ın İttihatçı valisi Mustafa Rahmi Bey’in oğlunun 1919’da kaçırılması da dâhil olmak üzere Reşid’in nasıl bazı suçlara bulaştığını göreceğiz. Bu tür davranışlar, kendi de bir zamanlar Medine’deki Osmanlı garnizonunun komutanının oğlunu kaçırmış olan Eşref’e kötü yansıyordu ve Eşref, kendini Reşid’in faaliyetlerinden mümkün olduğunca ayrı tutmaya ça-lışıyordu. Bunlar, Eşref’in sonradan beyan ettiği şekliyle, “zayıf, oldukça çökmüş ve meteliksiz günleri” idi.45 Dışarıda; alınlarına yazılı olduğuna inandıkları güç ve nüfuz merkezlerinden oldukça uzaktaydılar.
Reklam
Eşref’in İtalyanlarla ilk çarpışması 27 Ocak 1912’de vuku buldu. Awaqir kabilesinin komutanı olan Eşref ve kuvvetleri, İtalyanlarla ilk çarpışmalarını Derne bölgesindeki Seyyid Abdul-lah Dağları’nda yaşadılar. Eşref bu karşılaşmayı şöyle anlatmıştır: “300 silahlı Bedevim ile iki makineli tüfeği, kuyruktan dolma bir topu ve mühimmatını, kilit altındaki piyade tüfeği mühim-matlarını ve 1.500 İtalyan tüfeğini düşmandan ele geçirdik. Enver, teşekkür mahiyetinde, ölenlerin ailelerine beşer ve yara-lananların ailelerine de birer altın dağıttı. Bana bir fotoğraf ve ganimet olarak ele geçmiş bir İtalyan tüfeğini, kabzasına kendi adını kazımak suretiyle hediye etti.
AFRİKA TOPRAKLARI KAYBOLURKEN
İstanbul, eli kolu bağlı bir vaziyette sömürgeci güçlerin Kuzey Afrika topraklarına yerleşmesini izlemişti. Elden ilk çıkan, 1830 yılında Fransızlar tarafından girilen ve 1848 yılında üç département şeklinde tanzim edilerek Cumhuriyet’e entegre edilen Cezayir oldu. Yine Fransa 1881 yılında Tunus’u ilhak etti. Hindistan’a giden stratejik güzergâhı gözleyen Britanya ise 1878’de Kıbrıs’a ve 1882’de Mısır’a el koydu. Kırım Savaşı’ndaki ortak gayelerinin ardından, daha henüz 1856 yılındaki Paris Antlaşması’nda Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü muhafaza etme sözü vermiş olan Britanya ve Fransa’nın sözü ancak buraya kadardı. Güney Akdeniz kıyılarının bölüşülmesi, uzun zaman önce yitirdikleri emperyal gururlarını yeniden ihya etme planlarını hayata geçirmek isteyen İtalyanlara yalnızca bir seçenek bırakmıştı.
YEMEN GÖREVİ
Eşref 1916 yazının sonlarına doğru İstanbul’daydı. Enver burada kendisine bir davette bulunacak ve Eşref de alınyazısını belirleyecek olan bu davete iştirak edecekti. Enver, koruması altındaki Eşref ’ten Ortaköy’ün kuzeyinde bulunan, Kuruçeşme’deki Boğaz’a nazır yalısına gelmesini istedi. Enver açısından görüşmenin maksadı, Eşref ’ten bu kez Yemen’e gideceği bir başka tehlikeli görevi üstlenmesini istemekti. Enver ona Hicaz’daki isyan nedeniyle Yemen’deki Osmanlı ordusuyla irtibatın kesildiğini ve ordudakilerin kaderlerine terk edilmediklerini öğrenmek suretiyle moral depolamaya, altına ve İstanbul’dan gidecek emirlere ihtiyaç duyduğunu söyledi. Hatıratına göre Eşref, bu teklifi duraksamadan kabul etti ve derhal görevinde nasıl bir tutum izleyeceğini açıklamaya başladı.
Geri163
635 öğeden 631 ile 635 arasındakiler gösteriliyor.